Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaz’a Üzeri Mağazalı Köprü Gerekli

Mobilya sektöründe gerçek bir tasarım ikonu olan Tom Dixon geçen hafta yapılan Marka Konferansı’na konuşmacı olarak katılmak üzere İstanbul’daydı. 2001 yılında “İngiliz Kraliyet Nişanı” ile ödüllendirilen Dixon’ın tasarımları, İngiltere’deki Victoria & Albert Müzesi’nin yanı sıra New York, Boston, Paris ve Tokyo’daki tasarım müzelerinde

Gazete Vatan
Boğaz’a Üzeri Mağazalı Köprü Gerekli

Mobilya sektöründe gerçek bir tasarım ikonu olan Tom Dixon geçen hafta yapılan Marka Konferansı’na konuşmacı olarak katılmak üzere İstanbul’daydı. 2001 yılında “İngiliz Kraliyet Nişanı” ile ödüllendirilen Dixon’ın tasarımları, İngiltere’deki Victoria & Albert Müzesi’nin yanı sıra New York, Boston, Paris ve Tokyo’daki tasarım müzelerinde sergileniyor. Ünlü tasarımcı, “Boğaz’a üzerinde mağazaların olduğu, yaşayan bir köprü yapmak gerekli” diyor.

Tasarım kelimesinin sizin için anlamı nedir?

Birtakım şeyleri iyileştirme süreci. Bu iyileştirme, görsel bir iyileştirme ya da bir ürünü farklı şekilde tasarlayıp kullanım kolaylığı sağlamak şeklinde olabilir.

İyi tasarımcı kimdir?

Daha önce var olmayan şeyi yapan kişidir. Eşsiz bir şey ortaya çıkıyorsa bu iyidir. “Yenilik”le ilgili bir şey yani. Sadece bir şeyin formuna bakmak yetmez; bunlar nasıl kullanılıyor, malzeme nerden geliyor, kullanıldıktan sonra nereye gidecek? Bu sorularla da ilgilenmek gerekir.

Tasarım yaparken neye öncelik veriyorsunuz; formu mu, kullanılabilir olması mı...

Ben zaten tasarım eğitimi alan bir insan değilim, hiçbir zaman da tasarımcı olacağım diye yola çıkmadım. Sadece birtakım şeyleri yapmaktan hoşlanıyorum. Kendi keyfim için yapıyorum bunları da.

Bir objenin formu harika ama kullanışlı değil. Bu başarılı bir iş midir?

Niye başarılı olmasın ki, çok güzel bir heykel olabilir bu. Ancak niyet de önemli...

Eğitim insanı kısıtlayan bir şey

Okulunuzu yarım bırakmanıza rağmen bir tasarım ikonu oldunuz. Bu eğitimsizlik durumu “yanlış yapma imkanı” tanıdığı için avantaj mıydı?

Benim için avantajdı, evet. Herkes için böyle olacak demiyorum, çünkü farklı kişilerin farklı çerçevelere ihtiyacı var. Fakat şu bir gerçek ki, çok fazla eğitim almak da insanı kısıtlayan bir şey. Benim avantajım, kendim dışında kimseyi memnun etmek zorunda olmamamdı. Bir de “naif olmak” çok önemli bir özellik. Bir şey de uzmanlaştığın anda hemen, “Başkaları ne yapıyor?” diye bakmaya başlıyorsun.

Tom Dixon’ın farkı nedir peki?

Şirketimi kurma şeklim farklı bir kere. Benim şirketim bir mobilya tasarım şirketinden ziyade bir moda tasarım şirketine benziyor. Mobilya tasarımı yapanların çoğu imalat yapan markalara hizmet verir. Ben ise kendi markamı kurdum; ben tasarlıyorum, ben üretiyorum, dağıtımını yapıyorum. Sektörümdeki diğer isimler bunu yapmaz.

Tasarım geçmişinizi özetleyen kelime nedir?

Çocukluğumdan beri bir şeyleri tasarlıyorum. İlk tasarımım bir sandalyeydi. Profesyonel olarak ise 26 yıl oldu. Tasarım geçmişim ise tek kelimeyle, İngiliz. İtalyan bir tasarımcı arkadaşım da benim “omurgalı bir tasarımcı” olduğumu söylemişti. Çünkü birtakım şeylerin uyumu benim için çok önemli.

Tek bir ürününüzü sergilemeniz istense bu ne olurdu?

S sandalye olurdu. Bu tasarımım, uluslararası platformda tanınmamı sağladı çünkü.

Kendi evimi ve arabamı tasarlıyorum

Şu anda kendi evimi ve arabamı tasarlıyorum. 1949 yapımı bir Bentley’i elektrikle çalışan bir arabaya dönüştürüyorum. Belki ileride “Gel bize de araba tasarla” derler. Teklif gelmesini beklemektense kendim başladım. Benim hikayem hep öyle oldu, neyi tasarlamak istiyorsam teklif beklemeden tasarladım...

Glam rock modasını dekorasyonda da göreceğiz

2010 yılında nasıl tasarımlar göreceğiz?

Glam rock modası yaşamın her alanına yansıyacak. Daha sert gözüken şeyleri tercih edeceğiz. Deriler, raptiyeler... Daha asi ve daha sert ama gösterişli aynı zamanda.

İstanbul için bir şey tasarlamanızı istesem bu ne olurdu?

20 yıl önce yeni yıl için gelmiştim İstanbul’a. Yeni bir Boğaziçi Köprüsü tasarlardım. Asya-Avrupa’yı birleştirme duygusu hoş. Üzerinde mağazaların olduğu, yaşamın olduğu, aktif ticaretin olduğu köprü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogaza-uzeri-magazali-kopru-gerekli_75325.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!