Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayasofya Türbeleri Restorasyonu Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Ayasofya Müzesi bahçesinde bulunan türbelerin restorasyon çalışmalarını başlattı.

Zaman Gazetesi



b>Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Ayasofya Müzesi bahçesinde bulunan türbelerin restorasyon çalışmalarını başlattı.

Müze bahçesinde düzenlenen törende konuşan Bakan Koç, ''iki yıldır yaptıkları çalışmalarla bildiklerini bildirmeye gayret ettiklerini'' ifade ederek, başbakanlığın özel desteğiyle büyük projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Koç, yeni bir tanıtım anlayışıyla, bildiklerini sadece Türkiye'ye değil, dünyaya yaymayı hedeflediklerini kaydederek, ''Bu çalışmaları sadece turizm için değil, gerçekten kültür için yapıyoruz. İki yıldır İstanbul'a büyük yatırımlar yapıyoruz. Bundan sonra her hafta bir açılış veya işe başlama töreni için İstanbul'da olacağım'' dedi.

''Binlerce, hatta milyonlarca kişi Ayasofya Müzesi'ni gezmiş ama hiçbiri dönüp bu türbelere bakmamıştır'' diyen Koç, ''İşte biz insanlara dönüp bakmayı öğretmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de bizim de birçok şeyi bilmediğimizi fark ediyoruz ve aynı zamanda öğrenmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Atilla Koç, insanların bilme ve öğrenme arzularını artırmak istediklerini de ifade ederek, ''Düz, sade ve nifaksız insanlarız. Bu sadeliğimiz, burada olduğu gibi her yerde kendini gösteriyor. Hiçbir dönem İstanbul'a ve İstanbul eserlerine bu kadar yatırım yapılmadı'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, basın mensuplarının, ''Yerebatan Sarnıcı'nda yapılan çalışmalara ilişkin'' bir soruya cevap vermek istemediğini ve yaptığı bir işi bitirmeden beyanat vermenin adeti olmadığını söyledi.

Ayasofya Müzesi'ndeki Restorasyon İskelesi
Bakan Koç, ''Ayasofya Müzesi'nin içinde uzun zamandan beri kurulu bulunan iskelenin ne zaman kaldırılacağının'' sorulması üzerine, ''Dünyadaki bütün bu büyük mabetlerde, büyük müzelerde bu iskeleler hiç kalkmaz, çünkü buradaki restorasyon çalışmaları devamlıdır. Küçük olur, büyük olur ama çalışmalar hep devam eder'' dedi.

''İskele artık müzenin bir parçası mı oldu?'' şeklindeki soru üzerine de Atilla Koç, ''Evet, öyle'' yanıtını verdi.

Bakan Koç, Topkapı Sarayı Müzesi'nde uygulanacak bir proje ihalesinde mimar bulunamadığı yönündeki iddialarla ilgili soruya karşılık, şunları kaydetti:

''Bu gibi işlerde ihaleye çıkılmadığı için ehil bulunamadı. Aynı sıkıntıyı Divriği Camii'nde ve başka yerlerde de çektik. Sorunun çözümü için bu konular üzerinde çalışacağız ve bazılarının da buna ilgi göstermesi lazım. İhale Kanunu'na da bu tür işler tam olarak girmediği için, yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç olabilir. Bunlar zor işler, iğneyle kuyu kazmak gibidir. Müteahhitlik işleri gibi değil.''

"Dünyanın Hiçbir Büyük Kentinde 3 Derbi Takımı Yok"
Atilla Koç, bazı yayın organlarında, ''İstanbul'a üç büyük takım fazla, biri düşmeli, şeklinde açıklamalarının yer aldığı ve bunun doğru olup olmadığının'' sorulması üzerine de ''Belki benim ifade tarzımdan kaynaklanıyor, gerçi bu tarzımdan hoşlanıyorum ama aktarmada yanlışlıklar oluyor. Ben 'düşmesi lazım' demedim. Dünyanın hiçbir büyük kentinde üç tane derbi takımı yok. Derbi olması için zaten iki takım olması lazım'' dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Koç, Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, türbeleri gezerek restorasyon çalışmaları hakkında ilgililerden bilgi aldı.

Restorasyonu Yapılan Türbeler
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi'nce başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, aralarında Mimar Sinan'ın eserlerinin de bulunduğu Ayasofya Müzesi Külliyesi'ndeki 2. Selim, 3. Murat, 3. Mehmet, 1. Mustafa ve 1. İbrahim ile şehzadelere ait sandukaların yer aldığı türbelerin onarımı gerçekleştirilecek.

Mimar Sonay Kapıbağlı'nın başkanlığında yürütülecek ve yaklaşık 2 milyon YTL'ye mal olacağı belirtilen çalışmaların, nisan ayında tamamlanması planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasofya-turbeleri-restorasyonu-basladi_51395.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!