Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Atıklar Hasır Altından Çıktı

Uzun yıllardan bu yana "hasır altı" edilen katı atıklar, İzmit'teki bertaraf tesisi, İZAYDAŞ'ın kapasitesini doldurduğunu açıklaması ardından kamuoyu tarafından "sorun" olarak algılanmaya başlandı.

Cumhuriyet EGE



lansız endüstriyel yatırımların olumsuz sonuçları arasında yer alan "katı atıklar" sorunu etkisini her geçen gün daha yıkıcı biçimde gösteriyor. Uzun yıllardan bu yana "hasır altı" edilen katı atıklar, İzmit'teki bertaraf tesisi, İZAYDAŞ'ın kapasitesini doldurduğunu açıklaması ardından kamuoyu tarafından "sorun" olarak algılanmaya başlandı. Uzun yıllardan bu yana tehlikeye dikkat çeken ağızların söylemi, şimdi geniş kesimler tarafından dillendirilmeye başlandı. Bu grup içinde sanayicilerin de olması dikkat çekiyor.

Türkiye'nin tek katı atık bertaraf tesisi olan İZAYDAŞ'ın yıllık kapasitesi 35 bin ton. Buna karşın ülke genelinde yılda 2 milyon tonun üzerinde katı atık çıktığı belirtiliyor. Mevcut duruma karşın sorunun çözümü konusunda bugüne kadar somut adım atılmaması tabloyu daha da karanlık hale bürüdü. Ege Bölgesi'ndeki endüstriyel tesislerden çıkan katı atıkların miktarı konusunda net bir envanter yok. Çevre müdürlüğü kamuoyunu aydınlatıcı bilgi vermekten kaçınıyor. Meslek odalarının elinde kapsamlı rapor bulunmuyor. Akademik çevrelerin yaptığı araştırmalar lokal bazda kalıyor. Bir görüşe göre sadece İzmir'in yıllık katı atık miktarı 300 bin ton. Buna karşın oranın çok daha yukarılarda olduğunu savunanlar da var.

Ege Bölgesi de ülkenin diğer yerleşimlerinde olduğu gibi katı atık sorunu altından kalkamazken Türkiye'nin endüstriyel tesislere açık ikinci katı atık bertaraf tesisi Aliağa'da devreye girmek için lisans bekliyor. PETKİM bünyesinde 25 milyon dolar yatırım bedeliyle oluşturulan tesis, şu an sadece kendi bünyesinde ortaya çıkan katı atıkları bertaraf ediyor.

PETKİM Çevre Teknik Emniyet Müdürü Ali Rıza Saklıca "Bugün yaşanan sıkıntıları 2000 yılında görerek böylesi bir projeye kalkıştık" diyor. Saklıca, işletmeleri bünyesindeki katı atık bertaraf tesisini 2003 yılında devreye aldıklarını ve geçici lisans ile 2 kez yakma çalışması gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bölgemizdeki fabrikalardan çıkan atıkları da bertaraf etmek için tesisin kapasitesini arttırma yoluna gittik. Lisans başvurusunda bulunduk ve 2007 yılı başında izin alıp alamayacağımız netleşecek. Lisans almamız halinde İZAYDAŞ'tan sonra Türkiye'nin ikinci katı atık bertaraf tesisi Aliağa'da işletmecilerin kullanımına sunulacak. Yıllık kapasitesi de İZAYDAŞ'ın yarısı oranına denk gelen 17 bin 500 ton olacak" dedi.

Türkiye'nin ikinci katı atık bertaraf tesisi, Aliağa'da devreye girmeyi beklerken bu gibi işletmelerin de soruna çözüm olamayacağını savunanlar yok değil. Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ertuğrul Barka , İzmit'teki tesiste yakılan katı atıkların bu şekliyle havaya karışmasına dikkat çekerek sorunun bir başka boyutunu gözler önüne seriyor. Barka, "Katı atıkları yakarım, sorun çözülür, demek çare değil. Atığı yakıyorsunuz ve doğrudan havaya salıyorsunuz. Bu da tüm bu atıkları solunması anlamına geliyor" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/atiklar-hasir-altindan-cikti_49609.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!