Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bodrum’da ÇED Raporsuz Taş Ocağına Tepki

Bodrum Kızılağaç Köyü’nde faaliyette olan bir taş ocağının kullanım alanını ÇED raporsuz 62 hektara çıkartacağı ve kırma eleme tesislerinin kurulacağı iddia edildi. Kızılağaç köylüleri ve çevreci avukatlar, konuyu yargıya taşıyacak.

yapi.com.tr
Bodrum’da ÇED Raporsuz Taş Ocağına Tepki

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Kızılağaç Köyü sınırlarında faaliyet gösteren bir taş ocağı tesisinin faaliyet alanını 6 kat büyüterek yaklaşık 62 hektara çıkartma girişimleri köylülerin ve çevre avukatlarının tepkisine neden oldu.

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Kızılağaç Köyü'nde, muhtar Mehmet Karaca, Kızılağaç Koruma Güzelleştirme Derneği Başkanı Durmuş Uçar, Av. Remzi Kazmaz ve Av. Esra Kazmaz ile köylülerin katıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kızılağaç Köyü Muhtarı Mehmet Karaca, konuya ilişkin “Bölgedeki taş ocaklarının hem güvenlik, hem de doğaya verdikleri zarar açısından köyümüz büyük oranda olumsuz etkilendi. Kocasarnıç bölgesine giden yoldaki, birçoğumuzun da arazilerinin olduğu bölgedeki taş ocağı geçen sene devir olmuş. Devralan firma aynı isimle devam edip hem onun 2026 yılına kadar olan ruhsatını kullanmaya, hem de işletme sahasını büyütmeye başvurmuş. Bununla ilgili makamlar 62 hektarlık alan için ÇED gerekli değil, raporu vermiş. Yani bu raporu verenler çevre için olumsuz bir durum teşkil etmediği görüşündeler.” ifadelerini kullandı.

Zeytinlik arsalarını maden ocağı alanına almışlar
Karaca açıklamasının devamında ise “Bu alan tam 62 hektar. Orada vatandaşların, tapularının da bu işletme ruhsatının içine alındığını öğrendik. Sonra vatandaşlara sorduk ama kimsenin bir oluru alınmamış. Raporda bu insanlardan muvafakat alınıp ondan sonra çalışma yapılacağı yazıyor. Önce işletme ruhsatı içine alıyorsun, sonra vatandaşı muvafakat vermesine veya yerini sana satmasına mecbur bırakıyorsun. Bu yerler zeytinlikler. Sadece bir tapu 52 dönüm. Hazine arazisi de var.” diye konuştu.

Genişletme ile ilgili ÇED gerekli değildir kararını yargıya taşıyacaklarını söyleyen Kızılağaç Koruma Güzelleştirme Derneği Başkanı Durmuş Uçar da “Burada mahallenin, köylünün yararına hiçbir şey yok. Bir şahsın, bir şirketin çıkarları doğrultusunda bir çalışma. Bu nedenle hukuk mücadelesini başlatacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bunun adı acele kamulaştırma”
Muğla ve Karadeniz'de çevrecilerin ve halkın avukatlığını yapan Avukat Remzi Kazmaz ise “Bu kapasite artırımı ile ormanın büyük bölümü ve zeytinlikleri içine alacaklar. Bu da şu demektir. Orada vatandaşların tapulu arazileri var, köylünün faydalandığı orman alanları var, bütün bunlar köylünün elinden alınıp, şirket kendisine aldıktan sonra buraların yasal temsilcisi olacak. Sizin de artık oralara girme olanağınız kalmayacak. Şirket buralar benim diyecek. Zeytinliğine girme ben buraları kamulaştırdım diyecek. Bunun adına acele kamulaştırma diyoruz.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bodrumda-ced-raporsuz-tas-ocagina-tepki_191208.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!