Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye Övgü

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Belediyecilik ve Çevre Altyapı Müdürü Jean Patrick Marquet, Türkiye ekonomisi ekonomisindeki gelişmelerin çok etkileyici olduğunu belirterek, ''Bu sadece benim ve bulunduğum kurumun değil, Avrupalı meslektaşlarımın da söylediği bir gerçek'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye Övgü

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Belediyecilik ve Çevre Altyapı Müdürü Jean Patrick Marquet, Akfen Holding ve Kardan N.V. ortaklığıyla kurulan TASK Su Kanalizasyon Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş'nin Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptığı Atık Su Arıtma Tesisi'ni ziyaret etti. Tesis hakkında TASK Genel Müdürü Ahmet Tuna Özener'den bilgi alan Marquet, TASK'la yapılan 40 milyon Avro'luk kredi anlaşmasının 16 milyonunun söz konusu tesis için kullandırıldığını, 24 milyon Avronun da TASK için hazır bekletildiğini söyledi.

Yapılan tesisi görünce hem şaşırdıklarını hem de çok etkilendiklerini dile getiren Marquet, tesisi gezince yaptıkları işin ne kadar doğru olduğunu görme fırsatı bulduklarını ifade etti. TASK'a verilen kredinin Türkiye'deki ilk projeleri olduğunu söyleyen Marquet, Bodrum Belediyesi ile de kredi konusunda görüşme yapıldığını ve yıl sonuna kadar su ile ilgili altyapıda kullanılmak üzere 7 milyon Avroluk bir kredi kullandırmayı düşündüklerini kaydetti. Türkiye ekonomisinde son dönemdeki gelişmelere de değinen Marquet, ''Türkiye ekonomisindeki gelişmeler gerçekten çok etkileyici. Bu sadece benim ve bulunduğum kurumun değil, Avrupalı meslektaşlarımın da söylediği bir gerçek. Türkiye ekonomisinin çok iyi gittiğini düşünüyorum'' diye konuştu.
    
Marquet, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Belediyecilik ve Çevre Alyapı biriminin 2010 yılında 32 ülkeye 500 milyon Avro civarında bir yatırım yaptığını, bu yatırımların daha çok altyapı ve suyla ilgili olduğunu söyledi. Kamusal ve su ile ilgili altyapı çalışmalarına yönelik bu yıl 30 projeye destek vereceklerini dile getiren Marguet, söz konusu projelere verilecek kredi miktarının 500 milyon Avroyu bulacağını belirtti.

"Dilovası'nın diğer üç OSB'sinin atık su projesine de talibiz"

TASK Genel Müdürü Özener de Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nin atık su projesinin yap-işlet-devret modeliyle 2008 yılında başladığını ve 2010 yılında tamamlandığını söyledi. Dilovası'ndaki diğer üç organize sanayi bölgesinin atık su projesine de talip olduklarını vurgulayan Özener, şunları söyledi:
    
''TASK firmasının yaklaşık 4 yıllık bir geçmişi var. TASK firmasının kuruluş amacı Türkiye'de belediyelerdeki imtiyaz modeli ile organize sanayi bölgeleri ve sanayi kuruluşlarına yap-işlet-devret modeline uygun projeler üretebilmek. 16 milyon Avroya tamamladığımız Atık Su Arıtma Tesisi'nde 33 kilometre boru hattı, 10 adet pompa istasyonu bulunmakta. EBRD'den krediyi 2 artı 8 şeklinde yani 2 yıl ödemesiz, 8 yıl geri ödemeli şekilde aldık. Bu kredi, Türkiye için de çok anlamlı. Ayrıca Türkiye'deki diğer sanayi yatırımları için de çok anlamlı. TASK'ın 2011 yılı hedefi olarak, yine Dilovası'nda faaliyet gösteren üç adet organize sanayi bölgesi var. İMES, Makineciler ve Gebze Kimyacılar OSB'ler. Bunları da aynı modelle aynı yöntemle atık sularını yönetmek için görüşüyoruz ve bu sene içinde bunu sonlandırabileceğimizi düşünüyorum.''

Uyguladıkları modelin hem yatırımcı hem de organize sanayi bölgeleri için oldukça avantajlı olduğunu kaydeden Özener, ''Yap-işlet-devret modeliyle kendisi ilk başta hiçbir masrafa katlanmaksızın, bu sistemi yaptırarak hem maliyet hem de kaynak açısından tasarruf sağlamış oluyor. Hem yatırımcı hem de fabrika sahibi sanayiciler için en uygun modelin bu olduğunu çok kısa sürede de yaygınlaşacağını düşünüyorum'' dedi. Uygulama konusunda da bilgi veren Özener, ''Arıtmış olduğumuz suyu belli bir birim fiyatla çarparak OSB'ye fatura ediyoruz. OSB bize parayı veriyor, daha sonra da parayı kendi üyelerinden topluyor'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupa-imar-ve-kalkinma-bankasindan-turkiyeye-ovgu_86594.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!