Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

ALÇIDER: Binalar Gereksiz...

"Binalarda Yangına Karşı Alçı Kullanın"

Türkiye’de yangınla ilgili akademik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, alçının sadece dekoratif değil aynı zamanda yapılarda çıkan yangınlarda da can ve mal güvenliğine karşı etkili olduğunu söyledi. Deprem gibi doğal afetlerde bile yangının yarattığı tahribatın depremden daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Abdurrahman

yapi.com.tr
"Binalarda Yangına Karşı Alçı Kullanın"

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye Alçı Üreticileri Derneği - Alçıder’in yayın organı ALÇIDERGİ’nin son sayısında yer alan röportajında, alçının yangına olan dayanıklılığı ile olası can ve mal kayıplarının önüne nasıl geçtiğini anlattı.

Alçının yapı malzemeleri arasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Kılıç’a göre alçıya bu değeri katan en önemli özellik, yangın dayanımının yüksek olması. Bu özelliklerinin yanı sıra alçının kolay uygulanabilen bir malzeme olması, inşaat sırasında işçilik ve zaman tasarrufu sağlaması, az yer kapladığı için alan büyütmesi sebebiyle daha çok kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, “Alçının kullanım alanının artması çok önemlidir. Alçının düzgün yüzey elde edilmesinde önemli avantajları vardır. Görüntü ve estetik açıdan önemli katkılar sağlar” diyor.
 
Yangın konusundaki standart ve yönetmeliklerde alçının yanmaz malzeme grubu içinde yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Kılıç’ın verdiği bilgilere göre, 1666 yılındaki büyük Londra yangınında, alçı kullanan binaların yangınla temasının geciktiğini ve ateşe karşı direncinin arttığının görüldüğünü vurguluyor.
 
Kimyasında var olan kristal su sayesinde yangını önleyen alçının koruyucu özelliği olduğuna dikkat çeken Kılıç, sözlerine şöyle devam ediyor: “Avrupa standartlarına göre yangına dayanım süreleri için 30, 60, 90 ve 120 dakika gibi kullanım amacına göre farklı süreler istenir. Yangına dayanım süresi alçı levhalarda kalınlığa ve uygulama detayına bağlıdır. Örneğin 12.5 mm bir alçı levha ile yangına karşı yaklaşık 15 dakikalık bir dayanım süresi elde edilir. Kalınlığın arttırılmasıyla alçı levhaların yangın dayanımı teorik olarak 120 dakikaya çıkarılabilir. Fakat önemli olan uygulamada alçının bu avantajını göstermesini sağlamaktır. Can ve mal güvenliği ile yangına müdahale açısından bu süreler hayati önem taşımaktadır. İnsanların yangın alanından tahliyesinde alçı ve alçı türevi malzemeler kritik bir öneme sahiptir. Geçiş koridorlarında, yangın merdivenlerine ulaşım alanlarında hatta özellikle hastane ve benzeri binalarda odalardan banyolara kadar pek çok alanda alçı yaygın olarak kullanılmaktadır”.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/binalarda-yangina-karsi-alci-kullanin_86869.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!