Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Baba, Kayısı İhracatı için İzmir’e Yerleşti, Oğullar ‘Sanayinin Boyacısı’ Oldu

Malatyalı kayısı tüccarı Abdülkadir Kanat, okuttuğu üç oğlunun kayısı ticaretinde dünyaya açılması için işini İzmir’e taşıdı. Ancak oğulları Tüpraş, Petkim, Erdemir gibi sanayicilerin ihtiyacı olan ‘sanayi boyaları’nı üretmeye başladı ve 20 milyon TL cirolu sanayici olmayı başardı.

Hürriyet Gazetesi
Baba, Kayısı İhracatı için İzmir’e Yerleşti, Oğullar ‘Sanayinin Boyacısı’ Oldu

Malatyalı kayısı tüccarı Abdülkadir Kanat, okuttuğu üç oğlunun kayısı ticaretinde dünyaya açılması için işini İzmir’e taşıdı. Ancak oğulları Tüpraş, Petkim, Erdemir gibi sanayicilerin ihtiyacı olan ‘sanayi boyaları’nı üretmeye başladı ve 20 milyon TL cirolu sanayici olmayı başardı.

Dünyanın en büyük kayısı üreticisi konumundaki Malatya’dan İzmir’e taşınan ve kayısı ticaretini burada büyütmek isteyen Abdülkadir Kanat’ın oğulları Mehmet, İlker ve Mesut Kanat, kayısı ticareti yerine sanayiciliği tercih etti. Üç kardeşin yönetimindeki Kanat Boya, alışveriş merkezlerinin çelik konstrüksiyonları için üretmeye başladıkları antikorezif sanayi boyaları işini geliştirdi ve aralarında Tüpraş, Erdemir, Pektim, Botaş gibi devlerinde bulunduğu sanayi gruplarının ilk yerli üretici tedarikçileri arasına girmeyi başardı. 2009’da 20 milyon lira ciro yapan Kanat Boya, 36 ülkede gaz ve petrol çıkaran Malezyalı Petronas’ın da partneri olmak üzere. Kanat Boyacılık Ticaret ve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kanat şöyle başlıyor anlatmaya:

Malatya’dan İzmir’e

“Babam Malatya’da kayısı tüccarıydı. 1986’da üniversiteden maden mühendisi olarak mezun oldum. Babam da kardeşleri (3 kardeşiz) birarada tutmak için kayısı işini İzmir’e taşıdı. Hedef oradan ihracat yapmak ve işi büyütmekti. Bir kardeşim Malatya’dan bize kaysı gönderiyordu. Biz de satıyorduk. Ancak iş pek umduğumuz gibi gitmedi ve bir boya markasından (Merbolin) Ege Bölge bayiliğini aldık. Sonra Merbolin’de bir grev dönemi oldu ve 1991’de bu bayiliği bıraktık.”

Ticaret yerine üretim

Merbolin’den sonra boya işinde ticaret yerine üretici olmaya karar verdiklerini belirten Mehmet Kanat şöyle devam ediyor: “Yine temsilcililik alabilirdik ama ‘bunun da sonu yok’ dedik. Kısıkköy Sanayi Sitesi’nde 1991’de inşaat boyaları üretimine başladık. Ancak bayiler bizim ürünü satmakta zorlanıyordu. Çünkü bilinen marka olmak ve ucuzluk önemliydi. Biz ucuz değildik, kaliteliydik ve yeniydik. Bunu aşmak için nihai kullanıcıya yöneldik. Alçı boya dekorasyon işi yapanlar, müteahhitler, büyük taşeronlar müşterimiz oldu. Bir süre sonra da boyayı hem üretir hem de uygular olduk.”

Mehmet Kanat, Metro market zincirinin İzmir’deki yatırımı sırasında sanayi boyaları konusunu keşfettiklerini söylüyor. Kanat şöyle konuşuyor: “Metrogross marketin çelik konstrüksiyonlarının boyanması için ihale açmışlardı. Biz de girdik. Ürünlerimizi incelediler, üretimimiz denetlediler. İşi aldık. Sonra başka projelerinde de bizi tercih ettiler. Sonra Kipa’larla da tanıştık. Gördük ki bu alandaki boyaların neredeyse tamamı ithal ediliyor. Dünyadaki üreciler bu işi nasıl yapıyor, hangi laboratuarlarla çalışıyor araştırdık.”

Kapasiteyi artırmak için yeni yatırım yapıyoruz

Kanat Boya Genel Müdürü Mehmet Kanat, yıllık 12 bin ton üretim kapasitesine sahip olduklarını ayrıca 4 bin ton kapasiteli bir reçine tesisi de kurduklarını belirtiyor. Kanat “2009’da 20 milyon TL ciroya ulaştık. 2010’da 23 milyon TL bekliyoruz. Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve İran’a ürün veriyoruz. Kapasitemizi yıllık 16 bin tona çıkaracağız. 110 kişilik ekibimizin 17’si araştırma geliştirme bölümümüzde çalışıyor. Boru ve su bazlı antikorezif boyaların üretimine de yeni başladık” diyor.

Petronas’a ürün verdik gelip incelediler

Dünyanın en büyük petrol ve gaz gruplarından Malezyalı Petronas’ın da sanayi boyaları tedarikçileri arasına girmek istediklerini söyleyen Mehmet Kanat şöyle devam ediyor: “Türkmenistan’da Petronas’ın denizden doğalgaz çıkarma işi vardı. Malezyalı uzmanlara ürünlerimizi teslim ettik. Bizi Malezya’ya da taşımalarını istedik. Önce biz gittik kendimiz anlattık. Aralık ayında da onların uzmanları İzmir’e geldiler ve tesisimizi, kalitemizi, sertifikalarımızı incelediler. Petronas, 36 ülkede iş yapan bir dünya devi ve bu grup ile partnerlik bizim için dünyaya açılmak açısından çok önemli.”

Türk sanayicisinin yerli boyacısı olduk

1996’dan itibaren tamamen antikorezif sanayi boyalarına yöneldiklerini anlatan Mehmet Kanat, kararlı bir şekilde bu alanda kendilerini geliştirdiklerini belirtiyor. Önce Petkim ve Tüpraş’ın istediği standartları oluşturduklarını sonra da; Erdemir, İsdemir, POAŞ, Botaş, Trakya Cam gibi sanayicilerin ihtiyacını karşılamaya başladıklarını anlatıyor. Kanat, “Büyük sanayicilerimizin tedarikçilerinin tamamı yabancıydı. Bizi desteklediler, yönlendirdiler ve tedarikçilerin arasına girdik. 2002’de 6 bin metre karelik kapalı alana sanayi boyaları üreten yeni bir fabrika kurduk.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/baba-kayisi-ihracati-icin-izmire-yerlesti-ogullar-sanayinin-boyacisi-oldu_76711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!