Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaz Güvenliği için Önlem

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Çevre ve Enerji bakanlarıyla petrol şirketlerinin bugün bir araya geleceği toplantıda, boğazların güvenliği konusunda hükümet olarak önlemleri arttırabileceklerini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi
Boğaz Güvenliği için Önlem

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Çevre ve Enerji bakanlarıyla petrol şirketlerinin bugün bir araya geleceği toplantıda, boğazların güvenliği konusunda hükümet olarak önlemleri arttırabileceklerini söyledi.

Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni tartışmaya açmadan alabileceği önlemler olduğunu anlatan Yıldırım, “Bunların gönüllülük esasında olmasını istiyoruz. Buna karşın ‘Biz anlamayız, yapmayız’ derlerse, bizi çok bağlamaz. Emniyet tedbirlerini daha da arttırırız. Çevre ile ilgili bazı ilave tedbirler isteriz onlardan. Bütün bunlar zaman ve maliyettir” dedi.

Ulaştırma Sakanı Binali Yıldırım, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, bugün petrol şirketleriyle, ulaştırma, çevre ve enerji bakanlarının bir araya geleceğini ve toplantıda boğazların güvenliği ile ilgili hükümet olarak beklentilerini şirketlerle paylaşacaklarını dile getirdi. Yıldırım, “Şirketler de toplantıda konuyla ilgili görüşlerini ve taleplerini anlatacaklar. Bundan sonra da bölge ülkeleri, ilgili ülkelerle ulusal ve uluslararası mevzuatı uygulayacağız, adımları atacağız” dedi. Boğazlarda Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalara aykırı olmayacak şekilde gereken önlemleri alabileceğini söyleyen Yıldırım şöyle konuştu:

“Biz şirketlerle gönüllü olarak anlaşmadan yanayız. İlk tercihimiz budur. Buna karşın ‘Biz anlamayız, yapmayız’ derlerse, bizi çok bağlamaz. Bizim yapabileceğimiz şeyler var. Örneğin emniyet tedbirlerini daha da arttırırız. Çevreyle ilgili bazı ilave tedbirler isteriz onlardan. Bütün bunlar zaman ve maliyettir. Ancak şu kıyası yapmalarına bizim diyecek bir şeyimiz yok. Diyebilirler ki, örnek veriyorum, ‘Petrol boru hattından geçiş yaparsak, bu geçişte 1 birimse, boğazlardan geçişte 0.25 birim. Bu kadar maliyet farkı var. Neden bu yolu tercih edelim?’ Bu çok bencilce bir düşünce olur. Doğacak sonuçlar milyonlarca insanın felaketine neden olabilecekse, böyle bir tehdit varsa, bu düşünceyi sürdürmenin anlamı yok. Türkiye’nin, uluslararası ticareti, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni tartışmaya açmadan alabileceği tedbirler, yapabileceği işler var.”

‘39 saatte bir kaza yaşanıyor’

Boğazlarda her zaman kaza riskinin yüksek olduğunu, 53 dakikada bir geminin boğazlardan geçiş yaptığını dile getiren Yıldırım, bu rakamın yılda 50-55 bin arasında değiştiğini, 39 saatte bir kaza olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, dünyadaki petrol ihtiyacının gittikçe arttığını dolayısıyla bu tüketimin boğazlar üzerinde çok ciddi baskı oluşturduğuna değindi.

‘Her gün 400 bin ton yakıt geçiyor’

Her gün boğazlardan 400 bin ton yakıt geçtiğini, bu rakamın yılda 100 milyon tona ulaştığını söyleyen Yıldırım, “Çok ciddi bir durum. Bir dümen kilitlenmesi olsa her an felaket yaşanabilir” dedi.

Türkiye’de uygulanan teknik önlemlerin en üst düzeyde olduğunu, bunun dışında yapılabilecek çok şeyin olmadığını kaydeden Yıldırım, “Petrol şirketleri açık denizlere taşıma yapmak istiyor. Bu noktada biz de diyoruz ki 13 milyon İstanbullunun hayatını riske atamayız. Mutlaka alternatif geliştirilmeli. O da, boru hatlarıdır. Samsun - Ceyhan projesi var. Bir de Bulgaristan’dan başlayıp, Yunanistan’a giden bir proje var. Rusların öne sürdüğü, Türkiye’nin önerdiği iki proje. İkisi de olabilir” diye konuştu.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogaz-guvenligi-icin-onlem_80816.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!