Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bodrum Suyunda Tehlike!

“Bodrum Yarımadası Acil İçme ve Kullanma Suyu Projesi” 2006'da ihale edilmiş ancak ihaleyi kazanan firma işe başlamamıştı. Yetkililerin müdahelesinin ardından çalışmalar yeniden hız kazandı. Projede kaynak olarak gösterilen Geyik ve Mumcular barajlarıyla, Çamköy yeraltı su kaynakları üzerinde yeterli incelemenin yapılmadığını bildiren TMMOB Bodrum

Cumhuriyet EGE
Bodrum Suyunda Tehlike!

DSİ tarafından Bodrum’da geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Acil İçme Suyu Projesi” toplantısında, meslek örgütlerinin görüş bildirmesine izin verilmedi. 250 milyon dolara mal olacağı bildirilen ve 2010 aralık ayına dek tamamlanması beklenen proje için, Geyik ve Mumcular barajlarıyla, Çamköy'deki yeraltı su kaynaklarının devreye alınması hedefleniyor. Ancak TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Semayi Yaman, bu projenin “endişe verici” olduğunu vurgulayarak, su sorununu çözmek için halk sağlığının gözardı edildiğini savundu.

“Bodrum Yarımadası Acil İçme ve Kullanma Suyu Projesi” 2006'da ihale edilmiş ancak ihaleyi kazanan firma işe başlamamıştı. Yetkililerin müdahelesinin ardından çalışmalar yeniden hız kazandı. Projede kaynak olarak gösterilen Geyik ve Mumcular barajlarıyla, Çamköy yeraltı su kaynakları üzerinde yeterli incelemenin yapılmadığını bildiren TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, hazırladığı raporla projenin sakıncalarına dikkat çekti.

Geyik Barajı dip savağından alınan su örnekleri üzerinde yapılan incelemeler sonucu, barajda aşırı kirlenmenin belirlendiği bildirilen raporda, “DSİ’nin bu tesis için hesapladığı bedel 25 milyon TL’dir. İhaleye verilen en düşük teklif ise 16 milyon 136 bin TL’dir. Ancak her iki meblağa Son Ozonlama ve Granüler Aktif Karbon ünitelerinin maliyeti dahil değildir. Bu arıtma tesisi bahsedilen ileri teknolojilerle donatılmış bir tesis değil klasik bir arıtma tesisidir” denildi.

Bodrum Yarımadası’nın su sorununu çözerken halkın sağlığını korumak için mutlaka ileri teknolojinin kullanılması gerektiğini söyleyen Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Semayi Yaman, proje hakkında yetkililerden şu sorulara yanıt istediklerini bildirdi:

“Geyik Barajı'nın yıllık tarımsal debisi nedir? Barajdan Bodrum Yarımadası’na su alındığında tarıma yeterli su kalacak mıdır? Bu etüt yapılmış mıdır? Küresel ısınmadan kaynaklanan yeraltı su seviye etütleri yıllara göre yapılmış mıdır? Bu tespit Çamköy yer altı suları için çok önemlidir. Arıtma tesisinin proses debisine niçin Çamköy yeraltı suları dahil edilmiştir? Bu, arıtmanın maliyetini artırmıştır. Geyik Barajı suyu A3 grubu suların ötesinde bir kirliliğe sahip iken, içme ve kullanma suyu olarak bu suların klasik arıtma sistemiyle arıtılabilmesinin mümkün olmadığı açıktır. Yöntem, niçin klasik arıtma olarak belirlenmiştir? ARTEK Proje raporunda by-pas hattından bahsedilmektedir. Bu kirlilikteki bir suyu by-pas yaprak Bodrum Yarımadası’na vermek mümkün müdür? Üstün teknolojiler ile artık deniz suyunun bile içme suyuna dönüştürüldüğü günümüzde Ege deniz suyunun beşte bir tuzluluğuna sahip ve arıtma maliyetleri 30 milyon ton/yıl için 18 milyon dolar civarında olan Ekinambarı kaynak suyu niçin değerlendirilemiyor?”

http://www.yapi.com.tr/haberler/bodrum-suyunda-tehlike_74354.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!