Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Barış Hemen Şimdi"

TMMOB Mimarlar Odası yayımladığı Dünya Barış Günü açıklamasında, toplumsal ve kültür değerlerinin korunması ve barışın sağlanmasının insani ve tarihsel bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti.

yapi.com.tr
"Barış Hemen Şimdi"

TMMOB Mimarlar Odası'nın Dünya Barış Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklaması şu şekilde:

"Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs Pandemisi gölgesinde karşıladığımız Dünya Barış Günü, ülkemizde, içinde bulunduğumuz coğrafyada ve dünyada süren savaşlara, milyonlarca insanın ölümüne, yaralanmasına ve sakat kalmasına tanıklık etmektedir. Savaş ve çatışma bölgelerinde direnen veya yaşam çevrelerini terk ederek göç etmek zorunda kalan ve çağın en büyük göç hareketlerinden birisini sürdüren topluluklar salgın hastalık tehdidiyle doğrudan yüz yüze gelmekte; yerleşim alanlarının yıkımından derinden etkilenmektedirler.

 

 

Her türlü savaş, işgal ve çatışma; kentsel ve kırsal çevredeki sosyal ve kültürel mirasa, doğal ve yapılı alanlardaki değerlere geri dönülmez biçimde zarar vermektedir. İnsanlığın ve toplumların maddi manevi varlıklarının, kültürlerinin tümünün sonu olabilecek savaşlar; ölümlere, salgın hastalıklara, toplumsal, sosyal ve ekonomik krizlere, güvencesizlik, yoksulluk, işsizlik, sömürü ve ayrımcılığa neden olmakta, eşitsizlikleri derinleştirerek mahrumiyetleri yükseltmektedir.

Dünyanın dört bir yanında, özellikle Kuzey Amerika’da, Kuzey Afrika’da, Orta Doğu’da sistemin ve onun ülkelerdeki siyasi yöneticilerinin; ekonomik krizi, küresel pandemiyi ve yerel farklılıkları bahane ederek tetikledikleri ve kahramanlık nidaları ile körükledikleri savaş, çatışma ve gerilimleri, ancak toplumsal barışa duyulan irade ile birlikte yoksulluğu, eşitsizliği ve sömürüyü durduracak bütünsel bir toplumsal mücadele durdurabilir.

Bölgemizde ve dünyada hâkim olan, giderek yükselen çatışma, şiddet ve baskının sonlandırılması, insanlık onuruna yakışmayan yaşam koşullarının bir an önce iyileştirilerek toplumsal ve kültür değerlerinin korunması ve barışın sağlanması insani ve tarihsel bir sorumluluktur.

Bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekân tasarımı etkinliği olan mimarlık, yalnızca “üretim süreci” ile sınırlı değil, taşıdığı toplumsal sorumluluk ve evrensel değerleri bağlamında insancıl, yaşam hakkına saygılı ve barıştan yanadır.

Mimarlar Odası olarak; savaşın çok boyutlu yıkımına karşı yaşamı ve barışı savunmaya, toplumsal birlikteliğin sürdürülmesi için çaba sarf etmeye, bilimsel ilkeler doğrultusunda, kamu ve toplum yararı çerçevesinde çalışmalar yürütmeye devam edeceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/baris-hemen-simdi-_181543.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!