Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Belediyelerin Hazırladığı Marina Projeleri Bürokrasiden Geçemiyor

İstanbul'da sahil şeridindeki belediyelerin her biri ilçelerine yat limanı yapmak istiyor.

Zaman
Belediyelerin Hazırladığı Marina Projeleri Bürokrasiden Geçemiyor

stanbul'da sahil şeridindeki belediyelerin her biri ilçelerine yat limanı yapmak istiyor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın da her fırsatta şikayetçi olduğu bürokratik engeller, belediyelerin adım atmasını önlüyor.

İstanbul’daki bazı ilçe belediyeleri, 10 yıl önce hazırladıkları marina projelerini, bürokrasiden izin alıp hayata geçiremedi. Türkiye'de yat limanı yapmak için proje hazırlayan belediyelerin, 40'tan fazla kapıdan onay alması gerekiyor. Halbuki Türkiye'nin entegre olmak istediği Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde durum böyle değil. Örneğin İspanya'nın Barcelona şehrinde marina projesi dahil her türlü yatırım projesinin en fazla 2,5 ayda bürokratik çalışmaları tamamlanıp inşaata başlanıyor. “AB ülkelerinde 8 ayda da inşaat tamamlanıyor.” diyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, marina projesiyle ilgili dertli başkanlardan. 6-7 yıldır projenin 'milim-milim' ilerlemesinden yakınan Akgün, bürokrasiyi şöyle eleştiriyor: “Bürokrasi her şeyin önünü tıkıyor. Tıpkı diğer hizmetlerde olduğu gibi. Biz belli aşamaları geçtik; ama iki yıldır hâlâ Ankara-İstanbul arasında mekik dokuyoruz. Halbuki Avrupa'da bu işin inşaatı dahil, her şey bir yılda bitiyor. İspanya'nın yat turizminden aldığı pay yüzde 30. Tüm turizm geliri, 50-60 milyar dolar. Bizim turizm gelirimiz 12 milyar dolar. Ama yat turizminden aldığımız pay 200-300 milyon doları geçmez. Maalesef, özellikle maliye ve DLH'da tıkanıyoruz.”

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da bürokratik yapının çalışmaların ilerlemesini önlediğini belirtiyor. Yat limanı projeleri için uluslararası finans kurumlarının kredi vermeye hazır olduğunu kaydeden Aydın, “Proje, Anıtlar Kurulu'nun sur tecrit bandı alanına giriyor. Burası, çoğunluğu şahıslardan oluşan 400 malikli bir alan. Bürokratik engeller yüzünden bu sorunlar aşılamıyor. Pek çok Avrupa ülkesi bizimle çalışmaya hazır.” şeklinde konuşuyor.

Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya ise “Pek çok belediye marina projesi hazırlıyor. Ancak bir türlü ilerleme kaydedilemiyor. Neden?” şeklindeki sorumuza şu cevabı verdi: “Belediyelerin denizle ilgili projelerinin olmasını olumlu buluyorum. Belediyeler, marinaları kendi kaynaklarıyla değil, yap-işlet-devret modeliyle yapacak. Bu yüzden kaynak israfı da olmaz. Dolayısıyla proje üretmeleri güzel bir şey.”

Zeytinburnu Belediyesi: Kazlıçeşme'de 250 yat kapasiteli marina projesi var. Aydın, projeyle ilgili 2003'te Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya brifing verdi. Şu an bürokratik işlemler sürüyor. Projenin ilk ayağını oluşturan Turistik Merkez Yolcu Limanı, mülkiyeti kamu ve Hazineye ait 250 bin metrekarelik Zeytinburnu kıyı şeridinde inşa edilecek. Proje, Dünya Turizm Örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılı perspektiflerinde, en büyük gelişme gösterecek 5 turizm türünden biri olarak gösterilen kruvaziyer turizminin Türkiye'de de canlanmasını sağlayacak.

Büyükçekmece Belediyesi: İlçedeki yat limanı çalışması, 1999'da başladı. Fiili olarak denizin içine doğru giren dalga kıran bitti. Denizle karanın birleştiği yerdeki betonlama işi tamamlandı. 400 yat kapasiteli marinanın elektrik sistemleri yapıldı. Bu arada marina projesi kapsamında inşa edilecek 600 yatak kapasiteli otelin ihalesi de yapıldı. Proje kapsamında alışveriş merkezleri, restoran, kafeterya, sinema gibi sosyal donatı alanları da yer alacak.

Pendik Belediyesi: Belediye, ilçeye 500 yat kapasiteli marina yapacak. Projenin hazır olduğunu bildiren Başkan Erol Kaya, yıl sonuna doğru ihaleye çıkılacağını bildirdi. Proje, yap-işlet-devret modeliyle ihale edilecek. Yat limanının 25 milyon dolara mâl olması bekleniyor. Marina projesi kapsamında, bölgeye 100 yatak kapasiteli bir otel de yapılacak. Alışveriş ve eğlence merkezleri, balıkçı barınağı, restoran ve çekek yerleri de proje içinde inşa edilecek.

Silivri Belediyesi: İlçeye yapılması planlanan marinanın yaklaşık 12 yıllık mazisi var. Bu proje Başkan Hüseyin Turan'ın ifadesiyle, 'Silivri'nin temel sorunlarından'. Yeni başkan Turan, projeyi öncelikli yatırımlar arasına aldı. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nden de önemli destek alıyor. Proje, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca 1993'te tasdik edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyelerin-hazirladigi-marina-projeleri-burokrasiden-gecemiyor_26409.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!