Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Barajlar Ağzına Kadar Doldu En Az İki Yıl Susuzluk Yok

Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Haziran ayının sonlarına yaklaşırken devam eden yağışlarla, barajlardaki su miktarının 506 milyon metreküpe ulaştığı belirtildi. Yıl başından itibaren düşen yağışın, 2007 ve 2008 yıllarındaki yağışların toplamından 1,5 kat daha fazla olduğuna dikkati çekilen açıklamada, geçen yıl

Hürriyet Ankara
Barajlar Ağzına Kadar Doldu En Az İki Yıl Susuzluk Yok

Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan 5 barajda doluluk oranının yüzde 100’e yaklaşmasıyla birlikte Ankaralıların 2 yıl su sıkıntısı çekmeyeceği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Haziran ayının sonlarına yaklaşırken devam eden yağışlarla, barajlardaki su miktarının 506 milyon metreküpe ulaştığı belirtildi.

Yıl başından itibaren düşen yağışın, 2007 ve 2008 yıllarındaki yağışların toplamından 1,5 kat daha fazla olduğuna dikkati çekilen açıklamada, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun yağış alan Ankara’da hiç yağmur yağmasa bile 2 yıl su sıkıntısı yaşanmayacağı ifade edildi.

Fazla bile geliyor

Açıklamada, görüşlerine de yer verilen ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, geçmiş yıllarda yaşanan kurak iklim nedeniyle barajların tamamen boşalmış olduğunu anımsatarak, bugün ise doluluk nedeniyle barajlarda zaman zaman su tahliyesi yaptıklarını bildirdi.

Kılıç, yağışların geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok olmasıyla suyun, barajların neredeyse tamamını doldurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Baraj alanlarımıza düşen yağışlar çok sevindirici. Barajlarımızda şu anda toplam 749 milyon metreküp su var. Yağış sezonu da devam ediyor. Haziran ayında olmamıza rağmen hala barajlarımıza su geliyor. Şu anda barajlarımızda Ankara’nın 2 yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktarda su var. Kasım ve Aralık aylarının da bereketli geçeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla Ankara’nın uzun bir süre su sıkıntısı bulunmamaktadır.”

Aktarım çalışmaları

Barajlara yağışlarla gelen suların üst seviyelerde olmasında dere aktarım çalışmalarının da büyük etkisi olduğunu belirten Kılıç, geçen yıl başladıkları çalışmayla baraj havzalarına yakın olan ve yağışlı sezonlarda taşarak, çevreye zarar veren dereleri, boru hatlarıyla barajlara bağladıklarını ifade etti. Özellikle yağışların yoğun olduğu bahar mevsimlerinde tonlarca suyun hiçbir baraja ulaşmadan akıp gittiğini vurgulayan Kılıç, “Dere yatakları taşarak bölgede taşkınlara sebep oluyordu. Yaptığımız çalışmayla bu derelerin taşkın debilerini barajlarımıza yönlendirdik. Bu sayede hem derelerin civar arazilere zarar vermesinin önüne geçtik, hem de Ankara’ya yeni su kaynakları kazandırdık. Sadece geçen sene 17,5 milyon metreküp ilave suyumuz, bu sene de yaklaşık 2 aylık suyumuz bu derelerden geldi” ifadesini kullandı.

 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/barajlar-agzina-kadar-doldu-en-az-iki-yil-susuzluk-yok-_80641.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!