Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Belediyelere Aktarılan Ek Kaynağın Faturası 2 Milyar TL

İMF'nin başından beri karşı çıktığı mahalli idarelere aktarılan fazladan kaynak da krizden etkilendi. 2009 yılının başında belediyelere 19.9 milyar TL ödenek aktarılması öngörülüyordu. Ancak kriz nedeniyle vergi gelirleri düşünce aktarılacak kaynak da geriledi. 2009'da belediyelere 16.5 milyar TL civarında kaynak aktarılabileceği hesaplanıyor.

Referans Gazetesi
1 Belediyelere Aktarılan Ek Kaynağın Faturası 2 Milyar TL

İMF'nin başından beri karşı çıktığı mahalli idarelere aktarılan fazladan kaynak da krizden etkilendi. 2009 yılının başında belediyelere 19.9 milyar TL ödenek aktarılması öngörülüyordu. Ancak kriz nedeniyle vergi gelirleri düşünce aktarılacak kaynak da geriledi. 2009'da belediyelere 16.5 milyar TL civarında kaynak aktarılabileceği hesaplanıyor. Ama eğer IMF'nin karşı çıktığı düzenleme yapılmamış olsaydı, belediyelere aktarılan kaynak 14.5 milyar lira seviyesinde kalacaktı. Düzenleme nedeniyle 2 milyar TL'lik ek fatura çıktı.

IMF'nin fazladan kaynak aktarıldığı gerekçesiyle karşı çıktığı düzenleme geçen yıl temmuz ayında çıkarıldı. 5779 sayılı yasayla belediyelere aktarılan kaynaklarda artışa gidildi. Geçen yıl söz konusu düzenleme nedeniyle yaklaşık 800 milyon TL ilave yük geldi. Bu yıl da aslında yükün 3.9 milyar TL olacağı tahmin ediliyordu. 2009 bütçesinde mahali idarelere aktarılacak kaynak 19 milyar 919 milyon TL olarak öngörüldü. Belediyelere aktarılan bu kaynak, vergi gelirleri üzerinden hesaplanıyor. Tahmin yapılırken vergi gelirlerinin de 202 milyar TL olacağı varsayılıyordu. Ancak 2009 yılı başından itibaren vergi gelirleri düşüş trendine girdi. Revize edilen tahminlere göre yıl sonunda vergi gelirlerinin 163.5 milyar TL olacağı öngörülüyor. Bu düşüş dolayısıyla mahalli idarelere aktarılacak kaynağı da olumsuz etkiledi. Yıl sonuna kadar aktarılacak kaynağın 16.5 milyar TL olacağı varsayılıyor.
 
Belediyelere yeni kaynak gündemde

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'da belediyelerin kendi özkaynaklarını artırması için yasal altyapının sağlanacağı hedefi de yer alıyordu. Hükümetin birkaç yıldır gündemde olan belediyelerin gelirlerini artırmaya yönelik yasal düzenlemeyi tekrar gündeme getirmesi bekleniyor. Düzenlemeye paralel olarak belediyelere yapılan bütçe transferlerinin gözden geçirilebileceği ifade ediliyor. Ayrıca belediyelerin borçlanma limitlerine ilişkin istisnaların da daraltılabileceği ifade ediliyor. Mahalli idarelere ocak-ağustos döneminde 10 milyar 695 milyon TL'lik kaynak aktarıldı. Bunun 3.8 milyar TL'si büyükşehir belediyelerine, 2.6 milyar TL'si büyükşehir ilçe belediyelerine, 1.2 milyar TL'si il özel idarelerine ve 2.9 milyar TL'si de diğer belediyelere verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyelere-aktarilan-ek-kaynagin-faturasi-2-milyar-tl_73108.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Türkiye’de Proje taşması nedeniyle İmara aykırı olan milyonlarca yapıyı Bld. tarafından kurulacak komisyon incelemeleri vs. (deprem etüdü) buralardan toplanacak harçlar ülkemizin bütçesine bir hayli gelir getirir. Tamamen kişisel yorumum. Saygılarımla YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!