Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Belgrad Ormanı Milli Park Mı Oluyor?

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gökhan Zeybek, Belgrad Ormanı'nın milli parka dönüştürülmesinin beraberinde büyük riskler getireceğini söyledi.

yapi.com.tr
Belgrad Ormanı Milli Park Mı Oluyor?

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gökhan Zeybek, Kuzey Ormanları ile ilgili dikkat çeken bir soru önergesi verdi, Belgrad Ormanı'nın muhafaza ormanı statüsünden kaldırılarak milli parka dönüştürülmesinin beraberinde büyük riskler getireceğini ve ormanın yok olma tehlikesine gireceğini söyledi.

Odatv'de yer alan habere göre; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, "İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Türkiye Orman Mühendisleri Derneği Marmara Şubesi ve İstanbul Orman Mühendisleri Odası; Belgrad Muhafaza Ormanı'nın Milli Park'a dönüşümü uygulamasının kimseye yarar getirmeyeceğini, aksine Belgrad Ormanını yok edeceğini ve bunun kamu yararına hiç bir fayda sağlamayacağını açık bir biçimde belirtmiş durumdadır" diyen Zeybek, Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

1- Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Belgrad Muhafaza Ormanının Milli Park olarak dönüştürülmesi konusunda bir çalışma başlatılmış mıdır?

2- Eğer bu doğrultuda bir çalışma var ise; bu çalışmanın amacı nedir? Ne amaçlanmaktadır ? Sizi böyle bir değişime hangi düşünce sevk etmiştir?

3- Söz konusu planlanan dönüşümde 5000 (beş bin) hektardan daha fazla sahanın Milli Park olarak ilan edilmesi; mümkün hale gelebilecek yapılaşma ve günübirlik kullanımlar neticesinde ormanın doğal yapısının bozulması ihtimalini düşündüğümüzde önlemleriniz nelerdir? Günümüzde birçok bölgede yapılaşma neticesinde yaşanan suistimallerin önüne geçebileceğinizi düşünüyor musunuz?

4- Belgrad Muhafaza Ormanının Milli Park olarak ilan edilmesi durumunda bu ormanın sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Orman Bölge Müdürlüğü’ne (Doğa Koruma ve Milli Parklar) devredilecektir. Orman Genel Müdürlüğü, ormanların korunması ve geliştirilmesinde; personel, araç-gereç, koruma imkanları, teknoloji ve birikim bakımından Türkiye'nin tartışmasız en yetkili kurumudur. Bu nedenle, başta Tabiat Parkları olmak üzere söz konusu Milli Parkları kiraya vermek suretiyle işlettiren Milli Parklar idaresinin bu alanların kontrolü ve korunması konusunda yetersizlikler yaşaması mümkün müdür? Bu hususta ne gibi önlemleriniz bulunmaktadır?

5- Belgrad Muhafaza Ormanı, yapısal özellikleri bakımından rekreasyonel amaçlı değil, koruma ağırlıklı hizmetleri ön planda olan ormanlardandır. Belgrad ormanının 1950 yılında muhafaza ormanı olarak ilanı edilme gerekçeleri günümüzde halen varlığını korumaktadır. Belgrad Muhafaza Ormanı'nın İstanbul'un nadir su kaynaklarından ve havzalarından biri olması, toplumun temiz su ihtiyacını karşılaması, Kağıthane deresinin su akışını düzenleyerek sellerin ve taşkınların önüne geçmesi ve bununla beraber yerleşim yerlerinin de korunması konusundaki etkisi günümüzde mevcuttur. Söz konusu planlanan değişim sonrası oluşabilecek yukarıda örneklendirdiğim riskleri almanıza neden olan, kamu yararına daha faydalı olabileceğini düşündüğünüz gerekçeler nelerdir?

http://www.yapi.com.tr/haberler/belgrad-ormani-milli-park-mi-oluyor_170286.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!