Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Amaç Doğrultusunda Yaşamak Artık Ön Planda

Konut sektöründeki çöküş emlak piyasasını değiştirmiş olabilir ama bir sürü sel, yangın ve ekonomik durgunluğun ardından, ev kavramının ne anlama geldiğine dair görüşlerimiz de değişti. Hem insan işi hem doğal afetler, kimilerini daha büyük bir aciliyet ve amaç duygusuyla yaşamaya yöneltti.

Sabah Gazetesi, New York Times
1 Bir Amaç Doğrultusunda Yaşamak Artık Ön Planda

Konut sektöründeki çöküş emlak piyasasını değiştirmiş olabilir ama bir sürü sel, yangın ve ekonomik durgunluğun ardından, ev kavramının ne anlama geldiğine dair görüşlerimiz de değişti. Hem insan işi hem doğal afetler, kimilerini daha büyük bir aciliyet ve amaç duygusuyla yaşamaya yöneltti. Pennsylvania'da Susquehanna Nehri kıyısındaki 5 bin nüfuslu West Pittston'ın sakinleri için, yakın zamanda yaşanan rekor düzeydeki sellerin neredeyse evleri yutmasının ardından, güzel bir manzara artık öncelikli değil. Bir duvar yazısı, bu hassas konuya değiniyor: "Taşkın seti mi, manzara mı?"

Aynı soru yaklaşık 40 yıl önce, bir başka selden sonra sorulmuş. Ama The New York Times'ın haberine göre inşaat masrafından kaçınan ve güzel manzarayı korumak isteyen kasabalılar, manzarayı tercih etti. Evi döküntü ve çamurla dolan Ivy Berry, "Yeni nesil, taşkın seti istiyor" diyor. Evinin açık manzarasın seyreden Berry, "Bu sokaktan ev almamızın nedeni, nehri görebilmemizdi. Ama bu artık önemli değil" diye ekliyor.

Nefes kesici Fuji Dağı manzarasına bakan 24'üncü kattaki bir dairede yaşamak da artık önemsiz. Masako Tsubuku'nun oturduğu yüksek bina, asansörleri sallantıdan dolayı hizmet dışı kalsa da Mart'taki depreme dayandı. Tsubuku The New York Times'a, "Yerden bu kadar yüksekte yaşamanın böyle korkutucu olduğunu hiç bilmezdim. Artık yüksek binaların, insanların içinde yaşamalarına uygun tasarlandığını düşünmüyorum" dedi. The New York Times'a göre Tokyo'da yüksek binalardaki daire satışları dibe vurdu ve Tsubuku gibi kiracılar taşındı. Bir emlak yatırım ekibinin başkanı Toru Matsumura The New York Times'a, "İnsanlar bir sonraki büyük depremde neler olacağını soruyor" diyor.

İnşaat sektörünün durgunluktan zarar görmesiyle, Montana Bozeman'daki çoğu emlak projesi durdu. Ancak ana müteahhit Anders Lewendal'ın sektörü ve istihdamı canlandırmak için bir planı var: Konut inşaatında sadece Amerikan malı malzeme kullanmak. Kereste, çimento, çivi, su borusu ve ampullerin üzerinde "ABD Malı" damgası olmak zorunda. Lewendal The New York Times'a, "Durgunluk, insanları konutun neye yaradığını düşünmeye sevk ederek olumlu bir şey de yaptı. Konu şu ki, küçük şeyler önemli olabilir. Bence herkes alışverişlerinde yüzde 5 oranında daha fazla ABD malı alsa, bu durgunluğu aşarız" dedi. Lewendal tamamen ABD malı malzemeyle ev yaptığı için yüksek enerji tasarrufu standartlarına da uyacağını ve böylece hem ekonomik hem sosyal faydalar sağlayacağını söyledi.

Kendi kendine yeten haneler de aynı faydaları sağlıyor. Sürdürülebilir insan yerleşimleri tasarlamaya, suyu korumaya ve yıl boyu yiyecek üretmeye yönelik bir sistem olan kalıcı tarım, dünyada yaklaşmakta olan kaynak krizini yavaşlatmayı ve insanları geliştirmeyi amaçlıyor. The New York Times'ın haberine göre ABD askerleri, Afganistan'daki tarım ve altyapı projelerinde kalıcı tarım yönetimin uygulamayı planlıyor. 60 yaşındaki Bruce Feldman, Wisconsin'de uygulamalı bir kalıcı tarım çalışmasına katılmış. Yurtdışında yirmi yıl öğretmenlik yapan Feldman, Tayland'da para birimi baht'ın çöküşüne tanık olmuş, Japonya'da 1995 depreminin ardından günlerce sokaklarda yaşamış. Feldman, "Bunlar, geleceğim için hazırlık yapmaya başlamam gerektiğini gösterdi" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-amac-dogrultusunda-yasamak-artik-on-planda_89175.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • geleceği anlamak adına mükemmel bir tespit... bu tespit ülkemin ne kadar yanlış yolda olduğunun da ispatı aynı zamanda... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!