Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Rant Hikâyesi

Bir süre önce Giresun Belediye Meclisi'nde ilginç bir tartışma yaşandı. Tartışmaya, Milda Kâğıt Fabrikası'nın, Aksu Deresi kenarında bulunan arazisinin imara açılması talebi neden oldu. Giresun'un AKP'li Belediye Başkanı Hurşit Yüksel ve Belediye Meclisi'nin AKP'li üyeleri imar planında sanayi bölgesi olarak görülen arazinin imara açılması yönünde

Referans Gazetesi
Bir Rant Hikâyesi

Bir süre önce Giresun Belediye Meclisi'nde ilginç bir tartışma yaşandı. Tartışmaya, Milda Kâğıt Fabrikası'nın, Aksu Deresi kenarında bulunan arazisinin imara açılması talebi neden oldu. Giresun'un AKP'li Belediye Başkanı Hurşit Yüksel ve Belediye Meclisi'nin AKP'li üyeleri imar planında sanayi bölgesi olarak görülen arazinin imara açılması yönünde görüş belirterek konuyu komisyona göndermek istedi. CHP ise kentin tek sanayi bölgesi arazisinden birilerine rant sağlanacağı gerekçesiyle buna şiddetle karşı çıktı. Anlatıldığına göre arazinin imara açılmasını, "peşkeş çekilecek" eleştirisiyle değerlendiren CHP'li meclis üyesi Ömer Cinel, gazetecilerin de bulunduğu ortamda, "Çocuklarımızın geleceği çalınıyor" deyince Başkan Hurşit Yüksel sinirlenerek elini masaya vurdu ve tepki gösterdi, hatta Cinel'in üzerine yürüdü. Sonuçta, AKP'li çoğunluğun oylarıyla öneri komisyona gönderildi.

Seka Aksu Kâğıt Fabrikası, Aksu Deresi kenarındaki arsada 1971 yılında hizmete girdi. O dönemde kent ekonomisi ve yöre insanı için en önemli kaynaklardan biri oldu. Fiskobirlik tesislerinden başka sanayi kuruluşunun bulunmadığı kentin tek fabrikası Seka Aksu, 2003 yılında, işçilerin ve vatandaşların tepkilerine rağmen özelleştirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, fabrikayı Milli Gazete'nin yan kuruluşu Milda'ya 3 milyon 500 bin dolara sattı.

Milda Kâğıt Fabrikası adıyla faaliyete devam edermiş gibi görülen Giresun'un bu önemli sanayi kuruluşu ne yazık ki o günden bu yana çalıştırılmadı. İşçilerle büyük sorunlar yaşandı. Ücretler zamanında ödenmedi. Sendikalı olmak isteyenlerin iş akitleri feshedildi. Milyonlarca liralık borcu yüzünden fabrikanın elektriği kesildi. Uzun lafın kısası, Milda döneminde fabrikanın adeta çalıştırılmaması için elden gelen gayret gösterildi. Sanayi tesisi fakiri Giresun, özelleştirme adı altında kent için önemli bir kuruluşundan oldu.
    
Faaliyet süresi doldu

Bu arada fabrikanın Milda'nın eline geçmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Özelleştirme İdaresi ile yapılan satış sözleşmesindeki faaliyet süresi doldu. Ve beklenen oldu. Halen kapalı olan ve depoları, Giresun'da fındık alımını sürdüren Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından kullanılan Milda, fabrikanın üzerinde bulunduğu arazinin imara açılması için belediyeye başvuruda bulundu. İmar Planı'nda sanayi arazisi olarak görülen fabrika ve tesislerinin üzerinde bulunduğu arazi tam 713 bin metrekare. İmara açılması halinde yan yana binaların dizileceği, arazinin değerinin de şimdikinin kat kat üstüne çıkacağı bir gerçek. İddiaya göre sahipleri burada 5 yıldızlı bir otel, 4 bin toplu konut ve akaryakıt istasyonu gibi başka tesisler yapmayı düşünüyor.

İddialar ne kadar gerçek bilemem ama arsanın imara açılması, birilerinin cebininin tıka basa dolması demek. Söz konusu tesis ve arazisinin 2003 yılında 3.5 milyon dolara satıldığını yazmıştık. Giresun Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü kısa süre önce arazinin değerinin saptanması için bir araştırma yapmış. 5 yıl önce 3.5 milyon dolara alınan arazinin değerinin 27 milyon 650 bin dolar olduğu saptanmış. Yani değeri tam 8 kat artmış. Birilerine göre de değerinin çok altında bir fiyatla Milda'ya peşkeş çekilmiş! 4 bin konut, otel ve diğer benzeri tesisler yapıldığında değeri ne olur dersiniz?

Aslında, olayın aktörlerini, yani Milda'nın sahibini ve araziyi imara açmak isteyen belediye başkanının kimliğini dikkate alırsak yapılmak istenilenin pek de umulmadık bir gelişme olmadığını görürüz. Milda, Milli Gazete'nin yan kuruluşuydu. Yani Erbakan ailesinin... Malların bölündüğü ve Milda'nın sahibinin de kayıp trilyon davasının hükümlüsü Necmettin Erbakan olduğu söyleniyor. Arsayı imara açmak, hocasına rant sağlamak isteyen kim? Aynı görüşü paylaştığı, eski RP'li, bugünün AKP'li Belediye Başkanı Hurşit Yüksel...

Başka ne beklenir ki?

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-rant-hikayesi_64761.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!