Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Başmelekler Kilisesi'nin Satıldığı İddiası''

Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Kumyaka Köyü’nde bulunan ve dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen Başmelekler Kilisesi’nin satışa çıkarıldığı yönündeki iddialara Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan cevap geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ''Koruma kurulu arşivlerinde yapılan incelemede, kilisenin onarım talebine ilişkin herhangi bir belge

yapi.com.tr
''Başmelekler Kilisesi'nin Satıldığı İddiası''

Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Kumyaka Köyü’nde bulunan ve dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen Başmelekler Kilisesi’nin satışa çıkarıldığı yönündeki iddialara Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan cevap geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ''Koruma kurulu arşivlerinde yapılan incelemede, kilisenin onarım talebine ilişkin herhangi bir belge bulunmadığını'' bildirdi.

Habertürk Gazetesi’nde dün (01 Ağustos 2011) yer alan "Sahibinden satılık kilise!" başlıklı habere göre; kiliseyi 10 yıl önce İstanbullu işadamı Mete Yalçın satın almıştı. Yalçın, tarihi eseri restore etmek için gerekli izni alamayınca kiliseyi satma kararı aldı.

Haberin devamında, 1227 yıllık kilisenin satışa çıkarılmasının ardından Kumyaka Köyü Muhtarı Razim Batmaz’ın kiliseyi almak için harekete geçtikleri belirtiliyor. Batmaz, mülk sahibiyle takas yoluyla veya para karşılığı kilisenin köye alınmasıyla ilgili görüştüklerini ancak kendilerinin vermiş olduğu rakamların mülk sahibini tatmin etmediğini aktarıyor. Kilisenin bir şekilde ayağa kaldırılması gerektiğini ifade eden Batmaz, "Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Bursa Valiliği tarafından sahip çıkılıp bir şekilde kamulaştırılıp kültür turizm merkezi haline getirilmesi bölgede canlılığı sağlayacaktır" şeklinde konuşmuş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Bursa'nın Mudanya ilçesi, Zeytinbağı Belediyesi sınırları dahilindeki Kumyaka Köyü köy merkezinin, Bursa Koruma Kurulunun 14 Ekim 1990 tarihli kararıyla kentsel sit alanı ilan edildiği belirtti.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

''Bursa Koruma Kurulunca alınan 15.10.1999 tarihli kararla belirtilen sit alanı içerisinde bulunan ve 24 Haziran 1988 tarihinde tescillenen kilisenin deprem sonucu hasar görmesine ilişkin Mudanya Kaymakamlığı Kriz Merkezi tarafından hazırlanan dosyalar incelenerek, yapılan görüşmeler sonucunda, duvarlarda meydana gelen çatlakların ve statik durumunun ilgili kuruluşlarca incelenerek hazırlanacak raporun Kurula getirilmesine karar verilmiştir.

Yapının özellikleri göz önünde bulundurularak rölöve-restitüsyon ve restorasyon projelerinin ilgilisince Kurula getirilmesine, konuyla ilgili yeni bir karar üretilene kadar can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin ilgilisi ve ilgili muhtarlıkça alınmasına karar verilmiştir. Ayrıca, Koruma Kurulu arşivlerinde yapılan incelemede kilisenin onarım talebine ilişkin herhangi bir belge bulunmadığı görülmüştür.''

ETİKETLER: kurum koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/basmelekler-kilisesinin-satildigi-iddiasi_88585.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!