Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Avrupa Anadolu'dan Çıkmış!

Bursa'da 8 bin 500 yıllık tarihe sahip Aktopraklık Höyüğü'nde yapılan kazılarda elde edilen bulgulara göre Avrupa'nın kökeninin Anadolu'ya dayandığı bildirildi.

NTV
Avrupa Anadolu'dan Çıkmış!

Bursa'da 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen Akçalar mevkisindeki Aktopraklık Höyüğü'ndeki Aktopraklık kazılarını yürüten ekibin başkanlığını yapan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazıların ve elde edilen bulgular üzerindeki araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Karul, yaklaşık 7 yıl önce başlayan kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini, 8 bin 500 yıllık tarihe ulaştıkları kazıların bu yılki bölümünün bir süre önce tamamlandığını, bölgede aralıklı kesintilere uğramış farklı dönemlere ait yaşamların bulunduğunu, her dönemin kendine ait özellikler taşıdığını ve bunun tarihin aydınlatılmasında önemli yer tuttuğunu anlattı.

Kazılarda elde ettikleri bulgulara göre Aktopraklık bölgesinde dışardan gelen toplulukların yaşam sürdüğünün anlaşıldığını vurgulayan Doç. Dr. Karul, şu bilgileri verdi:

"Bölgedeki tarım toplumunun Orta Anadolu'dan göç ettiği görülüyor. Kesintili devam eden yaşamlarda yeni gelen toplulukların çok daha gelişmiş olduklarını anlıyoruz. Aradan geçen yıllarda kırılmalar yaşanıyor. Sürekli göç geliyor. Konya'nın Cumra ilçesindeki yaklaşık 9 bin yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen Çatalhöyük, ilk tarım topluluklarının en iyi şekilde ortaya çıkarıldığı önemli bir bölge.Aktopraklık ise toplulukların geldiği coğrafyayı ifade ediyor, Çatalhöyük ve benzeri yerleri anlatıyor. Aktopraklık insanları Orta Anadolu'dan geliyor.

Kullandıkları kaplar ve mimarisi Orta Anadolu ile benzerlik taşıyor. Benzer sonuçlara çok ulaştık. Çatalhöyük'ten göç olduğuna dair kesin bir şey söylemek zor, ama Çatalhöyük coğrafyasından göç aldığı doğru. Buradan da Avrupa'ya göç oluyor. Çatalhöyük'ün bulunduğu coğrafya, burasının kökeni denilebilir. Avrupalı çiftçilerin atasının da Bursa'dan olduğu söylenebilir".

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupa-anadoludan-cikmis_83561.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!