Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Belediyeler İyi Çalışırsa Şehirler Güzelleşiyor

Belediyeler iyi çalışırsa şehirler güzelleşiyor. Daha önce Eskişehir örneğini yazmıştım. Bugün Gaziantep örneğini anlatacağım. Fakat yazının başında belirteyim. Bu iki şehirden başka daha çok sayıda yerleşim bölgesinde de belediyeler son yıllarda başarılı çalışmalar içine girdi. Anadolu şehirleri, şehirlerinin tarihine, kültürüne sahip çıkmaya

Milliyet Gazetesi
Belediyeler İyi Çalışırsa Şehirler Güzelleşiyor

Belediyeler iyi çalışırsa şehirler güzelleşiyor. Daha önce Eskişehir örneğini yazmıştım. Bugün Gaziantep örneğini anlatacağım. Fakat yazının başında belirteyim. Bu iki şehirden başka daha çok sayıda yerleşim bölgesinde de belediyeler son yıllarda başarılı çalışmalar içine girdi. Anadolu şehirleri, şehirlerinin tarihine, kültürüne sahip çıkmaya başladı. Tarihi ve kültürel yapılar, ayakta kalmış yöresel evler, konaklar onarılıyor. Çevre düzenlemeleri yapılıyor. Gaziantep’e 1960 yılından bu yana sık sık gider gelirim. Son gidişimde şehirde büyük bir değişiklik gördüm.

Gaziantep Kalesi ve çevresi düzenlenmiş. Kalenin onarımı devam ediyor. Kalenin çevresinde 5 km’lik bir gezinti yolu yapılmış. Yolun iki yanındaki kötü binalar yıkılmış. Tarihi binalar belediye tarafından onarılmış. Dükkânların yüzü giydirilmiş. Her yer tertemiz... Belediye, şehir için “Kültür, turizm ve tarih kenti: Gaziantep” sloganını benimsemiş. Şehrin bu özellikleri öne çıkarılıyor. Zeugma mozaiklerinin de sergileneceği yeni bir Cumhuriyet Müzesi ve Kültür Merkezi yapılıyor.

Çevre düzenlemesi önemli

Şehir içindeki eski hanlar, kervansaraylar onarılmış. Bunların bazıları vakıf eseri, bazıları özel mülk. Belediye onarımı projelendiriyor, destekliyor, finanse ediyor. Tütün Hanı, Millet Hanı restore edilmiş. Toplam 17 han ve 3 hamam onarılıyor. Eski çarşılar gezilebilir hale getirilmiş. Bakırcılar Çarşısı’nda 270 dükkân yenilenmiş. Pırıl pırıl bir turistik çarşı ortaya çıkmış.

En fazla etkilendiğim eski bir Ermeni yerleşim bölgesi olan ve taş evlerden oluşan Bey Mahallesi düzenlemesi oldu. Şimdiye kadar 118 taş evin dış yüzleri ve duvarları restore edilmiş. Bey Mahallesi’nin özelliği Atatürk’ün nüfus kaydının bu mahallede olması.

Belediye Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi (36), Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in 25 km şehiriçi yolu ve 10 kavşak yaptığını anlattı. Başkan Danışmanı Orhan Baydar ile birlikte şehir içinde dolaştık. Fuat Özçörekçi’ye belediye bütçesini sordum. Belediye’nin olağan yıllık geliri 212 milyon YTL iken, bu yıl sadece şehiriçi yatırımlara 250 milyon YTL harcanmış. Cari harcamalarla harcama toplamı 400 milyon YTL’ye ulaşıyormuş. Gelir-gider farkı otopark gelirleri gibi hizmet gelirleri ve arazi satışlarıyla kapatılıyormuş. Geçen ay Başkan Dr. Asım Güzelbey’in ismi, bir imar izni nedeniyle gündeme gelmişti.

Parasız olmuyor

Neyin ne olduğunu pek anlayamamıştım. Gazianteplilere, ”Ne olmuştu? Kısaca anlatın” dedim. Anlattılar. Belediye’nin Kahraman Yolu, Yukarı Beylik mevkiinde 55 dönüm arsası varmış. Bu arsanın çevresindeki bir gayrimenkul sahibi bölgeye imar verilmesi için Belediye’ye başvurmuş. Belediye kendi arsasının da içinde bulunduğu 34 parselde 300 dönüm arazi için imar vermiş.

İmar verilirken yapılan düzenlemelerle imar verilen parsellerden belediyeye bağış alınmış. Bu düzenleme sonucu Belediye’ye kalan arsaların satışı ve de sağlanan bağışlarla Belediye’nin 25 milyon YTL gelir elde etmesi bekleniyormuş. Bu gelirle de 40 milyon YTL’lik raylı sisteme başlanacakmış. 9.5 km’lik raylı sistem Üniversite’yi İstasyon meydanına bağlayacakmış. Raylı sistemin 2014 yılında 40 km’ye çıkarılması hedef alınıyormuş. Gaziantep bulvarlarıyla, yeşiliyle yerlinin yabancının ilgisini çekecek bir kent olmuş.

Tabii ki, sanayi çok önemli. Tabii ki, tarımda ve sanayide üretimi artırmadan iş ve aş sorununu çözemeyiz ama... Şimdilerde yerli ve yabancı turizm hareketi tüm yerleşim bölgeleri için, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu için çok önemli. Doğu ve Güneydoğu’da her gün yüzlerce turist otobüsü şehirlere giriyor, çıkıyor. Belediyeler şehirlerinin cazibesini artırdıkları, farklılıklarını ve özelliklerini ortaya çıkardıkları ölçüde turizm hareketinden pay alabilecek. Bu hareketi berekete çevirme şansını elde edecek.

Bu yazıda Gaziantep’i anlattım. İleride Elazığ’da ve diğer şehirlerdeki gelişmeleri de anlatacağım...

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyeler-iyi-calisirsa-sehirler-guzellesiyor_63981.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!