Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Belediyeler Ödemedi, Sokak Lambasının Faturası Hazine ve Vatandaşa Kaldı

Sokak lambalarının elektrik parasını önce Hazine, sonra vatandaş ödeyecek. Enerji Üst Kurulu, uzun bir süredir tartışma konusu olan sokak aydınlatma giderleriyle ilgili yönetmelik taslağını tamamladı. Yılbaşında yürürlüğe konulacak taslağa göre, sokak aydınlatmaları her ay konut ve ticarethanelerin elektrik faturalarına yansıtılacak. Ancak, 2015'e

Zaman Gazetesi
Belediyeler Ödemedi, Sokak Lambasının Faturası Hazine ve Vatandaşa Kaldı

Sokak lambalarının elektrik parasını önce Hazine, sonra vatandaş ödeyecek. Enerji Üst Kurulu, uzun bir süredir tartışma konusu olan sokak aydınlatma giderleriyle ilgili yönetmelik taslağını tamamladı. Yılbaşında yürürlüğe konulacak taslağa göre, sokak aydınlatmaları her ay konut ve ticarethanelerin elektrik faturalarına yansıtılacak. Ancak, 2015'e kadar parayı Hazine ödeyecek. Bu tarihten sonra bütün aydınlatma giderleri vatandaşa fatura edilecek. Savaş, sel ve elektriğin yetersiz kaldığı durumlarda, sokak, cadde ve meydanlar karanlıkta bırakılabilecek.

Türkiye'de toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 2'si aydınlatma amaçlı kullanılıyor. Halen 10 milyon civarındaki elektrik direğinin 5,5 milyonunda aydınlatma yapılıyor. Fatura edildiği halde ödenmeyen sokak aydınlatma gideri 3 milyar YTL'yi buluyor. Bilindiği gibi sokak aydınlatma giderleri Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ile belediyeler ve Hazine arasında tartışma konusu olmuştu. Yürürlükteki mevzuata göre, aydınlatma giderlerini belediyelerin ödemesi gerekiyor. Ancak belediyeler, konunun güvenlik ve sosyal boyutu olduğu gerekçesiyle faturanın sadece kendilerine çıkarılmasına karşı çıkıyordu. Temmuz 2008'de TBMM'de kabul edilen Elektrik Piyasası Yasası'yla sokak lambalarının parasını 2015'e kadar Hazine'nin ödemesi sağlandı. Belediyeler de bu yükten kurtulmuş oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise uygulamayla ilgili yönetmeliği hazırlayarak yürürlüğe koyacak. Yeni hazırlanan taslakla ilgili görüşlerin 26 Eylül'e kadar kuruma iletilmesi gerekiyor.

 EPDK tarafından hazırlanan "Aydınlatma Yönetmeliği" taslağı kurum ve kuruluşların görüşlerine açıldı. 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girecek yönetmelik, meydan, cadde ve sokak lambaları konusunda yaşanan kargaşayı sona erdiriyor. Yeni yönetmeliğe göre aydınlatma amacıyla tüketilen elektrik giderleri; belediye sınırları içinde mesken ve ticarethane abonelerinin faturalarına bir önceki fatura döneminde gerçekleşen tüketimler dikkate alınarak yansıtılacak. Belediye sınırları dışındaki aydınlatma giderleri ise yine aynı sınırlar içindeki elektrik abonelerinin faturalarına yansıtılacak. İbadethanelerin aydınlatma faturalarını Diyanet İşleri Başkanlığı'na, trafik sinyalizasyon hizmetlerini ise belediye sınırları içinde belediyeye yükleyen taslağa göre, diğer bölgelerdeki trafik sinyalizasyon hizmetleri aydınlatma giderlerini ise il özel idareleri karşılayacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyeler-odemedi-sokak-lambasinin-faturasi-hazine-ve-vatandasa-kaldi_63786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!