Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayasofya’nın Tarihî Belgeleri Bir Arada

Ayasofya Camii’ne ilişkin tarihi belgeler ilk kez bir araya getirilerek yayınlandı. Osmanlı Araştırmaları Vakfı (OSAV) tarafından yayınlanan “Üç Devirde Bir Mabed: Ayasofya” isimli kitap Ayasofya Müzesi’nde, İstanbul Valisi’nin de katıldığı bir törenle tanıtıldı.

Zaman



yasofya Camii’ne ilişkin tarihi belgeler ilk kez bir araya getirilerek yayınlandı. Osmanlı Araştırmaları Vakfı (OSAV) tarafından yayınlanan “Üç Devirde Bir Mabed: Ayasofya” isimli kitap Ayasofya Müzesi’nde, İstanbul Valisi’nin de katıldığı bir törenle tanıtıldı.

OSAV Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, kitapta Ayasofya ile ilgili birçok belgenin ilk kez bir araya getirildiğini söyledi. Prof. Dr. Akgündüz’ün, Doç. Dr. Sait Öztürk ve Yard. Doç. Dr. Yaşar Baş’la birlikte hazırladıkları kitapta Ayasofya’nın tarihindeki önemli dönüm noktaları anlatıldı. Kitapta hazırlanırken, Osmanlı Devleti ile Bizans dönemindeki bütün eserler ve belgeler tek tek incelendi. Fatih Sultan Mehmet’in, Ayasofya hakkındaki vakfiyesi ilk defa Türkçeye tercüme edildi. 1852’de Abdülmecid döneminde Fossatti tarafından çizilen 25 resimden oluşan resimlerin orijinalleri de yer aldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra Ayasofya’nın müzeye çevrilmesi ile ilgili olarak kararnameler ve komisyonların belgeleri de kitapla ortaya çıkan önemli vesikalar arasında yer aldı.

Kitabın hazırlanmasında Ayasofya Müzesi’nin çalışanlarının da katkı sağladığını söyleyen Akgündüz, eserin dünyaya mâl edildiğini ifade etti. Kitabın tanıtımına katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, kültür hayatına nadide bir eserin kazandırıldığını söyledi. Güler, kitabın bir bilim adamı objektifliği içerisinde hazırlandığını vurguladı. Tanıtım törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili İdris Güllüce, Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilgili de katıldı.
Abdulhamit Yıldız, İstanbul

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasofyanin-tarihi-belgeleri-bir-arada_27892.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!