Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bağdat'ın Sosyal Konut Sorununa TOKİ Önerisi

Irak gezisinde, Türk işadamları ve Iraklı heyetler arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Türk heyetine öğle yemeği veren Irak Milli Yatırım Komisyonu Başkanı Dr. Sami El Araji, "Gelin ülkemizde yatırım yapın. Acilen 2 milyon konuta ihtiyacımız var. Bunun 500 bin sosyal konutu acele yaptırmak istiyoruz. Bu işi siz üstlenin" dedi.

Sabah Gazetesi
Bağdat'ın Sosyal Konut Sorununa TOKİ Önerisi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 9 bakan ve işadamlarıyla yaptığı Bağdat çıkarmasının ardından iki ülke arasında yatırım ve ticaret konusunda da önemli adımlar atıldı. Irak gezisinde, Türk işadamları ve Iraklı heyetler arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Türk heyetine öğle yemeği veren Irak Milli Yatırım Komisyonu Başkanı Dr. Sami El Araji, "Gelin ülkemizde yatırım yapın. Acilen 2 milyon konuta ihtiyacımız var. Bunun 500 bin sosyal konutu acele yaptırmak istiyoruz. Bu işi siz üstlenin" dedi.

Araji, iki oda bir salonlu 100-120 metrekare daireli konutlar istediklerini belirterek, "Her konutun 50 bin dolara mal olmasını hedefliyoruz. Devlet garantisinde, yüzde 25 hak ediş, geriye kalanı da 10 yıla yayılacak" diye konuştu. Bunun üzerine Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (INTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da, "Metrekaresi 400-500 dolara kaliteli konut yapmak mümkün değil. Önerdiğiniz fiyata kaliteli konut yapılmaz" karşılığını verdi.

Eren, TOKİ'yi önerdi

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de, Araji'ye TOKİ'yi önerdi. Eren, "TOKİ sosyal konut projelendirmesinde tecrübeli bir kuruluşumuz. Size danışmanlık yapabilir. İller Bankası, Devlet Su İşleri, Karayolları da teknik destek verebilir" önerisinde bulundu. TOKİ'nin ise Irak'ta yapılacak konutlara yakın ilgi gösterdiği ve bu konudaki girişimlerin önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi. Eren, SABAH'a "Kafalarında fikir var ancak proje yok. Washington'da yatırım programlarına ilişkin toplantılar yapacaklar. Önemli olan projelendirme safhasında bu yatırımları ele geçirmek. Onun için de TOKİ'yi önerdim. İdare, bu projeleri bir haftada bitirir. İller Bankası devreye girer ve altyapısını yapar. Az bütçeyle kıymetli işler yapabiliriz. Böylece ihale aşamasında Türk firmaların rol alması kolaylaşır. İnşaat malzemeleri ihraç etmek mümkün olur" dedi.

Irak'la yeni dönem başladı

Başbakan Erdoğan 15 Ekim'de 9 bakanla çıkarma yaptığı Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bir araya geldi. Ortak bakanlar konseyi toplantısının ardından enerjiden ulaştırmaya kadar pek çok alanda 48 ön anlaşmaya imza atıldı.

'Bağdat Fuarı çok önemli'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk- Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy da, 1- 10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Bağdat Fuarı'na dikkat çekti. Aksoy, "Türk firmalar da bu fuarda olacak. Nisan sonunda da Gaziantep'te yapılacak Uluslararası Irak Fuarı'na Iraklılar katılacak. Bu ülkede güvenliğin tesis edilmeye başladığının göstergesi. Bizler de orada olmak zorundayız" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bagdatin-sosyal-konut-sorununa-toki-onerisi-_73420.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!