Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bavyera Canlandıkça İşçiler Homurdanıyor

Siemens Sağlık Hizmetleri, Adidas ve Puma gibi ihracat devlerine ev sahipliği yapan Almanya'nın endüstri bölgesi Bavyera, ülkenin ekonomik başarısının bir simgesi gibi. Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu'ndan İşçi Uzmanı Katrin Schmidt, yüzde 3,5'lik bir işsizlik oranı, tüketicilerle dolu alışveriş merkezleri ve zengin gece hayatıyla Bavyera'nın "bir

Sabah Gazetesi, New York Times
Bavyera Canlandıkça İşçiler Homurdanıyor

Siemens Sağlık Hizmetleri, Adidas ve Puma gibi ihracat devlerine ev sahipliği yapan Almanya'nın endüstri bölgesi Bavyera, ülkenin ekonomik başarısının bir simgesi gibi. Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu'ndan İşçi Uzmanı Katrin Schmidt, yüzde 3,5'lik bir işsizlik oranı, tüketicilerle dolu alışveriş merkezleri ve zengin gece hayatıyla Bavyera'nın "bir mutluluk gezegeni" olduğunu söylüyor. Ancak Bavyera ve Almanya'nın geri kalan kesimlerinde birçok kişi bu ekonomik başarıya biraz kuşkuyla yaklaşıyor. Birçokları, Almanya'nın elde ettiği ekonomik başarının temelinde işçilerin çilesinin yattığını düşünüyor. Son 10 yıl içinde işçilerin maaş ve haklarından yaptığı fedakârlıklar sayesinde şirketler dünya pazarında çok daha rekabet edebilir düzeye geldi.

60 yaşındaki metal işçisi Karl-Hans Diem, "Ekonomik durumun gerçekten iyileşmiş olduğuna inanmıyorum" diyor. Alman politikacılar, ülkenin güçlü ekonomisi ve enflasyon göz önüne alındığında son 10 yılda işçi maaşlarının düştüğü gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Yunanistan krize girince yardım parasının çoğunun Almanya'dan gelmesi Başbakan Angela Merkel'i zor duruma sokmuştu. Ailesiyle yaşayan ve geçenlerde Siemens'deki geçici işinden çıkartılan 45 yaşındaki Sabine Striegel, "Parayı burada harcamalıydılar. Bizim kendi problemlerimiz var" diyor. Euro karşıtı görüşler o kadar güçlendi ki Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, geçen ay Bild gazetesine verdiği demeçte, "Euro aleyhtarı bir partinin kurulması tehlikesi ciddi bir şekilde ele alınmalı" dedi.

Almanya'nın politikacıları ve iş adamları, ortak para biriminin ülke ekonomisine katkısını sürekli dile getiriyor. Ülkenin gayrisafi milli hâsılasının neredeyse yarısı ihracattan elde ediliyor ve euro bölgesinin getirdiği istikrar dış ticareti olumlu bir şekilde etkiledi. Ancak Almanların genel kanısı, euronun bireyler için olumsuz sonuçları olduğu. Erlangen kentinin ana caddesi üzerindeki Grauer Wolf Oteli'nde stajyer olarak çalışan 21 yaşındaki Jonas Molzberger, "Birçok şeyin pahalılaştığını düşünüyorum. Bunu otel sektöründe de hissediyoruz, özellikle de restoranda. Daha az müşteri ve daha az satış var" diyor.

Diğer gelişmiş ülkelerde çalışanlar gibi Alman işçiler de işlerinin geçmişteki kadar güvende olmadığını kabul etmek durumunda kaldı. Federal İstatistik Ofisi'ne göre, Almanya'da standart olmayan işlerde çalışanların sayısı 2008 yılında 7,72 milyona ulaştı. Bu sayı 1998 yılında 5,29 milyondu. 130 bin kişinin yaşadığı Erlangen- Höchstadt bölgesinden kamu görevlisi Eberhard Irlinger, "Ailelerin ne kadar zorlandığını görüyorum. Gerçekte ekonomik gücün bir nedeni, yeterince insanın sosyal güvenlik hizmetleri alamaması" diyor. Ancak genel güvensizlik, ekonomisi tüm komşularından daha iyi olan Almanya için bir tezat oluşturuyor. Bavyeralı iş adamları en büyük sıkıntılarının vasıflı işçi bulamamaları olduğunu söylüyor. Bubenreuth kasabasında bulunan küçük bir yazılım firması Infoteam'in Başkanı Karl-Heinz John, "Bazı işleri, eleman sayımızın eksikliğinden dolayı alamadık" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bavyera-canlandikca-isciler-homurdaniyor_85157.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!