Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Azeri Gazında Nabucco Kaybetti

Azerbaycan gazını almak isteyen Nabucco ile Türkiye - Yunanistan - İtalya (ITGI) Projeleri arasındaki yarışta ITGI bir adım öne geçti. 2017-2018 döneminde üretilecek olan ve ilk etapta toplam miktarının 13 milyar metreküp olacağı açıklanan Şahdeniz-2 gazından, İtalya'nın en az 4 milyar metreküp alacağı öğrenildi. Böylece Azeri gazının paylaşımı da

Referans Gazetesi
Azeri Gazında Nabucco Kaybetti

Azeri gazının paylaşımı için İtalya ve Nabucco arasındaki yarışta ITGI projesi öne geçti. Şahdeniz 2'de 2017-2018 döneminde üretilecek 13 milyar metreküplük gazdan İtalya en az 4 milyar metrüp alacak.
 
Azerbaycan gazını almak isteyen Nabucco ile Türkiye - Yunanistan - İtalya (ITGI) Projeleri arasındaki yarışta ITGI bir adım öne geçti. 2017-2018 döneminde üretilecek olan ve ilk etapta toplam miktarının 13 milyar metreküp olacağı açıklanan Şahdeniz-2 gazından, İtalya'nın en az 4 milyar metreküp alacağı öğrenildi. Böylece Azeri gazının paylaşımı da neredeyse tamamlanmış oldu ve Nabucco açıkta kaldı.

ITGI'ya Azeri gazının verilmesine yönelik anlaşma öncesinde ise gelecek haftalarda Türkiye-İtalya arasında bir transit geçiş anlaşması imzalanacak. Türkiye'nin ITGI Projesi üzerinden Azerbaycan gazına ev sahipliği yapmasının yıllık kazancı ise ortalama 310 milyon euro olacak. Ancak, Şahdeniz-2 gazından alacağı 6 milyar metreküpü re-export etme hakkının kesinleşmesi durumunda, Türkiye'nin Nabucco Projesi'ne gaz satma hakkı da doğacak.
 
ITGI'da büyük gelişme

Türkiye her iki projede de transit ülke olduğu için uzun zamandır öncelikle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sorunların çözümü bekleniyordu. Her iki projenin inşaata başlama takvimini dahi geciktiren bu uzlaşmazlık, önceki gün imzalanan anlaşma ile son buldu ve ITGI Projesi kârlı çıkan taraf oldu. 13 milyar metreküple başlayarak 16 milyar metreküpe kadar yükselecek olan Şahdeniz faz-2 üretiminin 2-3 milyar metreküpü Azerbaycan ile Gürcistan'ın iç tüketimine ayrılacak. Türkiye'nin alacağı 6 milyar metreküp sonrasında ise Şahdeniz-2'de kalan kapasite 4-7 milyar metreküp olacak.
 
Azeri gazının ilk paylaşımı bitti

ITGI ve Nabucco Projeleri, Şahdeniz gazından 8 milyar metreküp almak istiyordu. Ancak hiçbir koşulda iki proje de istediği miktarı alamayacak. Ancak ITGI Projesi için Azerilerin 4 milyar metreküplük gaz vereceği öğrenildi. Bu nedenle de ilk etapta üretilecek 13 milyar metreküplük gazın paylaşımı bitmiş oldu.
 
Yumruk rötarı yaşanmıştı

İtalya ile Türkiye arasında 6-7 aydır imzalanması beklenen transit geçişe yönelik işbirliği anlaşması ise öncelikle İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin uğradığı yumruklu saldırı nedeniyle kesintiye uğramıştı. Daha sonra ikinci kez imzalanması ertelenen anlaşmanın gelecek haftalarda ise yapılması bekleniyor. Bu transit geçişe yönelik Türkiye-İtalya arasında imzalanacak anlaşma sonrasında ise İtalya-Azerbaycan arasında gaz temin anlaşması imzalanacak. Yani Türkiye kendi topraklarından geçecek her bin metreküp için ortalama 77 euro kazanacak.

 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/azeri-gazinda-nabucco-kaybetti_80207.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!