Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bitkileri Kesip Yapıştırmışlar

Kırklareli’de 295 noktada yapılması planlanan maden araması için hazırlanan rapor bölge incelenmeden hazırlanmış.

yapi.com.tr
Bitkileri Kesip Yapıştırmışlar

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Kırklareli Pınarhisar, Vize ve Lüleburgaz ilçelerine bağlı 11 köyün arazisini kapsayan bölgede, 295 noktada yapılması planlanan Linyit Kömür Sondajı’na (maden arama) karşı açılan dava dosyasına “ekolojik değerlendirme” raporu ulaştı. Rapora göre, şirket proje dosyası hazırlarken hiçbir kurumun görüşüne başvurmamış. Dosyadaki flora ve fauna listesi tamamen kopyala - yapıştır yöntemiyle, arazi ve literatür incelemesi yapılmadan hazırlanmış.

Kırklareli’nin Pınarhisar, “sakin şehir” unvanına sahip Vize ve Lüleburgaz’a bağlı 11 köyün tarım ve mera arazilerinde maden aramak için geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruldu. Bakanlık, proje dosyasına, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verdi. Yöre halkı da araziler üzerinde 150 ile 850 metre arasında derinlikte çukurlar açılması planlanan projeye karşı hukuk mücadelesi başlattı.

Köy muhtarlarının talebi üzerine İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr Doğanay Tolunay rapor hazırladı.

Projenin iptal edilmesi gerektiğini belirten Tolunay, proje dosyasında flora bölümünde 50. sayfada verilen türlerin büyük kısmının proje sahasında bulunmadığına dikkat çekti.

Proje sahasında endemik tür bulunmadığının iddia edildiğini ifade ederek, “Orman Genel Müdürlüğü’nün bir çalışmasında Vize’de 724 bitki taksonu bulunduğu, bunlardan 12’sinin endemik olduğu, 46 türün ise nadir tür olarak tanımlandığı açıklanmaktadır” dedi.

Maden arama projesinin 11 köyün geleceğini etkileyeceğinin altını çizen Tolunay, bölgede korunması gereken 1. ve 2. sınıf tarım alanlarının bulunduğunu vurguladı. Ergene Ovası’nın kirlenmesine, yer altı su seviyesinin azalmasına ve tüm Trakya’daki tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Ihlamur koksun

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Göksal Çidem ise önceki gün bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldığını belirtti. Çidem, “Vize, Trakya’nın ilk CittaSlow ‘sakin şehir’ unvanına sahip ilçesi. Vize kömür değil, Ihlamur kokmalı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bitkileri-kesip-yapistirmislar_161091.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!