Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Ben Almanya'nın Kararını, 'Süresini Doldurmuş Santralleri Kapatacağım' Diye Algılıyorum''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya'nın nükleer santralleri kapatma kararını değerlendirirken, ''Ben Almanya'nın kararının asıl sebebini 'süresini doldurmuş santralleri kapatacağım' diye algılıyorum. Eski santrallerin kapatılmasını kamuoyuna başka türlü lanse etmek bizim anlayışımızda yok'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Ben Almanya'nın Kararını, 'Süresini Doldurmuş Santralleri Kapatacağım' Diye Algılıyorum''

Kayseri'de basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün imzalanan Nabucco Proje Destek Anlaşmalarının imzalanmasının bugüne kadar uzamasının Türkiye'den değil, Macaristan'dan kaynaklandığını söyledi.

Katılımcı ülkelerin hukuki ve finansal sorumluluklarının çerçevesini tayin eden Proje Destek Anlaşmalarının (PSA) ardından imza altına alınacak daha önemli bir anlaşmanın pek kalmadığını kaydeden Bakan Yıldız, bundan sonrasının kaynak ülkelerle anlaşma ve finans görüşmeleri yapmak olduğunu bildirdi. Yıldız, ''En önemli kısımları bunlar. Buna rağmen ince uzun bir yoldayız'' dedi.

Nabucco'nun teknik bir proje olmaktan çıkıp uluslararası prestij projesi haline geldiğini de ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

''Bunu önümüzdeki süreçte projenin başına gelebilecek bir kısım tehditler ve badireler olma ihtimaline karşı söylüyorum. Kaynak ülkeyle anlaşılacak, anlaşılamayacak, gazın miktarı az olacak, çok olacak. Tekrar bir konsept değişikliğine gidilebilecek. Ama Nabucco'nun başarılı olması için çalışılacak. Dün imzaladığımız anlaşmayla teknik olarak her türlü problemin çözümüyle alakalı 'yanınızdayız' dedi şu anda bakanlar. Bunun da hem siyasi hem teknik irade olarak önemli olduğunu düşünüyorum. Uluslararası hukuka tabi olan, temel yanı İsviçre hukukuna tabi olan PSA üzerinde uzun müzakereler oldu. Böyle uluslararası projelerde tek başına senin ve onun dediği olmuyor.''

Kaynak ülke olmadan finans kısmı olmaz

Finansmanla ilgili Avrupa Yatırım Bankası ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) genel direktörlerinin dünkü anlaşma töreninde bulunduğunu kaydeden Yıldız, finans konusunda gerekli şartı sağladıklarını, ancak yeterli şartı henüz sağlamadıklarını söyledi. Enerji Bakanı, ''Kaynak ülkeyi görmeden, hattaki doğalgazı görmeden finans kısmı olmaz'' dedi.

Nabucco'ya yeni ortak gelip gelmeyeceği yönündeki sorular üzerine de Yıldız, ''Keşifler arttıkça onu balans edecek bir yapının kurulması bence elzem hale geliyor. Yani bir veya birden fazla belki ortak bir paydaş konulabilir böyle bir projeye. Üretici ayağından birinin bu projeye ortak olması faydalı olur. Fakat bunu şimdiden söylemek erken olur'' diye konuştu.

Nabucco bir taşıma projesi, isteyen ülke kiralayabilir

Nabucco hattından akacak doğalgaz konusunda uluslararası konjonktürün uygun olması halinde dünyada ilk 3 büyük doğalgaz rezervine sahip İran'a kayıtsız kalınamayacağını kaydetti.

Yıldız, ''Bu bir doğalgaz taşıma projesi. Bu projenin 6 ortağı var ve bu ortaklar gazın yüzde 50'sini taşıma kabiliyetine ve yetkisine sahip. Diğer yüzde 50'si başka bir ülke tarafından kiralanabilir.

Türkiye'nin Nabucco projesinden gelecek gaza ihtiyacı bulunmadığını da vurgulayan Yıldız, ''Bu proje olmazsa biz kaybetmeyiz. Doğalgaz ihtiyacı olanlar kaybeder. Bu proje olmazsa ne olur yani Türkiye doğalgazsız mı kalır?'' şeklinde konuştu.

Almanya'nın nükleer santralları kapatma kararı

Almanya'nın nükleer santralları kapatma kararını ''otobanda giderken frene çok hızlı basmak gibi bir şey'' olarak değerlendiren Taner Yıldız, 4 ünitelik bir nükleer santralin yaklaşık 5 bin megavatlık kurulu güç olduğunu ve bu kurulu güçten yıllık yaklaşık 40 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik üretildiğini kaydetti. ''Eski santrallerin kapatılmasını kamuoyuna başka türlü lanse etmek bizim anlayışımızda yok'' diyen Yıldız, şöyle devam etti:

''Bu santrali kapattığınız zaman 40 milyar kWh elektrik üretecek bir doğalgaz santralinin tükettiği doğalgazı almamış oluyorsunuz. Bizim hedefimiz çan eğrisinden ilk düşüreceğimiz doğalgaz santralları. Ben arkadaşlardan sorum 'Almanya'da ne yapmayı düşünüyorsunuz böyle durumda' diye. Şu anda Çek Cumhuriyetinden ithal etmeyi düşündüklerini söylediler. Nükleer santraller çok zararlı değil mi? 10-20 sene sonra kapatıncaya o zarar ortadan kalkmış oluyor mu?

Ben Almanya'nın kararının asıl sebebini 'süresini doldurmuş santralleri kapatacağım' diye algılıyorum. 40 yaşını doldurmuş santrallerin kapatılmasını biz de istiyoruz. Teknoloji eski santrallerin kapatılması demek yeni santralların açılmayacağı anlamına gelmez. Almanya'nın kararının böyle tercüme edilmiş olması doğru bir şey değil. 10 yıl sonra zararlı olan şimdi de zararlı değil mi?''

EPDK Başkanı Köktaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da Almanya'nın kararıyla ilgili olarak, Almanya'nın elektrik enerjisinin yüzde 23'ünü nükleer santralden elde ettiğine dikkat çekerek, ''Almanya ya doğalgaz santraline ya da kömüre yoğun bir şekilde giriş yapacak. Almanya'nın önündeki en temel sorun baz santral sorunudur nükleer santrali kapatırsa. O yüzden ben bunu şu anda içinde bulunduğu siyasi konjonktür sebebiyle söylediğine inanıyorum'' dedi.

Almanya'nın şu anda nükleer santrali kapatmasının mümkün olmadığını vurgulayan Köktaş, kapatabilmesi için nükleer santrallerin yerine baz santralleri koyması gerektiğini kaydetti.

Almanya'nın daha önceki yıllarda da böyle bir kararı açıkladığını dile getiren EPDK Başkanı, ''Almanya 1971, 1972 yapımı iki santrallerini devre dışı bıraktı. Tamamen teknik sorunlarla ilgili'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ben-almanyanin-kararini-suresini-doldurmus-santralleri-kapatacagim-diye-algiliyorum_87787.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!