Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Bıçak Sırtında Gidiyoruz’

2005 yılında Sabancı Holding’in geleceğe yönelik stratejik hedefleri oluşturulurken, grubun ana büyüme alanlarından biri olarak enerji sektörünün saptandığını belirten Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, elektrik piyasasında dikey entegrasyona dayalı büyüme stratejisi ile yalnız elektrik üretiminde değil, dağıtım ve toptan

Cumhuriyet Gazetesi
‘Bıçak Sırtında Gidiyoruz’

/P>

‘Enerjide büyük oyuncuyuz’

2005 yılında Sabancı Holding’in geleceğe yönelik stratejik hedefleri oluşturulurken “enerji sektörü” grubun ana büyüme alanlarından biri olarak belirlendi. Hedef, 2015 yılına kadar 5 bin megavatlık kurulu güce erişmek, Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılayabilir hale gelmek ve 6 milyon aboneye hizmet vermek.

- Başkent EDAŞ’ın işletme hakkını almakla Enerjisa’nın üretim tesislerinden oluşan portföyüne böylece dağıtım da eklenmiş oldu. Enerjisa’nın bugünkü portföy yapısı ve büyüklüğü hakkında bilgi verir misiniz?

- Enerjisa 1996 yılında Sabancı Grubu’nun bir otoprodüktör şirketi olarak kuruldu ve 2003 yılı sonuna kadar toplam 370 MW kurulu güce sahip kombine çevrim doğalgaz santralı kurdu. Ancak 2000’li yılların başından itibaren elektrik sektöründe yaşanan gelişmeler, 2001 yılında Elektrik Piyasası Kanunu’nun çıkması, EPDK’nin kurulması, piyasanın açılmaya başlaması ve hızlı artan taleple birlikte, önemli bir yatırım alanı haline geldi. Biz de stratejilerimizi buna göre şekillendirdik. Hedeflerimizden biri 2015 yılına kadar Türkiye elektrik sektörünün yüzde 10’una sahip olmamız. Yaklaşık 5 bin MW’lık bir portföye denk geliyor. Elektriğin üretimini, toptan ticaretini, dağıtımını ve perakende ticaretini kapsayan dikey entegre bir yapıda faaliyet göstermeyi hedefledik.

- Ve bünyeye bir de Avusturyalı ortak kattınız....

2006 yılında, bildiğiniz üzere dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi konusu gündeme geldi. Bu süreçte Avrupa’nın ve dünyanın en önemli elektrik şirketleri Türkiye’ye odaklandı. Bu şirketler bir yerli ortakla hareket etmek istiyorlardı ve bizim de kapımızı çalmaya başladılar.

Bizim Sabancı Holding olarak sermaye koymak adına bir ortağa ihtiyacımız yoktu. Ancak, bize pazar bilgisiyle katkıda bulunabilecek ve Türkiye’ye kalıcı bir şekilde gelmek isteyen ortak olursa bu ortaklığa da gireriz diye karar aldık. Sonunda Avusturyalı Verbund şirketiyle böyle bir ortaklık gerçekleştirdik. Özellikle dağıtım özelleştirmesinin yanında üretim alanında yeni fırsatlar bulmak, lisanslar almak ya da lisansı olan şirketleri satın alarak portföyümüzü genişletmek istedik. Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin’de faaliyet gösteren toplam 370 MW kapasiteli dört doğalgaz kombine çevrim santralının yanı sıra 2007 yılında gerçekleştirilen satın almalar sonrası Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş’ta işletmede olan 85 MW hidroelektrik üretim kapasitesini bünyemize kattık. Bunun yanı sıra yaklaşık 1000 MW kurulu gücünde 9 hidroelektrik santralının, 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santralı’nın, 920 MW kurulu gücündeki Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın proje ve yapım çalışmaları sürüyor. Ayrıca Enerjisa’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarının bir parçası olarak toplam 185 MW kurulu gücündeki rüzgâr santrallarının proje çalışmalarına da başladık.

Rüzgâr enerjisinde 300 megavata kadar çıkmayı düşünüyoruz. Toplam üretimde 3 bin megavata geldik.

Kendimize koyduğumuz optimum hedef, bu yatırımların yüzde 35’inin hidroelektrik, yüzde 25-30 doğalgaz ve kömür, yüzde 5 ile 10 arasındaki bir oranının da başta rüzgâr olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan olması. Bu oranların değişip değişmeyeceği ya da değişirse ne kadar değişeceği önümüzdeki fırsatlara ve yasal düzenlemelere bağlı olacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bicak-sirtinda-gidiyoruz_67604.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!