Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkent’te İskansız Bina Kalmayacak

Vergi ve Sosyal Sigortalar Kurumu prim borçlarını ödemeden ortadan kaybolan müteahhitler nedeniyle iskan alınamayan binalar tarihe karışıyor. İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle ev sahipleri ilgili belediyeye başvurarak binasına iskan alabilecek.

Hürriyet ANKARA
2 Başkent’te İskansız Bina Kalmayacak

Vergi ve Sosyal Sigortalar Kurumu prim borçlarını ödemeden ortadan kaybolan müteahhitler nedeniyle iskan alınamayan binalar tarihe karışıyor. İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle ev sahipleri ilgili belediyeye başvurarak binasına iskan alabilecek.

Yıllardır vergi ve SSK prim borçları nedeniyle yapı kullanım izni alamamış binalar, İmar Kanunu’ndaki değişiklikle birlikte iskan alma hakkına kavuştu. Değişiklik kapsamında yapı sahibi ilgili belediyenin imar müdürlüğüne başvurarak iskan alabilecek. Devrim niteliğindeki kanun değişikliğini değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, “Binayı yapan müteahhit ya da kurumun borcundan dolayı iskan alamamak vatandaşları fazlasıyla mağdur ediyordu. Bu mantıksızlığın ortadan kalkmasıyla hem vatandaşın mağduriyeti giderilecek hem de inşaat ve gayrimenkul sektörünün önü açılacaktır” dedi. Geçtiğimiz yıl Kat İrtifakından, Kat Mülkiyetine geçişin kolaylaştırılması için getirilen yasal düzenlemenin ardından çok sayıda mağdurun sorununa çözüm sağlanmış, ancak yapı kullanım izni olmaması sebebiyle ciddi bir mağdur kitlesi bu haklardan yararlanamamıştı. İmar Kanunundaki yeni düzenlemeyle Başkentin özellikle Mamak, Keçiören, Sincan, Gölbaşı gibi bir çok ilçesinde yüzde 60’lara varan iskansız bina sorunu önemli ölçüde çözüme kavuşacak.

Projeye aykırı bina kapsam dışı

Kanunda yapılan “Yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle yapı kullanma izin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılar için, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir” ifadeli değişiklikle binayı yapan kişi ya da kuruma gerek kalmaksızın bina sahibi, bağlı olduğu belediyenin imar müdürlüğüne başvurarak iskan alma hakkına kavuştu.

Kangren halini alan sorun çözülmüş olacak

SSK primleri ve vergi borçları nedeniyle iskan alamayan bina sahipleri kanun kapsamında yer alırken yapı projesine uygun olmayan binalar kapsam dışı bırakıldı. “Yıllardır kangren halini almış iskan sorununun çözümü vatandaşın mağduriyetini önemli ölçüde giderecektir” diyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, düzenlemeyle inşaat ve bir çok alt sektörü barındıran gayrimenkul sektörlerinin de önünün açıldığını söyledi. Taylan, kanunda yapılan düzenlemeyle İskan sorununun önemli ölçüde çözüleceğine dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baskentte-iskansiz-bina-kalmayacak_77274.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • KEÇİÖREN İLÇESİ PURSAKLAR MAHALLESİ 369 ADA 7 PARSELDE BULUNAN KAYITLI 846 METRELİK BİNANIN 05/04/2006 İNŞAATA BAŞLAMA TARİHİ, YAPI RUHSATI SÖZLEŞMESİ 07/04/2011 TARİHİ VE BU BİNANIN MÜTAHİTi AYDIN KOCA SSK BORCU VE YAPI DENETİME OLAN BORCUNDAN DOLAYI 5 SENEDİR İSKANI ALMADI, DAİRE SAKİNLERİNE YIKMAYA ÇALIŞIYOR. MÜTAHİT ORTALIKTA YOK VE BABASI MÜRSEL KOCA İLE BAŞKA SEMTLERDE İNŞAATA DEVAM EDİYOR BU TÜR İNSANLARA BELEDİYELER NEDEN RUHSAT VERİYOR ANLAYAMADIM. Mütait olmadan bina sakinleri olarak kat mülkiyet tapusunu alabilirmiyiz? Bu konuda yardımcı olursanız seviniriz, mahdur durumdayız, iyi günler YANITLA
  • Binanın inşaata başlama tarihi 2002. YIL 2011 müteahhit hala iskanı almadı almıyor. çeşitli bahanelerle bugüne kadar bizi oyaladı. ruhsat alma tarihininin ne kadar süresi var? müteahhit durumu zaman aşımına bırakıp bize yıkmak istiyor.lütfen yardım edin bu adam bizi deli etti.böyle müteahhitlere siz neden tekrar inşaat izni veriyorsunuz? önce pisliğini temizlesin sonra yeni inşaata başlasın siz neden bu uygulamayı yapmıyorsunuz da vatandaş mağdur oluyor.bu düzenbazlara lütfen bir dur deyin bir zahmet biz mecbur muyuz bu parayı ödemeye? madem öyle parası yok vergisini primini ödemiyor diğer inşaata hemen başlıyor vatandaşa yazık değil mi siz bunun farkında değil misiniz? önce yaptığı binanın iskanını aldırın sonra diğer inşaata başlatın lütfen yardımcı olun, yol gösterin bize. mahkemeye verelim diyoruz.şimdi verebilir miyiz? süresi ne zamana kadar iskan almanın lütfen cevap bekliyorum acil. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!