Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Avrupa'nın En İyimser KOBİ'leri Türkiye'de

HSBC Grubu’nun 20 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre Avrupa’da ülke ekonomisi konusunda en iyimser KOBİ’ler Türkiye’de bulunuyor. HSBC’nin dünyada ilk kez 4’ü gelişmiş 16 gelişmekte olan toplam 20 ülkede gerçekleştirdiği ve 6 bin 301 KOBİ’nin katılımıyla yapılan araştırma 2010 yılının ilk yarısına ışık tuttu.

Radikal Gazetesi
Avrupa'nın En İyimser KOBİ'leri Türkiye'de

HSBC Grubu’nun 20 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre Avrupa’da ülke ekonomisi konusunda en iyimser KOBİ’ler Türkiye’de bulunuyor. HSBC’nin dünyada ilk kez 4’ü gelişmiş 16 gelişmekte olan toplam 20 ülkede gerçekleştirdiği ve 6 bin 301 KOBİ’nin katılımıyla yapılan araştırma 2010 yılının ilk yarısına ışık tuttu.

Araştırmada kendi ülkelerinin ekonomilerine ilişkin ekonomik görünüm, sermaye, yatırım ve istihdam konularındaki planları sorulan 20 ülke KOBİ’si içinde en iyimser olanlar 132 endeks değeri ile Hindistan oldu.

HSBC Kobi Güven araştırması bir grup gazetecinin katıldığı toplantıda HSBC Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkaya tarafından açıklandı. Toplantıya aynı zamanda HSBC İşletme Bankacılığı Grup Başkanı Erol Sakallıoğlu ve HSBC Baş ekonomisti Murat Ülgen de katıldılar.

Türkiye beşinci sırada

Hüseyin Özkaya, yılda iki kez gerçekleştirilecek araştırmanın gelişmekte olan ülkelerin kendi ekonomileri için gelişmekte olan ülkelere göre daha pozitif olduğunu ortaya çıkartığını belirtip şu bilgileri verdi;

“Ekonomik duruma ilişkin en iyimser görüşü olan KOBİ’ler Hindistan’da. Bu ülke 125 endeks değeri ile Ortadoğu, 121 ile Çin, 118 ile Latin Amerika, 117 ile Türkiye izledi. Avrupa’nın en iyimser KOBİ’leri Türkiye’den çıktı. Sıranın en altında  94 endeks değeri ile Fransa, o ülkenin bir üzerinde ise 101 ile İngiltere yer aldı. Bu veriler bile krizden en az etkilenenlerin ve krizin etkilerini en çabuk atlatacak olanların gelişmekte olan ülkeler olduğunu ortaya koydu.”

Araştırmanın genel sonuçlarını da değerlendiren Özkaya, “Endeks değerine baktığımızda endeksin Asya’da kriz öncesi seviyelere göre yükseldiğini görüyoruz. Tüm dünyada KOBİ’ler için yerel ekonomilerin güçleneceğine dair inancın arttığını yeni yatırımlara ve istihdama yatırım yapma düşüncelerinin yaygınlaştığını görüyoruz. Hindistan ve Çin yerel ekonomilerin yükseleceğine en çok inanan piyasalar. Ortadoğu ve Türkiye ise en fazla istihdam sağlamayı planlayan ülkeler” dedi.

Türk firmalara referans veriyoruz

HSBC İşletme Bankacılığından sorumlu Grup Başkanı Erol Sakallıoğlu da araştırmaya göre Türkiye’deki KOBİ’lerin iki sene içinde global faaliyetlerini artırmayı hedeflediklerini belirterek, “HSBC bugün 86 ülkede faaliyet gösteriyor. Biz de bu ülkelerdeki ağımızı kullanarak Türk şirketlerine sözkonusu ülkelerde yardımcı olmaya çalışıyoruz. İsteyen müşterilerimize yurtdışındaki HSBC’lerde hizmet alabilmesi için referans da veriyoruz. HSBC’nin Irak gibi Ortadoğu ülkelerinin tamamında bulunması ise Türk iş dünyası için büyük avantaj diye düşünüyoruz. Çünkü bu ülkeler krizden daha az etkilendi.”

HSBC’nin gerçekleştirdiği araştırmada Türkiye ile ilgili öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Araştırma KOBİ’lerin krizle başa çıkmak için ne kadar esnek davrandıklarını gösteriyor. Dış pazarlardaki problemler karşısında iç pazarlara yönelmek ve operasyonel maliyetleri azaltmak en çok tercih edilen çözümler.

Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 41’i ekonomik büyümenin artacağına, yüzde 38’i aynı seviyeyi koruyacağına inanıyor. Türk Kobileri 2010 yılının ilk yarısında sermaye yatırımlarını artırma konusunda da kararlılar. Yüzde 37 sermaye harcamalarını artıracaklarını ifade ederken yüzde 37 ise aynı seviyede kalmayı hedefliyor. Bununla birlikte KOBİ’lerin yüzde 63’ü istahdam seviyesini korumayı planlarken, artırmayı düşenenler azaltmayı düşünenlerin üzerinde yer alıyorlar.”

KOBİ’ler 2010 için iyimser

* Neredeyse 20 piyasanın tümü 2010 yılının ilk yarısı için pozitif bir bakış açısına sahip bulunuyor.
* Gelişmekte olan piyasalar gelişmiş piyasalara oranla daha iyimser.
* Hindistan ve Çin yerel ekonomilerinin yükseleceğine en fazla inanan piyasalar.
* Hindistan ve Ortadoğu en fazla sermaye yatırımı yapmayı düşünenler.
* Ortadoğu ve Türkiye yılın ilk altı ayında en fazla istihdam sağlamayı planlayan ülkeler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupanin-en-iyimser-kobileri-turkiyede_76778.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!