Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir Ülkenin Geleceği Oyuncağından Belli Olur

Oyuncak deyip geçmeyin. Dünyanın dününün ve geleceğinin ayak izlerini görmek için, çocukların oynadığı oyuncaklara bakın yeter. Hafta sonu İzmir'de şair Sunay Akın'ın katkılarıyla yenilenen Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin açılışındaydık. Hakan Tartan'ın Konak Belediye Başkanı olduktan sonra gerçekleştirdiği en anlamlı

Referans Gazetesi
Bir Ülkenin Geleceği Oyuncağından Belli Olur

Oyuncak deyip geçmeyin. Dünyanın dününün ve geleceğinin ayak izlerini görmek için, çocukların oynadığı oyuncaklara bakın yeter.

Hafta sonu İzmir'de şair Sunay Akın'ın katkılarıyla yenilenen Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin açılışındaydık. 20 yıllık gazeteci arkadaşım Hakan Tartan'ın Konak Belediye Başkanı olduktan sonra gerçekleştirdiği en anlamlı projelerden biri olan müzede, Sunay Akın'la yaptığımız kısa yolculuk, yukarıdaki iddialı cümleyi kurmama neden oldu.

Sunay Akın'ı tanıyorsunuz. İstanbul'da babadan kalma köşkünde 2005'te açtığı Oyuncak Müzesi ile Türkiye'de tematik müzeciliğin öncülerinden biri oldu. Akın anlattı, biz heyecanla dinledik.

Müzede yüz yıllık porselen bebekler, bebek evleri, çiftlikler, oyuncak marketler, eczaneler, kurşun askerler, uzay araçlarından oluşan bin oyuncak yer alıyor. Tarihi 1860'lara kadar uzanan oyuncaklar, yapıldıkları dönemin tüm karakteristik özelliklerini yansıtıyor.

Örneğin, farklı cinsiyetten çocuklara gelecekte biçilen rolleri: Kızlara; annelik ve ev işleri, hemşirelik v.b. işler, oğlanlara doktorluk, polislik, askerlik gibi. Yani oyuncaklar her zaman çocukları gelecekteki toplumsal rollerine hazırlamanın bir aracı oluyor.

Bu arada öğreniyoruz ki antikada en pahalı nesneler oyuncaklarmış. Çünkü oyuncakların düzgün formda yıllarca, bozulmadan geleceğe kalması, diğer nesnelere göre daha zormuş. Resim olsa as duvara koru. Oyuncak dediğin çocukluğun hoyrat dönemlerinin ana meşgale aracı...
 
Çin açık ara lider oldu

Sunay Akın, sadece oyuncakları anlatmıyor. Aynı zamanda bir ekonomi tarihi dinliyoruz. Oyuncak üretiminde hep dünyanın öncü ekonomileri çıkıyor karşımıza. Başlangıçta Almanya ve ABD gibi. Oyuncak endüstrisi Almanya'da başlıyor. İlk fabrika 1890'da Almanya'da kuruluyor. Almanya liderliği İkinci Dünya Savaşı'na kadar elinde tutuyor. 1950'lerden sonra Japonlar giriyor topa. O yıllarda "Japon malı tapon malı" denilse de, endüstri öyle hızlı gelişiyor ki ışık saçan, hareketli oyuncaklar, ilk robot, teknoloji çağının habercisi oluyor.

1980'ler ise oyuncakta Çin'in egemenliğinin ilk başladığı yıllar. Taklitle başlasa da bugün oyuncak endüstirisinin tek galibi Çin. Sunay Akın, 20 yıl önceki Çin oyuncaklarını gösteriyor ve bugün oyuncak sektöründe de bir numaranın Çinliler olduğunu anlatıyor.

Bu arada müzeler konusunda ise Türkiye'den yakınıyor Akın, "Müze bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterir. AB'ye girmek istiyoruz. Bu ülkeler önce zengin olup sonra müze kurmadılar. 400 yıl önce müzeleri vardı. Biz de bu yoldan gitmeliyiz" diyor.

Türkiye'de hiç özgün bir oyuncak üretilmemiş. Taklitten oluşan oyuncak endüstrisi ise Çin'e yenik düşmüş. Aileler için oyuncağa verilen para gereksiz görülüyor.

Neden gelişemediğimiz belli değil mi?

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-ulkenin-gelecegi-oyuncagindan-belli-olur_75867.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!