Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Sanat Projesi Olarak 'Favela Boyamak'

2005 yılında Rio ve São Paolo favelalarında MTV için gerçekleştirilen bir hip hop belgeseli çekimleri sırasında tanışan Jeroen Koolhaas ve Dre Urhahn'ın, kendilerine yakıştırdıkları adlarıyla Haas&Hahn'ın, umulmadık yerlere sanatı götürme esiniyle ortaya çıkan 'Favela Painting' projesi, yerel halkla işbirliği yapılarak sanatın önyargılara karşı

yapi.com.tr
Bir Sanat Projesi Olarak 'Favela Boyamak'

005 yılında Rio ve São Paolo favelalarında MTV için gerçekleştirilen bir hip hop belgeseli çekimleri sırasında tanışan Jeroen Koolhaas ve Dre Urhahn'ın, kendilerine yakıştırdıkları adlarıyla Haas&Hahn'ın, umulmadık yerlere sanatı götürme esiniyle ortaya çıkan 'Favela Painting' projesi, yerel halkla işbirliği yapılarak sanatın önyargılara karşı savaşmakta ve dikkat çekmekte nasıl etkili bir enstrüman olabileceğine dair ipuçları veriyor.

Haas&Hahn'ın bu yöndeki çabalarının ilk ürünleri, Rio'nun en kötü şöhretli gecekondu bölgelerinden Vila Cruzeiro'da, orada yaşayan gençlerle birlikte boyanan iki duvar resmi olmuş. Uçurtma uçuran bir çocuğun betimlendiği ve 150 m2'lik bir yüzeyi kaplayan ilk duvar resmi, 2007'de tamamlanmış. 2008'de tamamlanan ikincisi ise devasa bir beton strüktür üzerine konumlandırılmış ve yeraldığı yamacı yağmur mevsiminde çamur baskınından korumak gibi bir 'yan' misyonu da varmış. Geleneksel Japon sanatından esinlenen tasarımı, bir dövme ustası olan Rob Admiraal yapmış. 2000 m2'lik yapıt, 8 aylık zorlu bir çalışma sonucunda tamamlanmış.

İlk iki deneyimdeki başarı, ikilinin, favelalardan oluşan bir yamacın tamamını boyamak hayalini gerçeğe dönüştürmek için cesaret vermiş. Proje için Rio de Janerio'nun kalbinde yer alan Santa Marta komünitesi seçilmiş. Sanatçılar, kolayca yayılabilen renk huzmelerinden oluşan esnek bir konseptle meydanı çevreleyen yamaçtaki evleri, samba okulunu da içine alacak biçimde sokağın bir kısmını kapsayan bir tasarım oluşturmuşlar. Projede istihdam edilen bölge halkına, boya türlerinden iskelelerde çalışacakları için güvenlik önlemlerine kadar herşey öğretilmiş. Her  duvar, her ev farklı bir çözüm gerektirdiği için, 'boyacılar'ın farklı malzemelerle çalışmayı öğrenmelerine önem verilmiş. Samba okulunun içinde geleneksel renkler kullanılmış. Sonuçta ortaya 34 evden oluşan bir sanat eseri çıkmış. Yaklaşık 7000 m2'lik gecekondu bölgesi, topluluk için yeni bir anıta dönüştürülmüş.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-sanat-projesi-olarak-favela-boyamak_80031.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!