Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bentderesi’nde ‘Yıkım’ Başlıyor

Yıllardır tartışma konusu olan Ulus’taki Bentderesi Genelevi’nde ilk yıkımlar 15 gün sonra başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle genelev üzerinde tüm yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçerken, bakanlığa ait iki konutun boşaltılmasıyla ilgili belediye tebligatta bulundu.

Hürriyet Ankara
Bentderesi’nde ‘Yıkım’ Başlıyor

Kentin göbeğinde mezbelelik bir alan olarak yıllardır duran Ulus’taki Bentderesi Genelevi’nde ilk yıkımlar 15 gün sonra başlıyor.

Yıllardır tartışma konusu olan Ulus’taki Bentderesi Genelevi’nde ilk yıkımlar 15 gün sonra başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle genelev üzerinde tüm yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçerken, bakanlığa ait iki konutun boşaltılmasıyla ilgili belediye tebligatta bulundu.

Yetkililerden alınan bilgiye göre en geç 15 gün içerisinde yıkım yapılacak. Geride kalan 20 konutla ilgili ise devam eden davaların takibini Büyükşehir Belediyesi yapacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önceki haftalarda yaptığı “Ne şekilde olursa olsun bu sene Bentderesi kaldırılacak” açıklaması doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, mahkemenin en geç altı ay içinde sonuçlanmasını beklediklerini ve yıkımların mahkeme kararından sonra yapılacağını ifade etti. Genelevin hangi bölgeye taşınacağı ise henüz belli değil.

Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında Bentderesi’nin de içinde bulunduğu alanda yürütülen Ulus Tarihi Kent Merkezi’yle ilgili önemli kararlar alındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplanan Meclisin ilk günkü toplantısında, Bentderesi ve Hisar Caddeleri ile Kevgirli Sokak arasında kalan Arkeolojik Sit Alanı’nda yapılacak çalışmalara ilişkin Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü ile yapılan protokol de oy birliği ile kabul edildi.

Ulus önergesi oy birliğiyle

Başkanlığın bu yöndeki yazısı Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.

Belediye Meclisi CHP grubu adına söz alan Ali Ergin’in, bölgedeki tarihi alanların ortaya çıkarılması ve biran önce restorasyonlarının yapılmasını desteklediklerini, ancak bölgedeki vatandaşlarla kamulaştırma bedelleri konusunda anlaşmazlık yaşandığını belirterek, “Vatandaş da mağdur edilmeden, herkesin hakkı verilerek kamulaştırmadan yanayız” dedi.

Vatandaş fazla para istiyor

Hacı Bayram ve civarında yapılacak kamulaştırmalarda, vatandaşların normal değerinin “10 katını istediğini” belirten Gökçek ise şunları söyledi:

“Mahkeme kararıyla, ki bu fiyatların da yüksek olduğunu ifade etmek gerekiyor, mübalağa etmiyorum 300-350 bin liraya rahatlıkla kamulaştırılması gereken yere, vatandaşın istediği para şu anda 3 milyon lira. Pazarlık ediyorsun 2 milyon liraya iniyor, aşağı inmiyor. Olacak şey değil. Yani inanılmaz bir şey. ‘Nasıl olsa proje yürüyor, ne koparırsak kar’ arzusu var. Bunu bilmenizi istiyorum. Hiç kimseyi mağdur etmiyoruz. Herkesle, anlaşma yoluyla sorunu çözmeye çalışıyoruz. Büyük de gayret sarf ediyoruz. Her yerde bunda başarılı olamıyoruz, bunu da açıkça söyleyeyim. Vatandaşın biri 4 bin metrekare için önce 50 milyon lira istedi. Sonra ise 36 milyona razı oldu. Düşünebiliyor musunuz? Almış başını iş gitmiş. Ne tuttururlarsa o. Tabi bunu kabul etmek mümkün değil. Bunun için de mahkemede çözüm arıyoruz, mahkeme ne karar verirse onu uyguluyoruz.”

Gökçek CHP’den  yardım istedi

CHP’li üyelere de seslenen Gökçek, “Rica ediyorum, orada tanıdığınız vatandaşlar var ise, lütfen alın gelin, birlikte konuşalım. Netice itibariyle bu encümenden çıkacak, siz onlara da bize de yardımcı olun. Bu konuda da CHP grubundan da memnuniyetle yardım bekliyoruz. Onu açıkça ifade edeyim” dedi.

Gökçek’in ardından söz alan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da Ulus Tarihi Kent Yenileme Alanı çalışmasını geçtiğimiz dönemden beri desteklediğini kaydederek, “Ulus’un ve bu kirliliğin Ankara’ya yakışmadığını, tarihi eserlerin meydana çıkarılmasının Ankara turizmine de Ankara halkına da büyük bir hizmet vereceğini o zaman da söylemiştim. Mutlaka ama mutlaka bu projenin bu dönemde belediyemizin bütçesinden ciddi kaynak ayrılarak bitirilmesi gerektiğini ve bittiği zaman da herkes için hayırlı olacağını düşünüyorum. Bu projenin bitirilmesi için gayretinizi her zaman destekleyeceğiz” dedi.

Sonsöz Hukuk Komisyonu’nda

BİR yılı aşkın süredir İmar Komisyonu’nda istediği üyelerle temsil edilemeyen CHP Grubu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, Denetim Komisyonu üye seçimiyle ilgili yargı kararını sundu.

Denetim Komisyonu için mahkemenin verdiği, “Bir parti grubunun istediği adayın seçilebileceği, aday omayan üyenin seçilemeyeceği” yönündeki kararın İmar Komisyonu için de geçerli olduğunu savunan CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, “Bu konuyla ilgili hem yargı kararı hem de İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü görüşü var. CHP’li iki üyenin komisyonda olmaması imar komisyonunu sakatlar bir pozisyon içine sokuyor. Bir an önce CHP istediği isimlerle temsil edilmelidir” dedi.

Kararın Denetim Komisyonu için geçerli olduğunu söyleyen Gökçek, “Bu konunun Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’nda görüşülmesi lazım” diyerek konuyu komisyona havale etti.

 

ETİKETLER: restorasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/bentderesinde-yikim-basliyor_81013.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!