Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Belediyesi Heykeli Sevmeyen Kent!

Ankara’da bulunduğu meydan, cadde ve sokaklarla özdeşleşen, kültürel değerinin yanı sıra tarihi değeri de bulunan pek çok heykel ya bakımsız ya da değerbilmez kişiler tarafından tahrip edilmiş durumda. Kentteki bazı heykellerin son halleri şöyle:

Cumhuriyet ANKARA
Belediyesi Heykeli Sevmeyen Kent!

Ankara’da bulunduğu meydan, cadde ve sokaklarla özdeşleşen, kültürel değerinin yanı sıra tarihi değeri de bulunan pek çok heykel ya bakımsız ya da değerbilmez kişiler tarafından tahrip edilmiş durumda. Kentteki bazı heykellerin son halleri şöyle:

- El Heykeli: Abdi İpekçi Parkı’nda bulunan 'El Heykeli'nin bazı bölümlerinin bakımsızlık ve pislik nedeniyle renk değiştirdiği gözleniyor. Kuş pislikleri nedeniyle beyaz bir renk alan heykelin altında meydana gelen çatlaklar dikkat çekerken, heykelin çevresindeki çimlik alan ise tamamen yok olmuş durumda.

- Hitit Heykeli: Ankara’yla özleşleşen sanat eserlerinden biri olan Sıhhiye Meydanı’ndaki 'Hitit Heykeli' de bugün bakımsızlık nedeniyle hoş olmayan bir görüntüye sahip. Dibinden yol geçen Hitit Heykeli’nin toz ve çamur nedeniyle neredeyse renk değiştirdiği gözleniyor. Egzoz gazlarıyla kirlenen ve isle kaplanan heykelin bulunduğu alandaki bazı mermerler de kırılmış durumda.

- Zafer Anıtı: Eski Ankara’nın merkezi Ulus ile birlikte anılan ve Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan anıtlarından biri olması nedeniyle tarihi bir değeri de bulunan 'Zafer Anıtı'nda da durum aynı. Anıtın bulunduğu alan seyyar satıcılarının işgali altında. Alana çıkan merdivenler kırılmış durumda. Anıta çeşitli ilan ve duyuru afişlerinin asıldığı gözleniyor. Anıtın bulunduğu alan tamamen kuruyemiş kabukları ve izmaritlerden oluşan çöplerle dolu. Zafer Anıtı’ndaki kuş pisliği bölgenin 'bir kümes gibi kokmasına' neden oluyor. Söz konusu koku ve kuş pisliğine karşın, anıtın çevresinde hâlâ kuş yemi satıcılarının bulunması dikkat çekerken, anıtın bulunduğu bölgedeki kirli su gider yolları ve ızgaraların da tıkanması var olan rahatsız edici kokuyu artırıyor.

- Taş Ankara Meydan Heykeli: Sakarya Caddesi’nin ortasında yer alan 'Taş Ankara Meydan Heykeli' de bakımsızlıktan nasibini almış. Bulunduğu alan çöplerle dolu olan heykelin mermerleri ise kırılmış durumda. Heykel pek çok yerine sprey boyalarla yazılan yazıların yanı sıra çevresinde yakılan ateş nedeniyle is içerisinde.

- Yüksel Caddesi’ndeki heykeller: Kızılay’ın en işlek caddesi olan ve her gün 10 binlerce yurttaşın geçtiği Yüksel Caddesi’nin girişinde bulunan 'Ayakkabı Boyacısı Heykeli' sanat düşmanlarının yaptığı saldırılar nedeniyle tanınmayacak halde. Ayakkabı boyacısının ceketinin bir bölümü tamamen parçalanırken, heykelin başının üstü de kırılmış durumda. Heykelin başında oluşan boşluk ise çöplerle dolu. Bir çöp tenekesi gibi kullanılan heykel üzerine sprey ile yazı yazıldığı gözleniyor. Yüksel Caddesi’ndeki 'İnsan Hakları Heykeli'nin ise boyaları bakımsızlık nedeniyle dökülürken, ışıklandırması çalışmıyor. Caddedeki 'Memur Heykeli' saldırılardan en çok nasibini alan heykellerin başında geliyor. Memur Heykeli’nin sol ayağı koparılırken, ceketinin bir kısmı da parçalanmış. Heykel geriye doğru eğik bir durumda bulunuyor. Heykelin gözleri ve çeşitli bölgelerine kırmızı ve mavi boyalar dökülmüş. Caddedeki 'Oturan Kadın Heykeli'ne de boya dökülmüş.

Güven Anıtı

Güven Park'ın içinde bulunan 'Güven Anıtı' tarihi bir özelliği bulunmasına karşın gerekli ilginin gösterilmemesi nedeniyle pislik içinde. Parktaki anıtın arka yüzündeki Atatürk figürünün bulunduğu bölüm kuş pisliği nedeniyle renk değiştirirken, anıtın üzerine sprey boyalarla yazılar yazılmış. Dileyen herkesin anıtın üzerine çıktığı gözlenirken, anıttaki pek çok detay bakımsızlık nedeniyle anlaşılamaz durumda.

Çevresi kuş pisliği, kuruyemiş kabuğu ve izmaritle dolu olan anıtın çeşitli bölgelerinde yakılan ateş tarihi bir değeri olan figürlerin de isle kaplanmasına yol açmış. Çevresinde yer alan otobüs ve dolmuş durakları nedeniyle kirliliğin daha da arttığı anıtın ön bölümünde yer alan biri genç, diğeri yaşlı iki bronz figür de kuş pisliğinden ve bakımsızlıktan ötürü kötü bir görüntü oluşturuyor. Güven Anıtı aynı zamanda seyyar satıcıların işgali altında bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyesi-heykeli-sevmeyen-kent_65393.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!