Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğazlar Nükleerin de Geçiş Güzergahı Olacak

Sinop'ta kurulacak olan Türkiye'nin ikinci nükleer santral projesi için İstanbul ve Çanakkale boğazları önemli görev üstlenecek. Santralde kullanılacak büyük ağır sanayi ürünlerinin geçişi bu boğazlardan tankerlerle olacak. Böylece boğazlar petrolden sonra nükleer için de önemli bir görev üstlenecek.

Referans Gazetesi
Boğazlar Nükleerin de Geçiş Güzergahı Olacak

Sinop'ta kurulacak olan Türkiye'nin ikinci nükleer santral projesi için İstanbul ve Çanakkale boğazları önemli görev üstlenecek. Santralde kullanılacak büyük ağır sanayi ürünlerinin geçişi bu boğazlardan tankerlerle olacak. Böylece boğazlar petrolden sonra nükleer için de önemli bir görev üstlenecek.

Sinop, Mersin-Akkuyu bölgesinde kurulması öngörülen nükleer santralden 3 tanesi kadar kurulu güce ev sahipliği yapmaya da hazırlanıyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) Sinop ile ilgili yer lisansı çalışmalarını tamamladığı ve bu yıl içinde gerekli lisansın alınmış olacağı öğrenildi. Böylece Sinop'un sadece tek bir teknolojiye değil, kurulacak santralin gücüne göre birden fazla teknolojiye de ev sahipliği yapması mümkün hale gelecek. Ancak güvenlik açısından aynı havza içinde birden fazla ülkeye yetki verilmesinin sakıncalı olduğu yorumu yapılıyor.
 
600 tonluk kazanlar geçecek


Nükleer santrallerde kullanılan ağır sanayi ürünleri dünyanın her yerinde gemilerle taşınarak fabrikadan santral bölgesine ulaştırılıyor. Nükleer santrallerin deniz kenarında kurulmasının teknik nedenlerinin yanı sıra, nakliye kolaylığı açısından da büyük kolaylık sağladığı ifade edildi. Bir nükleer santraldeki en önemli parçalardan biri olan reaktör kazanları 600-800 ton, buhar kazanları ise 400-500 ton ağırlığında bulunuyor. Sinop'ta kurulacak santrale bu reaktörleri yapacak fabrikadan İstanbul ve Çanakkale boğazları kullanılarak geçiş yapılacak.

Akkuyu'da 4.500 MW kurulu gücünde nükleer santral kurulması hedeflenirken, Sinop bölgesi ise 15 bin MW kurulu güce kadar ev sahipliği yapabilecek. Akkuyu bölgesinde 3 reaktör kurulabilirken, Sinop'ta ise 10 tane reaktör kurulacak kapasite mevcut. Güney Kore ile imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde, santralin yapımı için bu ülke ile anlaşılması durumunda Rusların kuracağı santralden daha büyük bir santral inşa edilmiş olacak. Ancak Sinop'un mevcut kapasitesinin tamamının Güney Kore'ye kullandırılmaması üzerinde duruluyor. Sinop bölgesi ile ABD ve Fransa da yakından ilgileniyor. Türkiye'nin nükleer güvenlik stratejisine göre ise, aynı bölge içinde birden fazla ülkeye yer verilmesine ise şimdilik sıcak bakılmıyor. Ancak bu stratejide zaman içerisinde değişikliğe gidilebileceği yorumları da yapılıyor.
 
Güney Kore ne kadara mal ediyor


Güney Kore, 1.400 MW kurulu güce sahip her bir üniteyi ortalama 5 milyar dolara mal ediyor. Güney Kore'nin kendi ülkesinde inşa ettiği santrallerde yapılan yatırımın geri kazanımı ise ortalama 10 yılı aşmıyor. Santralin üretime geçmesinden sonra ilk üretim maliyeti ise 1 kWh elektrik için 4-5 cent civarında bulunuyor. Kendi ülkesinde Güney Kore 5 yıl içinde 2 ayrı ünitenin inşaatını tamamlayarak devreye alıyor. Güney Kore, kendi teknolojisine sahip bir ülke konumunda bulunduğu için bir nükleer santralin her parçasını kendisi üretip inşa ediyor. Yani Güney Kore, nükleer santral inşaatında yerli mühendis ve kaynaklarla çalışıyor. Ağır sanayi ürünlerini ise Güney Kore'de bulunan Doosan fabrikası üretiyor. Türkiye, şimdi Güney Kore'nin sahip olduğu bu imkanları transfer etmeye hazırlanıyor.

 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazlar-nukleerin-de-gecis-guzergahi-olacak_78809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!