artın’da, koruma altında bulunan 260 tarihi evin restore edilerek turizme kazandırılması için kaynak bekleniyor.
Genellikle bahçe içinde bulunan, “daraba” denilen çitlerle çevrili, Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kaynak sağlanması durumunda restore edilerek turizmin hizmetine sunulacak.
Çoğunlukla 3 katlı olarak inşa edilmiş tarihi Bartın evleri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilan edilen Tanzimat Fermanı’nın getirdiği sanat akımlarının mimarideki yansımalarını günümüze taşıyor.
Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ndeki konaklarla mimari açıdan benzerlik göstermedikleri belirtilen, yapı malzemesi olarak meşe, gürgen ve çam ağaçları kullanılan evlerin en önemli özelliği, sokak ya da ön cephe yönünde, doğal bitkisel çizgilerin yanı sıra çiçek ve hayvan figürlerine ağırlık veren “art nouveau” ve “barok” sanatlarını yansıtması.
GÖÇMEN: SAFRANBOLU ÖRNEK ALINMALI
Bartın Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Göçmen, kentteki tarihi evlerin genellikle bir arada bulunmadığı ve restore edilmedikleri için turizme kazandırılamadıklarını söyledi.
Safranbolu’daki konakları yılda binlerce kişinin gezdiğini, Bartın’ın coğrafi bakımdan bu ilçeye yakın olmasının turizm potansiyelini artırabileceğini belirten Göçmen, şöyle konuştu: “Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan evlere hiçbir fiziksel müdahale yapılamamakta. İlgili bakanlıktan evlerin restorasyonu için karşılıksız kaynak sağlanması konusunda girişimlerimizin olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz. Çünkü, kentimizdeki 260 civarındaki evin sadece çok azı onarılmış durumda. Özellikle 8-13 evin bir arada bulunduğu mahallelerdeki konakların turizme kazandırılması hedefleniyor. Safranbolu’nun tarihi evleriyle sağladığı turizm potansiyeli örnek alınmalıdır.”
Göçmen, Bartın’ın tarihi özelliklerinin yanı sıra doğa güzellikleriyle de ilgi çektiğini, ilin kültürel mirasını koruma ve gelecek kuşaklara aktarma konusunda özveriyle çalıştıklarını kaydetti.
|