Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Gezegen Kalacaksa, Sol Ekolojist Olmak Zorunda

ASF'de Transform ağından Baum ve Delmas, TAKSAV'dan Kaplan ve AP üyesi Matias "sol ve ekoloji"yi konuştu. Solun geçmişte bu alanı boş bıraktığı, çözümünse "yeşil kapitalizm"den değil, üretim ve bölüşüm ilişkilerini değiştirmeyi amaçlayan bir soldan gelebileceği vurgulandı.

bianet.org
Bir Gezegen Kalacaksa, Sol Ekolojist Olmak Zorunda

ASF'de Transform ağından Baum ve Delmas, TAKSAV'dan Kaplan ve AP üyesi Matias "sol ve ekoloji"yi konuştu. Solun geçmişte bu alanı boş bıraktığı, çözümünse "yeşil kapitalizm"den değil, üretim ve bölüşüm ilişkilerini değiştirmeyi amaçlayan bir soldan gelebileceği vurgulandı.

"Sınıf sorunuyla ekoloji sorunu nasıl birleştirilebilir? Ekoloji hareketiyle solun birlikte yürüyebileceği ortak talepler var. Ekolojistler eğer sadece çevreyle ilgili kısıtlamalardan bahsederse, çoğunluğa hitap etmekte zorlanacaktır."

13 Avrupa ülkesinden girişimleri biraraya getiren Transform ağından Chantal Delmas, "Solun ekoloji perspektifi ne olabilir?" başlıklı forumu bu tespitle açtı.

Ortak talepler

50 kişinin katıldığı forumda kapitalizmin kriziyle ekolojik krizi eşitleyen yaklaşımların yanı sıra kısmi çözüm politikaları önerenler de vardı. Dalmas, örneğin işçilerin ekolojik sorunlara karşı alınacak önlemlere işsiz kalma korkusuyla karşı çıkabileceğini vurgulayarak, kısa vadede sınıf çıkarıyla ekolojik çıkarların çatışabileceğini söyledi. Öte yandan iş saatlerinin kısaltılması, üretimin yerelleşmesi, kamu hizmetinin savunusu, yerelin kendini idare etmesi gibi ortak talepler bulunduğunu belirtti. Yerelleşmeye karşı bölgesel eşitsizlikleri giderecek yaklaşımınsa kamu politikasını hakim kılınmasından geçtiğini ekledi.

"Vakit sınırlı"

Viyana Üniversitesi'nden Joseph Baum ekolojik krizin geldiği son noktayı açıkladı. Çözüm için dayanışmanın ön koşul olduğunu belirten Baum, krizi bir bölüşüm sorunu olarak tanımladı. En zengin 500 milyon insanın tüm karbon salımının yarısından sorumlu olduğunu vurgulayan Baum, aranın açıldığını ekledi. İki derecelik sıcaklık artışının geri dönülmez nokta olacağını aktaran Baum, "10-20 yıl içinde harekete geçmezsek felaket olacak" dedi.

"Ütopyayı kuracak bir gezegen lazım"

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'tan (TAKSAV) Nermin Kaplan 20. yüzyıl sonuna kadar solun doğal kaynakların sınırlı olduğu yönünde bir farkındalığı bulunmadığını ve "ya büyü, ya öl" diyen kapitalizmin gezegeni felakete sürüklediği belirtti.

"Solun ütopyasını gerçekleştirecek zamana ve gezegene ihtiyacı var, dolayısıyla ekolojik olmak zorunda." Kaplan "Üretim ilişkilerini ve onu çevreleyen toplumsal ilişkileri değiştirmek; ihtiyaçları yeniden tanımlamak gerekli" dedi.

"Sağın önerisi yeşil kapitalizm"

Avrupa Parlamentosu'nun Portekizli üyesi Marysa Matias, ekolojinin 20. yüzyılda topluma dışsal birşey olarak görüldüğünü ve bunun da hakim pozisyon haline geldiğini belirtti.

"Böyle olunca da çözüm olarak yeşil kapitalizm ve yeşil tüketim öneriliyor. Oysa ekolojik kriz herkesi eşit etkilemiyor ve esas olarak da bir bölüşüm sorunu, yani toplumsal bir sorun. Sağın meseleyi piyasayla kısıtlamasına karşı sol ekolojiyi politikleştirmeli."

Matias Kopenhag iklim zirvesinin çökmesinin iyi sonuçları da olduğunu; 20 bin kişiyle alternatif bir zirve düzenlendiğini; 120 bin kişinin sokağa çıktığını, insanların ekolojik talepler etrafında hareketlendiğini vurguladı.

ASF

Çek cumhuriyeti'nden Mirek Prokes şoförü vize alamadığı için, Finlandiya'dan Lauro Tuominen de uçağını kaçırdığı için foruma katılamadı. Sunumlar sırasında çeviri konusunda güçlük yaşandı; özellikle Türkçe çeviriler yetersiz kaldı. Dünkü açılışla başlayan ASF 4 Temmuz'a kadar sürecek. İTÜ Maçka ve Gümüşsuyu kampüslerinde onlarca etkinlik düzenleniyor.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-gezegen-kalacaksa-sol-ekolojist-olmak-zorunda_80860.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!