Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Baltalar Kozak’a Girdi!

Koza firmasının madeni için Kozak Yaylası’ndaki ağaçlar kesilmeye başlandı. Yayladaki Kaplan Köyü yakınlarındaki Çukuralan mevkisinde ve Aşağıbey Köyü Yelli mevkiinde 7 bin 500’ün üzerinde ağaç kesildiği öne sürüldü. Bölgede yaşayanların her bir ağaç için yangına karşı nöbet tuttuğu Kozak yöresinde yaşanan çevre felaketi, önceki günlerde bölgede

Cumhuriyet Ege
Baltalar Kozak’a Girdi!

Koza firmasının madeni için Kozak Yaylası’ndaki ağaçlar kesilmeye başlandı. Yayladaki Kaplan Köyü yakınlarındaki Çukuralan mevkisinde ve Aşağıbey Köyü Yelli mevkiinde 7 bin 500’ün üzerinde ağaç kesildiği öne sürüldü. Bölgede yaşayanların her bir ağaç için yangına karşı nöbet tuttuğu Kozak yöresinde yaşanan çevre felaketi, önceki günlerde bölgede incelemelerde bulunan milletvekilleri tarafından da yerinde tespit edildi.

Kozak Yaylası’ndaki Kaplan, Çamavlu, Hisarköy, Ayvatlar, Okçular, Aşağıbey, Yukarıbey, Aşağıcuma, Demircidere, Hacıhamzalar köylerinde 10 bin civarında kişi yaşıyor. Bölgenin başlıca geçim kaynağı, yaklaşık 30 milyon ağaçtan toplanan fıstık çamı. Yöre halkının yaptığı araştırmalara göre, Kozak Yaylası’ndan yılda 50 milyon doların üzerinde, fıstık çamı ihracaatı yapılıyor. Bölge insanı, yaşam kaynakları olan ağaçlara zarar gelmemesi, olası bir yangınla karşılaşılmaması için büyük çaba gösteriyor. Büyük bir örgütlülüğün sahnelendiği Kozak Yaylası’ndaki her bir evde, orman yangınıyla mücadelede kullanılan araç, gereçler yer alıyor.

Çevrecilerin yoğun karşı çıkışı ve kesinleşen çok sayıda mahkeme kararına karşın, siyasi iradenin verdiği yeni izinlerle uzun yıllardan bu yana Bergama Ovacık’taki altın madenini işleten Koza Altın’ın, bölgedeki son hamlesi Kozak Yaylası oldu. Altın cevheri çıkarılması için bölgedeki ağaçların kesimine başlandı.

Bölgede geçtiğimiz hafta incelemelerde bulunan TBMM Madenciliğin Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Ergün Aydoğan, ağaç kesimini yerinde gördüklerini söyleyerek, “Çok geniş bir alanda ağaç kesildiğini tespit ettik. Yeraltı kaynakları çıkarılırken, doğaya ve çevreye zarar vermemek gerektiğine bir kez daha tanık olduk. Kesilen ağaçların ve bölgenin fotoğraflarını çektim. Bunları TBMM gündemine taşıyacağım. Yöre insanı, yerüstü zenginliklerinin, yeraltında olanlardan daha fazla olduğunu dile getiriyor. Bu konu üzerinde hassasiyetle durulmalı” diyor.

Aydoğan, komisyon üyesi milletvekillerinden Halil Ünlütepe ve Hasip Kaplan’ın, Bergama Ovacık Altın Madeni’nde karşılaştığı davranışlara da dikkat çekerek şunları söylüyor:

“Kozak Yaylası’nda görüştüğümüz halk, Koza çalışanları tarafından ciddi tehditler aldıklarını aktardılar. Yer yer darp olaylarının da yaşandığını dile getirdiler. Maden sahasında milletvekillerinin hakarete uğradığını bir ortamda, Kozak Yaylası’ndaki halkın endişelerini daha iyi anlayabiliyoruz”.

Kozak Çevre Derneği Başkanı Mehmet Akın, ağaç kesimlerinin devletin izniyle gerçekleştirildiğini kaydediyor. Akın, “Katliama göz göre göre izin veriyorlar. Büyük bir orman yok edilmek üzere. Yüzlerce yılda oluşan bu ormanı yok etmek isteyen zihniyeti lanetliyoruz. Koza Altın, siyasi iktidarın rüzgarını arkasına alarak hareket ediyor. İktidar gücüyle yöremizi talan edecekler ve ardından çekip gidecekler. Bu durumu hangi vicdan sahibi açıklayabilir” diyor.

Yöre halkından Gülbin Karabudak, “Kozak Yaylası için idam kararını verdiler ve uygulamaya aldılar” diyor.

Aşağıbey Köyü Muhtarı Sıtkı Bilgi, kısa ve net konuşuyor:

“Ankara’nın Kızılay Meydanı’nda nasıl ki hayvancılık yapılmaz ise Kozak Yaylası’nda da madencilik yapılamaz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/baltalar-kozaka-girdi_78221.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!