Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bayındırlık’ta, 714 Milyon $’lık Usulsüz Keşif Artışı Tespit Edildi

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Karayolları, İller Bankası, Yapı İşleri ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü görev alanlarındaki iş ve işlemlerle ilgili

Zaman



b>Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Karayolları, İller Bankası, Yapı İşleri ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü görev alanlarındaki iş ve işlemlerle ilgili yürüttüğü soruşturma dosyasını tamamladı.

Buna göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ‘ihalesiz işler’ ile ilgili 24 adet yol yapım işinde toplam 714 milyon dolar tutarında usulsüz keşif artışı yapıldığı tespit edildi. Ayrıca, İstanbul, İzmir, Samsun, Kocaeli, Yalova ve Bolu’da yapılan kalıcı konutlar için de 57 trilyon lira fazla ödeme yapıldığı, bunun 40 trilyon lirasının ise deprem bölgesinde inşa edilen konutlara ait olduğu ortaya kondu.

Bakanlık müfettişleri, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden sonra “kalıcı konutlar teknik altyapı inşaatları” üzerinde bir yıldan beri yürüttüğü inceleme neticesinde katrilyonlara varan usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. Konuyla ilgili hazırlanan rapora göre, sadece Karayolları’nda 714 milyon dolar tutarında usulsüz keşif artışı yapıldığı, kusuru bulunan kamu görevlileri hakkında hazırlanan dosyaların Yargıtay ve Ankara Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildiği belirtildi.

Yine Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yapımını sürdürdüğü projelerde, (yukarıdaki 714 milyon dolar yapımı bitmiş ihalerde ortaya çıkan usulsüzlük) müteahhit firmalara 110 milyon dolar ve 32 milyon Alman Markı fazla ödeme yapıldığıyla ilgili bilgi de dosyadaki yerini aldı. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü inşaatlarda çıkan 60 trilyon lira fazla ödeme nedeniyle de 191 işin inceleme dosyalarının tamamlanmak üzere olduğu kaydedildi.

Soruşturma raporunda ayrıca, İller Bankası tarafından yapılan toplam fazla ödeme tutarının da 309 trilyon lira olduğu ifade edildi. Bugüne kadar 6 ilde toplam 32 bin 368 konut için, 18 ayrı bölgede 46 kalıcı konut altyapı ihalesine açıkladığı belirtilen raporda şu bilgilere yer verildi: “İller Bankası Genel Müdürlüğü, bugüne kadar, İzmir, İstanbul, Samsun bölge müdürlüklerindeki fazla ödemelerle ilgili çalışmasını tamamlamış olup, bu üç bölgede yapılan fazla ödeme 57 trilyon liradır. Bunun 40 trilyonu deprem bölgesinde (İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bolu, Düzce) yapılan kalıcı konutlarda gerçekleşmiştir. Fazla ödeme yapıldığı tespit edilen yaklaşık 20 müteahhit firmanın dosyası savcılığa gönderilmiştir. Sonuç olarak bugüne kadar tesbit edilen fazla ödemeler yaklaşık 309 trilyon liradır.”

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan bir yetkili ise usulsüzlüğün genellikle kalıcı konut alt yapı ihalelerinde yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Kalıcı konut temel çalışması sırasında çıkan toprağın, uzmanlar tarafından belirtilen yere taşınması gerekiyor. Çünkü firmalar da mesafenin yakınlık veya uzaklığına göre para alıyor. Ancak müteahhit firmalar, temelden çıkan toprağı daha yakın yerlere dökerek, hem yakıt parasından hem zamandan kazanıyor. Ancak parasını uzak mesafeden alıyor. Bu ve buna benzer şekilde saptanan fazla ödeme tutarının trilyonları bulduğunu tespit ettik.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/bayindirlikta-714-milyon-lik-usulsuz-kesif-artisi-tespit-edildi_8939.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!