Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Berlin Duvarı'nda Bir Garip Gecekondu

Onunki bir tür Soğuk Savaş ganimeti... 1925’te Yozgat’ın bir köyünde dünyaya gelen Osman Kalın’ın Berlin’in bir duvarla iki parçaya bölündüğü vakitlerde, 1983’te duvarın hemen dibindeki küçük alanı çöpten temizledikten sonra etrafını çevirip kendisine ev ve bahçe kondurduğu alan. O vakitler Doğu Almanya tarafında olan alan, esasen Batı Almanya’ya

Radikal Gazetesi
Berlin Duvarı'nda Bir Garip Gecekondu

Onunki bir tür Soğuk Savaş ganimeti... 1925’te Yozgat’ın bir köyünde dünyaya gelen Osman Kalın’ın Berlin’in bir duvarla iki parçaya bölündüğü vakitlerde, 1983’te duvarın hemen dibindeki küçük alanı çöpten temizledikten sonra etrafını çevirip kendisine ev ve bahçe kondurduğu alan. O vakitler Doğu Almanya tarafında olan alan, esasen Batı Almanya’ya aitmiş. Ancak duvar inşa edilirken birtakım mühendislik hesaplamalarından dolayı, Batı Almanya, Kalın’ın sonradan el koyduğu alanı, bile isteye öbür tarafa bırakmış.

Kalın, 84. yaşını sürmekte, hafızası artık pek kuvvetli değil, gelene gidene oğlu Mehmet aktarıyor öyküyü. Babasının bahçeye dönüştürdüğü alanda lahanalar, vişne ağaçları, asmalar bitmiş. 350 metrekarelik alan 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışına tanık olan ya da Soğuk Savaş izlerinin peşinde dolanan çok sayıda turistin de uğrak noktası.

Filme de çekilecek

Kalın’ın arazisi vaktiyle Batı Berlin’den gelen askerlerin müdahalesiyle karşılaşmış, Mehmet Kalın babasının askerlerle ‘muhabbetini’ şöyle anlatıyor: “Önce sınır nöbetçileri gelip bahçeyi yıkmak istemiş, babam onlara buranın kendisine Tanrı vergisi olduğunu söylemiş. İki hafta sonra kalaşnikoflarıyla iki asker gelmiş. Babamın ajan olabileceğinden şüphelenmiş, sonunda babamı çitin duvarın boyunu aşmaması gerektiği konusunda uyarıp gitmişler. Sonra arkadaş olmuşlar.” Oğul Kalın, bahçeyi yasal statüye kavuşturmak, ileride kendilerini çıkarmaya kalkarlarsa babası gibi mücadele etmek istiyor.
Kalın’ın öyküsünü senarist ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder filme de çekecek. Senaryoyu tamamlayan Önder, ‘Bir Türk Dünyaya Kederdir’ adlı filmin Kalın’dan yola çıkıp göçmenlik ve ev sahibi olmak üstüne de bir şeyler anlatacağını söylemişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/berlin-duvarinda-bir-garip-gecekondu_71639.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!