Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Berlusconi Geliyor Güney Akım Masada

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İtalya Başbakanı Berlusconi, aldığı son dakika kararıyla, Putin’in Ankara ziyaretine paralel olarak Ankara’ya geliyor. Türkiye ile Rusya arasında bu gün imzalanacak doğalgaz anlaşmalarından birisinde İtalyan petrol şirketi Eni’nin de yer alması üzerine Ankara gelme kararı aldığı belirtilen

Milliyet Gazetesi
Berlusconi Geliyor Güney Akım Masada

Güney Akım’ın Türkiye karasularından geçmesi için Erdoğan’la Putin’in bir protokol imzalayacağını açıklandı. Gelişmeleri Berlusconi de izleyecek

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bugün Ankara’ya geliyor. Ziyarette imzalanacağı bildirilen 15 belgenin arasında enerji, tarım, uzay araştırmaları, petrol, nükleer, elektrik ve gübre üretimi gibi konular yer alıyor. Rus hükümeti yetkilisi Yuriy Uşakov, Türkiye’nin Güney Akım doğalgaz projesinin kendi karasularından geçmesine izin vereceğini açıkladı. Erdoğan’la Putin’in bu konuda bir protokol imzalayacağını belirten Uşakov, inşaatın başlama tarihinin iki başbakan arasında yapılacak görüşme sonunda kesinleşeceğini söyledi.  Rus yetkili ayrıca, Türk tarafının Güney Akım’a rakip olarak gösterilen Nabucco ile ilgili konuları gündeme getirmesini beklediklerini açıkladı. Moskova, 2013 yılında devreye sokmak istediği projenin zaman zaman siyasi sorunlar yaşadığı Ukrayna’dan geçmesini istemiyor. 

Rusya ile nükleer anlaşma

Putin’in önce Başbakan Erdoğan’la, ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yapacağı görüşmelerde, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve nükleer enerji santralı konularının da konuşulması bekleniyor. Rus hükümet yetkilisi Yuriy Uşakov, Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşa edilmesiyle ilgili olarak Putin’le Erdoğan’ın bugün bir belge imzalayacağını belirtti.  Uşakov, görüşmeler sırasında santralin yapımıyla ilgili ayrıntıların ve Türk hükümetinin inşaat için sağlamayı düşündüğü kredi konusunun da ele alınacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de ziyarette, ‘Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin işbirliği anlaşması’ ve ‘Nükleer kazaların erken bildirimi ve nükleer tesisler hakkında bilgi değişimi anlaşması’ imzalanacağını kaydetti.

Berlusconi de geliyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İtalya Başbakanı Berlusconi, aldığı son dakika kararıyla, Putin’in Ankara ziyaretine paralel olarak Ankara’ya geliyor. Türkiye ile Rusya arasında bu gün imzalanacak doğalgaz anlaşmalarından birisinde İtalyan petrol şirketi Eni’nin de yer alması üzerine Ankara gelme kararı aldığı belirtilen Berlusconi’nin imza törenine katılması ve daha sonra Başbakan Erdoğan’la görüşmesi bekleniyor.

Güney Akım mı, Nabucco’mu?

Rusya Başbakanı Putin’in ziyaretinde, bir süre önce bu ülkeyi ziyaret eden Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sunulan, ‘Güney Akım’a katılın’ teklifinin daha üst düzeyde yinelenmesi gündemde. Türkiye ve Avrupa, enerjide Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için Rusya dışı kaynaklara dayanan Nabucco projesini geliştiriyor. Rusya bu projenin karşısına Güney Akım’ı koyuyor ve Nabucco’nun bütün ortaklarına Güney Akım’a katılım teklifi götürüyor. Eğer bunu başarırsa Nabucco tehlikeye girecek. Türkiye, diplomasinin gereğine uyarak Güney Akım’a açıktan karşı bir tutum almıyor. Bu ziyarette de Rusya’nın ‘katılın’ çağrısına, ‘Değerlendirelim’ yanıtının çıkması muhtemel.

http://www.yapi.com.tr/haberler/berlusconi-geliyor-guney-akim-masada_71244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!