Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bekaroğlu'ndan 'Maliyetine Hizmet'

Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu, belediye hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı olduklarını söyledi. "Belediyeler kentin temel hizmetlerini vermekle sorumludur. Bu hizmetleri ticari kaygı taşımadan yerine getirmelidir" diyen Bekaroğlu, toplu ulaşım, su, gaz, ekmek gibi hizmetlerin kamu hizmeti

Referans Gazetesi
Bekaroğlu'ndan 'Maliyetine Hizmet'

Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu, belediye hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı olduklarını söyledi. "Belediyeler kentin temel hizmetlerini vermekle sorumludur. Bu hizmetleri ticari kaygı taşımadan yerine getirmelidir" diyen Bekaroğlu, toplu ulaşım, su, gaz, ekmek gibi hizmetlerin kamu hizmeti yararı gözetilerek maliyetine sunulması gerektiğini belirtti.

Bekaroğlu, "İstanbul Su ve Kanalizasyon (İSKİ) bugün bir metreküp suyu 1.25 TL'ye mal ediyor. Konutlara ve iş yerlerine ise suyun metraküpü 3 ile 5.5 TL arasında satılıyor. Oysa suyu ve diğer bütün hizmetleri halka maliyetine vermek mümkün. Belediye bir ticari değil, sosyal fayda anlayışının egemen kılınması gereken hizmet kuruluşlarıdır" dedi.

İBB'nin kaynaklarının doğru ve bilinçli kullanılmadığını savunan Bekaroğlu, "Sadece suyu maliyetine satmanın belediyeye çıkaracağı ek fatura 600 milyon TL civarında. Bunun finansmanı birçok kanaldan karşılanabilir. Örneğin, belediye reklam ve tanıtım bütçesi bile tek başına 600 milyon TL'nin üzerinde. Bu tür kaynaklar daha akıllıca kullanılabilir. Ayrıca suyu 1.25 TL'ye mal eden İSKİ, suyun sayacı, faturalandırılması, tahsilatı gibi diğer hizmetleri ihale ederek maliyeti artırıyor. Bunun önüne geçilebilir" diye konuştu.

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın Belediye İktisadi Teşekülleri'nin (BİT) satılacağına ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Bekaroğlu, bu iştiraklerin satılmasının hizmetlerin tamamen ticarileştirilmesi anlamına geleceğini vurguladı. Bekaroğlu, İstanbul'da verilen hizmetin yüzde 35'ini belediyenin, yüzde 65'ini ise BİT'lerin gerçekleştirdiğini kaydetti.
 
Belediye rant alanı olmaktan çıkarılmalı

Bekaroğlu ayrıca, İBB'nin son 5 yılda 150 milyar dolarlık rant yaratıp bunu dağıttığını iddia etti. İBB'nin Kadıköy Kuşdili tepesine ait imar rantının bunun en büyük örneği olduğunu belirten Bekaroğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: "Daha ortada imarı bile yokken Kuşdili düzlüğü önce bir firmaya20 milyon dolara satıldı. Sonra alıcı firma projelerini yaptı ve Cumhuriyet Halk Partili Kadıköy Belediyesi ile birlikte burası önce SİT alanı olmaktan çıkarıldı, sonra da imara açıldı. Değeri birden 500 milyon dolara fırladı. Madem böyle bir rant oluşturulacak bundan neden belediye faydalanmıyor. Belediyenin sahip olduğu korkunç kaynaklar başkalarına dağıtılıyor."

Belediyelerin denetlenebilir olmasının önemine vurgu yapan Bekaroğlu, "Şu anda belediyeler ve BİT'ler denetlenemediği gibi ayrıca Kamu İhale Yasası'ndan da muaf. Her şey kapalı kapılar arkasında dönüyor ve bunu denetlemek mümkün değil" diye konuştu.
 
Bekaroğlu'nun vaadleri

    * Yoksul ailelere her ay 15 metreküp su bedava verilecek.
    * Belediye ihaleleri naklen yayınlanacak.
    * Büyükşehir bütçesi bağımsız denetim kuruluşlarına açılacak.
    * Bölgesel kararlar lokal referandumlarla alınacak.
    * Olası Marmara depremi için bina rehabilitasyonuna önem verilecek.
    * İstanbul'un mimari projesi yeniden oluşturulacak.
    * Belediye hizmetleri özelleştirilmeyecek.
    * İstanbul'un her sorunu için 5 yıllık stratejik plan hazırlanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bekaroglundan-maliyetine-hizmet_67672.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!