Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Tarih Daha Yok Ediliyor

Osmanlı donanmasının en önemli merkezlerinden biri olan ve İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla "tarihi sit alanı" ilan edilen Haliç Tersanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) yıkılıyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Bir Tarih Daha Yok Ediliyor Foto: wowturkey.com

smanlı donanmasının en önemli merkezlerinden biri olan ve İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla "tarihi sit alanı" ilan edilen Haliç Tersanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) yıkılıyor. Koruma kurulunun 22 Mart 1995'teki kararı uyarınca kurul izni alınmadan fiziki değişiklik yapılamayan tersanede, aralarında elektrik atölyesi, kimya laboratuvarı ve arşivin de bulunduğu pek çok bina yıkıldı.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş yetkilileri, tersanenin mülkiyetinin 2006'ya dek kendilerine ait olduğunu anımsatarak, 2006'da Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla İBB'ye devredildiğini belirtti. Yetkililer, "İBB ile herhangi bir sorunumuz yok. Bize verilen süre mart ayında sona eriyor. Biz de tersaneyi boşaltıyoruz. Ancak, tersanenin bulunduğu alan sit alanı ve aralarında marangozhane ile havuzların da bulunduğu pek çok yapının tescili var. Koruma kurulundan izin alınmadan yıkımların yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz" dediler.

Aralık 2007'de İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan yüksek mühendis Necat Selimoğlu, savcılığa sunduğu dilekçede, 2006'da "tersane amacı dışında kullanılmamak koşuluyla" İBB'ye devredilen Haliç Tersanesi'nin İBB iştiraklerinden İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) AŞ tarafından kullanıldığı belirtilerek "belge niteliğindeki binaların hukuksuz bir şekilde yok edildiğine" dikkat çekildi.

Tersane binalarının İDO AŞ tarafından açılan ihaleler sonucu yıkıldığına vurgu yapılan dilekçede, İDO AŞ Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile yönetim kurulu üyeleri hakkında hukuki incelemenin başlatılması istendi. Tersanenin 1455 yılında açıldığına dikkat çeken uzmanlar ise, 550 yıllık tarihi Haliç Tersanesi'nin, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e denizcilik tarihi açısından süreklilik gösterdiği belirtilerek, kültür mirası niteliğindeki yapıların korunması gerektiğine dikkat çektiler.

Uzmanlar, "Tersanenin korunması için tescilli yapılarla yetinmeyip, yeniden bir inceleme ile korunacak yapılar saptandıktan sonra yeni düzenleme yapılmalıdır" diye konuştular.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-tarih-daha-yok-ediliyor_58856.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!