Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaz'daki 3 Bin Kaçak Yapıyı Özel Sektör İhaleyle Yıkacak

Boğaz'daki 3 Bin Kaçak Yapıyı Özel Sektör İhaleyle Yıkacak

Radfikal Gazetesi
Boğaz'daki 3 Bin Kaçak Yapıyı Özel Sektör İhaleyle Yıkacak

br/> Erguvan korularının arasındaki süper lüks villalardan tepelerde bir gecede türeyen derme çatma gecekondulara kadar İstanbul Boğazı'nda geniş çaplı bir kaçak yapı temizliği yapılacak. Boğaz'daki 3 bin 7 yapı hakkında yıkım kararı alan İstanbul Belediyesi, 'kaçakları' özel sektöre yapacağı yıkım ihaleleriyle temizleyecek.

Duvarının çökmesiyle üç kişinin ölümüne neden olan kaçak katları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yıkılan ünlü eğlence mekânı Reina, Boğaz'daki kaçak yapı tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Planlar havada kaldı
1974'te doğal sit alanı ilan edilen İstanbul Boğazı'nda, 1983'te çıkarılan Boğaziçi Yasası ve imar mevzuatıyla da bölgedeki doğal, kültürel ve tarihi değerlerin nüfus ve yapılaşma baskısı altında boğulması önlenmek istendi. Sarıyer, Beşiktaş, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinin İstanbul Boğazı'ndaki 4 bin 634 hektara yayılan denizi gören tüm noktalar 'Boğaz Öngörünüm Bölgesi' ilan edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün denetimine bırakıldı.

İstanbul Boğazı öngörünüm bölgesine, imar planlarında konut alanı olarak öngörülen alanlarda sadece okul gibi resmi kurum veya lokanta gibi kamuya açık işletmeler için imar izni veriliyor. Konut alanlarındaysa yüzde 6 oranında yapılaşmaya izin veriliyor. Örneğin İstanbul Boğazı'nda 2 bin metrekarelik bir arazi sahibi ancak 120 metrekarelik bir konut yapabiliyor ve konut alanı dışındaki arazi yeşil alan sayılıyor. İmar planları kâğıt üzerinde iyi görünse de kaçak yapılarla mevcut durum olması gerekenden çok uzakta.

Karadan, havadan ve denizden imar planlarına aykırı yapıları tespit çalışması yapan Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Hazine arazisindeki gecekondudan imar planlarına aykırı yoğunluğu ya da bölümleri bulunan villa, eğlence merkezleri ve ünlü restoranlara kadar binlerce yapı belirledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni, bu yapılardan 3 bin 7'si için yıkım kararı aldı.

Jandarma destek verecek
Kaçak yapılarda özellikle gecekondu bölgelerindeki yıkımların sosyal kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte yapılması hedefleniyor. Yeterli ekipmanı bulunmayan belediye, yıkımları ihale ile özel şirketlere yaptıracak. Belediye zabıtalarına, jandarma ve çevik kuvvet polisi de destek verecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yıkılması gündemde olan kaçak ya da imara aykırı yapı durumundaki eğlence merkezleri, restoranlar, villa ve konutlar ile kamu tesislerininin listesini 'yıkımın durdurulmaması' için açıklamak istemiyor.

Özellikle ruhsatlı açılıp sonradan imara aykırı genişlemelere giden özel işletme ve konut sahiplerinin, 'hatırlı kişileri' devreye sokarak belediyenin yaptığı yıkımları engellemek isteği belirtildi.

Kıyıdaki eğlence merkezlerinden tepelerdeki 6 bin gecekonduya kadar Boğaz'da çok sayıda kaçak yapı var. Aralarında Koç Üniversitesi ve Baltalimanı Polis Moral Tesisleri'nin de bulunduğu binlerce yapı ya kaçak, ya da imar planlarına aykırı tadilatlara uğramış. Yetkililer, yıkımlarda mevzuat nedeniyle zaman kaybı yaşandığını belirtti. Mevzuata göre, kamu arazisinde yapılmış gecekondu ya da bir kaçak yapı, zabıta tarafından tespitinin hemen ardından zaman geçirmeden yıkılabiyor.

Yazışma zaman alıyor
Özel mülkiyete ait arazi üzerindeki kaçak ya da ruhsatsız yapılaşmalardaki yıkım için yaklaşık üç aylık yazışma süreci yaşanıyor. Belediye önce kaçak yapıya ilişkin rapor tutuyor, sonra encümenden yıkım kararı çıkarılıyor. Karar yapı sahibine bildirilerek gerekli düzeltmeleri yapması için süre tanınıyor ve süre sonunda düzeltme görülmezse belediye yıkımı gerçekleştiriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazdaki-3-bin-kacak-yapiyi-ozel-sektor-ihaleyle-yikacak_45628.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!