Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bathonea'nun Tarihi Sırları Günyüzüne Çıkıyor

İstanbul Tarih Öncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesi kapsamında Küçükçekmece Gölü kıyılarında sürdürülen Bathonea Kazısı'nda bu yıl içersinde Roma dönemine ait mezar steli, bir Bizans sikkesi, antik limana bağlanan ana ve tali yollar, Mısır'dan getirtilen porfir bir sütun parçası ile Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait çanak-çömlek,

Sabah Gazetesi
Bathonea'nun Tarihi Sırları Günyüzüne Çıkıyor

İstanbul Tarih Öncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesi kapsamında Küçükçekmece Gölü kıyılarında sürdürülen Bathonea Kazısı'nda bu yıl içersinde Roma dönemine ait mezar steli, bir Bizans sikkesi, antik limana bağlanan ana ve tali yollar, Mısır'dan getirtilen porfir bir sütun parçası ile Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait çanak-çömlek, seramik parçalarına ulaşıldı. Kazıda, kent yerleşiminin ızgara planlı olduğu da ortaya çıktı.
Kazı çalışmalarını Bakanlar Kurulu'nun onayı altında İstanbul Üniversitesi, KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hollanda Lahey Üniversitesi ve Avusturya Bilimler Akademisi yürütüyor. Kazı ekibinde İspanyol ve İsrailli Arkeologlar, deniz biyologları, arkeometri uzmanları ve çeşitli üniversitelerden arkeoloji öğrencileri katılıyor.

Bundan üç sene önce başlanan kazı çalışmalarında ilk bulgulara 2008 yılında rastlandı ve devam eden süreçte de çok daha önemli eserlerin ortaya çıkması kazı alanını uluslarası alanda en büyük on keşif arasına soktu. Kazıların yapıldığı alanda bir caminin olduğu söylentilerini de dikkate alan kazı ekibi, son bulgularla burada cami olmadığını minareye benzeyen yapıların liman fenerleri olduğunu ortaya çıkardı. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada geniş yankı uyandıran Bathonea kazısı Amerikan Arkeoloji Enstitüsü yayını 'Archaeology 2009' da yılın en önemli arkeolojik keşifleri arasında ilk 15 içinde yer aldı. Bathonea kazısı, İngiliz 'Heritage Key' adlı kültürel miras kurumu tarafından da 2009 yılının dünyanın dördüncü büyük keşfi olarak listeye alındı.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/bathoneanun-tarihi-sirlari-gunyuzune-cikiyor_81668.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!