Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakanlıktan Aqua Florya'ya Soruşturma

Aqua Florya, İBB mülkiyetindeki araziye 30 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirildi. Ancak AVM ve otelden meydana gelen Aqua Florya için İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı...

yapi.com.tr
Bakanlıktan Aqua Florya'ya Soruşturma

Aqua Florya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki araziye yap-işlet-devret modeli ile inşa edildi. Proje araziye 30 yıllığına yıllık 4 milyon 500 bin lira kira bedeli karşılığında yapıldı. Proje AVM ve otelden oluşuyor. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, İçişleri Bakanlığı Aqua Florya için  soruşturma başlattı. Sayıştay’ın 2015 tarihli raporunda tesislerin yasal olmadığına dikkat çekilmişti.Bakırköy Belediyesi de imar planlarına itiraz etmişti. Belediye yürütmeyi durdurma kararı almıştı ancak tesisler işletmeye alınmıştı.

2006 onaylı 1/1000 uygulama imar planında bu parseller ‘Günübirlik Turizm ve Rekreatif alanı’ ile ‘Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ fonksiyonundaydı. Zaten 29 parselin bir kısmında da Florya Özürlüler Kampı yer alıyordu. 13 Nisan 2013 tarihinde önce 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değiştirildi. Yükseklik 6.50’den 10.50’ye çıkarıldı. Yani bir kat artırıldı.

Arazinin imar planında günübirlik turizm ifadesi çıkarıldı. Fonksiyona turistik tesisler alanı eklendi. Kamu Eğitim ve Dinlenme ve Turistik tesisler alanı fonksiyonu ise devre dışı bırakıldı. 

15 Ocak 2016 tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da bu plan değişikliğine göre yapıldı. Ancak bu tarihte Akvaryum başta olmak üzere hem Aqua AVM hem de Florya Crowne Plaza inşaatları tamamlanmıştı. Hatta işletmeye bile açılmıştı. İnşaatlardan sonra plan değişikliği yapılarak tesisler yasal zemine oturtulmaya çalışıldı.

Bakan "olur" verdi
Sayıştay, Florya Akvaryum konseptinde yer alan yapılar için yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakan Süleyman Soylu’nun "Olur" vermesi ile İBB hakkında soruşturma açtı. Bakan Soylu’nun 31 Ekim 2017 tarihli "Olur" verdiği belgede, "İBB’nin Florya’daki arazisinin 2011’de kiraya verildiği ve üzerine AVM, Otel ve Akvaryum inşa edildiği, 2013 yılında plan değişikliği yapıldığı, inşaatın kaçak olduğunun Sayıştay tarafından tespit edilmesine rağmen kaçak binaya kaçak kat çıkılmasına göz yumulduğu belirtilmektedir. Uygun görüldüğü takdirde yukarıda belirtilen hususların araştırılması ve sorumlularının tespiti için Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na havalesini müsadelerinize arz ederim" deniliyor. Müfettişler sorumlular hakkında tek tek ifade almaya başladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanliktan-aqua-floryaya-sorusturma_163094.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!