Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Binlerce Yıllık Tapınak Mıcır Oldu

Belize'de yetkililer, ülkede Maya uygarlığından kalan en büyük piramitlerden birinin bir inşaat şirketi tarafından yıkıldığını açıkladı.

yapi.com.tr
Binlerce Yıllık Tapınak Mıcır Oldu

Belize Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Jaime Awe, Noh Mul tapınağının, yol inşaatında kullanılacak mıcır elde etmek için inşaat şirketi tarafından yerle bir edildiğini söyledi. 2300 yıllık olduğu tahmin edilen Maya tapınağının sadece küçük bir bölümünün hâlâ ayakta kaldığı belirtilirken; polis, olayla ilgili soruşturma başlattı. Arkeologlar, bu tür yıkımların daha önce de yaşandığını belirtiyor. Profesör Normand Hammound, "Mayalar'dan kalan höyüklerin yol açmak için buldozerlerle yerle bir edilmesi Belize'de bir salgın hastalık" dedi.

'Yasalarla korunuyor'

BBC Türkçe'nin haberine göre arkeologlar, tapınağın yıkıldığını geçen hafta öğrendiklerini belirtiyorlar. Noh Mul tapınağı şahıs arazisi üzerinde olsa da, İspanyol sömürgesi öncesindeki döneme ait tarihî eserler Belize yasaları uyarınca koruma altında.

Belize Arkeoloji Enstitüsü'nden Doktor John Morris, tapınağın yıkılmasının bir kaza olmadığını, inşaat şirketinin çalışanlarının 'ne yaptıklarının farkında' olduklarını savunuyor. Morris, "Birilerinin bu tapınağı yıkacak kadar yüzsüz ve küstah olması inanılır gibi değil. Yıktıkları yapının bir Maya höyüğü olduğunu bilmemeleri mümkün değil" dedi.

Soruşturmayı yürüten savcılar, inşaat şirketi hakkında dava açılabileceğini belirtiyorlar.

Maya uygarlığı

Milattan önce 400'lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan Maya uygarlığı,Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürmüştü. MÖ 600'de yükselişe geçen uygarlık, MS 250-900 yıllarında altın çağını yaşamış ve İspanyol işgaliyle sona ermişti. Maya kentlerinde yapılan araştırmalar, Mayalar'ın astronomi, matematik, mimarî ve sanat gibi birçok alanda çok ileri düzeye ulaştığını gösteriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/binlerce-yillik-tapinak-micir-oldu_108646.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!