Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Binlerce Mimar ve Mühendis İşsiz Kalıyor!

İstanbul'da 14-15 Kasım 2009' tarihlerinde yapılacak olan TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı öncesi 24 Ekim 2009'da düzenlenen Ankara Yerel Kurultayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Açıklamada; Ankara Yerel Kurultayı'nda; ekonomik kriz özelinde ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışma

ntvmsnbc
4 Binlerce Mimar ve Mühendis İşsiz Kalıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Yerel Kurultayı sonuç bildirgesinde, "Her yıl binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının işsizliğe mahkum edildiği, mevcut durumun eğitim-insan gücü-istihdam dengesinin kurulamamasının ürünü olduğu" savunuldu.

İstanbul'da 14-15 Kasım 2009' tarihlerinde yapılacak olan TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı öncesi 24 Ekim 2009'da düzenlenen Ankara Yerel Kurultayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Açıklamada; Ankara Yerel Kurultayı'nda; ekonomik kriz özelinde ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunların, işsizliğin ve güvencesizliğin etkileri, asgari ücret, özlük hakları, kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarının karşılaştıkları sorunların değerlendirildiği belirtildi.

"Özel sektörde kriz bahanesiyle işten atılmaların yaşandığı, işçilerin çalışma haklarının gasp edildiği" belirtilen ve "örgütlü mücadelenin" önemi vurgulanan açıklamada, üretim ve hizmet sektöründe giderek ağırlaşan çalışma koşulları içinde, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hem mesleki, hem de toplumsal anlamda sorun ve sorumluluklarının arttığı kaydedildi.

"Bilim ve teknolojiden uzaklaşmanın, sanayisizleşmenin, istihdam alanlarındaki daralmayı da beraberinde getirdiği ve var olan işsizlerin yedek ve ucuz iş gücü haline geldiği" savunulan açıklamada, "Öte yandan üniversitelerimizin de bilimsel gelişim yerine sadece piyasaya hizmet üretmek için geçirdiği dönüşümün ve bununla beraber kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasının sonucu olarak her yıl binlerce mühendis, mimar ve şehir plancıları işsizliğe mahkum edilmektedir. Mevcut durum, eğitim-insan gücü-istihdam dengesinin kurulamamasının ürünüdür" görüşü dile getirildi.

Açıklamada, kurultay sonuçları ve yapılması gerekenlere ilişkin özetle şu görüşler ifade edildi:

"Mühendis, mimar ve şehir plancıları arasında ayrımcılığa yol açan her türlü uygulamaya ve başta 'yetkin/yetkili mühendislik' ve 'uzman mühendislik' gibi ayrımlara karşı mücadele etmek. Daha önce özelleştirilen kaynaklarımızın tekrar kamulaştırılması yönünde mücadele etmek. Çalışma saatlerinin azaltılmasıyla beraber istihdam alanında da genişleme yaşanacağı gerçeğinden hareketle, esnek çalışma saatlerine, sosyal güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılmaya karşı örgütlü mücadele etmek.

Kadın mühendis/mimar/şehir plancılarının çalışma yaşamında cinsiyetçi iş bölümünden kaynaklı ucuz iş gücü olarak görülmelerine, meslek dışı iş yapmaya zorlanmalarına, doğum izinleri nedeniyle haksız ücret kesintilerine maruz kalmalarına ve toplumsal baskılar nedeniyle dillendirilemeyen tacizlere ve mobbing gibi uygulamalara karşı mücadele yürütmek.

TMMOB bünyesinde çalışan mühendis, mimar, şehir plancıları da dahil olmak üzere, tüm ücretli çalışan mühendis, mimar, şehir plancılarının sendikal örgütlülüğünü savunmak."

http://www.yapi.com.tr/haberler/binlerce-mimar-ve-muhendis-issiz-kaliyor_74179.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • Evet ülkemizde nüfus sorunu işsizliğin büyüklüğünde ciddi bir etken, çok şeylerin değişmesi lazım. Kolay değil. Herkesin işini yapması lazım nedense Türkiye'de herkes herkesin işini o işi yapanlardan çok daha iyi biliyor. Öncelikle daha profesyonel olmalıyız diye düşünüyorum tabi bu da gene eğitime çıkıyor! YANITLA
  • Plansız ve dengesiz kalkınmanın kötü sonuçlarından biri de istihdam sorunu. Sanırım bu sorun kadar önemli bir sorun da ara eleman eksikliği, bu sorun çözülürse inşaat sektörü daha hızlı gelişmeler kaydederek istihdam sorununa olumlu yönde katkıda bulunur. YANITLA
  • Yapıkariyer.Net ailesi olarak hep Yapı sektörü çalışanlarının yanında olduk ve işverenlere karşı işe alımlarda haklarını koruduk.Umarız yaşadığımız istihdam daralmasını hep birlikte elele atlatırız.SAYGILARIMIZLA... YANITLA
  • Nedense ülkemizde yorum üzerine yorum yapılıyor. eğitim-insan gücü-istihdam kurulmuyor deniyor. Eğer bu ülkedeki aileler mimarlık ve mühendislik dalında iş ortamın olmadığını göremiyor ve aman çocuğum mühendis veya mimar olsun diye hala diretiyorsa ne olur böyle yazılar ve yorumlar yapmayın. Boşuna zaman kaybı. Ekonomi gücüne göre nüfusun orantısız artıyorsa herzaman işsiz kalmaya mahkumuz. Bence bu ülkede ilk düzeltilmesi gereken nufus planlamasıdır. YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!