Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Beypazarı'nın Yüzlerce Yıllık Kaynağı Nasıl Bolu’ya Verildi

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Beypazarı’nın 50 kilometreki Eğriova’da bulunan ve bölge halkının yüzlerce yıldır kullandığı su kaynağının, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlanarak özel bir firmaya tahsis edildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Hürriyet Gazetesi
Beypazarı'nın Yüzlerce Yıllık Kaynağı Nasıl Bolu’ya Verildi

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Beypazarı’nın 50 kilometreki Eğriova’da bulunan ve bölge halkının yüzlerce yıldır kullandığı su kaynağının, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlanarak özel bir firmaya tahsis edildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Soru önergesi veren Ateş, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin vatandaşların şikayetlerine "Bu firma, işi AKP’ye yakın yönetici ve üst düzey bürokratlardan bağladı. Haklısınız ama yoğun baskı altındayız, yapacak bir şeyimiz yok" yanıtı verdiklerini de öne sürdü. Yılmaz Ateş, önergesinde şu ifadelerene yer verdi:

"Eğriova 1600 metre rakımlı , sarıçam, karaça m ve köknar ormanları arasında yer alan Eğriova Yaylası ahşap evleri, kendine has doğal güzellikleriyle, yayla turizm açısından Ankara’nın ve ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olmaya adaydır. Beypazarı Karaşar Beldesi Eğriova Yaylası 'Hor Hor ' mevkiinde bulunan söz konusu kaynak, Eğriova Yaylası’nın içinden geçen en büyük dereyi besleyen, sürekli akan tek su kaynağıdır. Bölge halkının hayvanlarının sulama ihtiyacını karşılayan bu dere, aynı zamanda Karaşar Eğriova Yaylası’nda bulunan yangın söndürme göletini de besleyen yeğane kaynaktır.

Tehlike ile karşı karşıya

Bölge halkı için yaşamsal önem taşıyan bu su kaynağının, Ankara mücavir alanı içinde bulunan Eğriova Yaylası’ndan geçen derenin ana kaynağı olmasına ve yüzyıllardır bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız tarafından kullanılmasına rağmen, anlaşılmaz bir şekilde Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlandığı ve şu anda ise bir su firmasına tahsis edilmekte olduğu yönünde yoğun şikayetler almaktayım. Eğriova Yaylası, ana su kaynağının özel sektöre kiralanması nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunmaktadır.

Fiili olarak yöreye ait olan bu su kaynağının özel bir firmaya kiralanması yöre halkının hayvanlarını sulaması konusunda sorun oluşturacağı gibi, bu bölgenin tek yangın söndürme göletini de tehdit edecektir. Konuyla ilgili olarak, bölge halkı tarafından Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne yapılan şikayetler nedeniyle, yetkilerin "Bu firma, işi AKP’ye yakın yönetici ve üst düzey bürokratlardan bağladı. Haklısınız ama yoğun baskı altındayız, yapacak bir şeyimiz yok" yönünde ifadelerde bulundukları iddia edilmektedir.

Ateş’in soruları

Eriova Yaylası’ndan geçen bir derenin kaynağı olan ve bölge halkının yüzyıllardır kullandığı bu kaynak, hangi gerekçelerle Bolu Bölge Orman Müdürlüğü’ne bağlanmıştır?

Bu su kaynağının söz konusu firmaya tahsis edilmesi halinde bölge halkı hayvanlarını nereden sulayacaktır?

Yangın söndürme göletinin ana kaynağı olan bu suyun, damacana suyu sağlamak amacıyla kiralanması hukuken mümkün müdür? Bu gölete su gelmemesi durumunda olası orman yangınlarını söndürmek için nereden su sağlanacaktır?

Bu su kaynağının kesilmesi nedeniyle, Ankara’nın en önemli turizm merkezi olmaya aday Eğriova Yaylası’nın doğal yapısında ortaya çıkartacağı olumsuzluklar nelerdir?

Söz konusu kaynağının özel bir şirket tarafından kiralanması bölgenin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılığı ve tarımı olumsuz yönde etkilemeyecek midir?

Bu kiralama-tahsis nedeniyle bölge halkının uğrayacağı zararlar, kimler tarafından ve nasıl karşılanacaktır?

Bu su kaynağının söz konusu şirkete kiralanması için yapılan başvuru ve çalışmalar neden kamuoyundan saklanmıştır? Bu kiralamadan kimler çıkar sağlamaktadır?

http://www.yapi.com.tr/haberler/beypazarinin-yuzlerce-yillik-kaynagi-nasil-boluya-verildi_65244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!