Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan Günay'dan "Kule" Açılışı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Bergama ilçesindeki, M.Ö. 2'nci yüzyıldan kalma Kızıl Avlu'nun, 2006'dan bu yana restorasyonu süren ve müze olarak kullanılması planlanan Güney Kule Bölümü'nün açılışını yaptı. Bakan Günay, restorasyona katılan Türk ve Alman çalışanları alkışladığını belirterek, "Bu emsalsiz eseri geçmişten bugüne,

Yeni Asır Gazetesi
Bakan Günay'dan "Kule" Açılışı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Bergama ilçesindeki, M.Ö. 2'nci yüzyıldan kalma Kızıl Avlu'nun, 2006'dan bu yana restorasyonu süren ve müze olarak kullanılması planlanan Güney Kule Bölümü'nün açılışını yaptı. Bakan Günay, restorasyona katılan Türk ve Alman çalışanları alkışladığını belirterek, "Bu emsalsiz eseri geçmişten bugüne, bugünden geleceğe taşımak için büyük gayret gösterdiniz. Bu emek gerçekten alkışlanmaya değer" dedi.

Mısır tanrıları

Bakan Günay, Türkiye'nin doğudan batıya, kuzeyden güneye büyük zenginlikler barındıran arkeolojik bir park olduğunu belirterek, "Tarihi zenginliklere, dönem, kültür, medeniyet ayrımı yapmadan 'insanlığın emaneti' anlayışıyla yaklaşıyoruz. Kızıl Avlu'nun Mısır Tanrıları için yapılmış. Daha sonra çok tanrılı bir tapınak olarak kullanılarak Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olarak hizmet vermiş. Bir bölümü de cami olarak kullanılmış emsalsiz bir yapı" diye konuştu. Bakan Günay, Türkiye'nin kültür zenginliklerinde Ege'nin ve özellikle İzmir'in ayrı bir yere sahip bulunduğunu söyleyerek, 'Ege Uygarlıkları Müzesi' projesi için İzmir'de yer arayışlarının devam ettiğini belirtti.

Turizm hedefi

Dünya ekonomisinde turizmin çok belirleyici bir sektör olduğunu da dile getiren Günay, "Türkiye'nin turizminin sadece Akdeniz çanağı ile sınırlı kalmaması yönünde çalışmalarımız var. Kültür turizmi yeni gelişen bir alan. Bu alanda Bergama'nın da büyük payı bulunuyor. Türkiye kültür turizmi alanında çok şanslı bir ülke. Türkiye'nin amacı tarihine sahip çıkan, tarihini bilen, ama uygar bir ülke olarak geleceğe doğru yol alan bir ülke olmaktır" diye konuştu. İzmir Valisi Cahit Kıraç da Türkiye'nin zengin tarihsel değerlere sahip olduğunu, Bergama'nın da önde gelen ilçeler arasında yer aldığını belirterek, "Kültürel değerlerimizi korumamız gerekiyor. Bu topraklarda yaşamak her birimiz için onur kaynağı olduğu kadar sorumluluk kaynağıdır" dedi. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckartz Cuntz da, Kızıl Avlu'da yürütülen çalışmaların geleneksel Türk-Alman iş birliği ve dostluğunun bir örneği olduğunu söyledi.

Atatürk heykeli

Bakan Günay, Manisa'da sol eli havada olduğu gerekçesiyle 23 yıl önce dönemin belediye meclis üyeleri tarafından kent merkezinden taşınarak Saruhan Otel önünde ağaçların arasına dikilen Atatürk heykeli ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Günay, heykelin kentin görünür bir yerine konulması için sürdürülen çalışmalara destek vererek, "Atatürk heykeli için böyle düşünmek olmaz. Bu saçmalık olur. Sanatçının o sıradaki duyarlığına kalmış bir durum. Heykelin hangi elini kaldırdığı beni ilgilendirmez. Bir eli yukarıda ya da aşağıda diye bir heykelin kaldırılmasını çok anlamlı bulmuyorum. En kısa zamanda durum düzeltilmeli. Konu bize geldiğinde anında gerekeni yaparız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-gunaydan-kule-acilisi_72756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!