Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Biber Gazıyla İlk Kez Tanıştık’

IMF ve Dünya Bankası’nı protesto etmek için gelen yabancı aktivistler, Taksim Meydanı’nda yaşadıklarını Milliyet’e anlattı. Lena Govanni 29 yaşında, Beyrut’ta Su Fakültesi’nde eğitim gören İtalyan bir öğrenci. Dünyanın dört bir yanındaki eylemlere katılan Govanni, önceki gün Taksim Meydanı’nda sendikacılara destek vermek üzere yerini aldı. Ancak

Milliyet Gazetesi
‘Biber Gazıyla İlk Kez Tanıştık’

IMF ve Dünya Bankası’nı protesto etmek için gelen yabancı aktivistler, Taksim Meydanı’nda yaşadıklarını Milliyet’e anlattı. Lena Govanni 29 yaşında, Beyrut’ta Su Fakültesi’nde eğitim gören İtalyan bir öğrenci. Dünyanın dört bir yanındaki eylemlere katılan Govanni, önceki gün Taksim Meydanı’nda sendikacılara destek vermek üzere yerini aldı. Ancak üzerine sıkılan biber gazının etkisiyle hem şok geçirdi, hem de korku dolu dakikalar yaşadı.

Govanni, “Eylemlerde birçok tepki, polis müdahalesi gördüm ama ilk kez biber gazı yedim. Korkunçtu. O sırada caddedeki yaşlılar, çocuklar çok kötü etkilendi. Bizse ne olduğunu bile anlamadan nefessiz kaldık” diyor. Gazın birlikte eyleme katıldığı birçok yabancı protestocu için ilk deneyim olduğunu anlatan Govanni, “Tüm yüzüm yandı, gözlerim kapandı, nefes alamadım, koşarak uzaklaşmaya başladık. Bu durumda şanlıysan yanında gözlüklü biri olur, bunu öğrenmiş oldum. Benim de vardı, beni kurtardı. Biz İstanbul’a saldırıda bulunmak için değil, sadece protesto etmek için geldik. İnsanların dikkatini çekmeye geldik” diyor.

Joao Romao ise 41 yaşında, Portekizli bir ekonomist. Türkiye’de belgesel çeken Romao, Beyoğlu’nda yaşıyor. Dünyanın birçok yerinde eylem, miting ve protestolara katılan, en çok da ırkçılığa karşı ve işçi hakları için mücadele veren Romao, 6 Ekim sabahı sendikaların Taksim Meydanı’nda toplanacağını öğrenince Beyoğlu’ndaki evinden çıktı ve IMF’yi protesto edeceklere katılmak üzere yokuş yukarı doğru yürümeye başladı. Biraz geç kalmıştı. Önce çığlıklar duydu, ardından önde onlarca kişi, arkasında da koşan bir grup polisi gördü. Ne yapacağını şaşırmıştı. Romao yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Türkiye’deki 1 Mayıs görüntülerini görmüş ve çok şaşırmıştım, çünkü biz Portekiz’de bin kişinin katılımıyla coşkulu ve eğlenceli bir piknik düzenlemiştik. Taksim’deki olaylar benim için garip bir deneyim ve hatıra oldu. Meydana doğru yokuş çıkarkan kaçışmaları gördüm ama vazgeçmedim, ilk kez Türkiye’de de bir eyleme destek vermek üzere yola devam ettim. Ancak meydana gelince dayak yiyen insanları, biber gazını gördüm. Benim için en acayibi biber gazını yutmaktı. İlk anda ‘Bu ne’ diye şaşırdım, nefes alamadım, çok korktum. O refleksle kaçmaya çalıştım.”

‘Polis tekmeliyor’

Soyadını vermek istemeyen Ban isimli Alman aktivist de, “Gazı sıktıktan sonra, gözümü bile açamadım, nefes alamadım,  yere yığılmışım..  Polis bize ayrıca kötü davrandı. Protestolar sırasında tekmeliyor, itiyor” diye anlatıyor  ilk Türkiye deneyimini...

http://www.yapi.com.tr/haberler/biber-gaziyla-ilk-kez-tanistik_73102.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!